آسیب به سایر اندامها با ابتلای مکرر به کرونا؛ «ما هنوز وسط زلزله کرونا هستیم»
آسیب به سایر اندامها با ابتلای مکرر به کرونا؛ «ما هنوز وسط زلزله کرونا هستیم»
ایرن مهرگان: شاید لابهلای حوادث و حواشی این روزهای کشور درباره حجاب، تورم و مواردی از این دست، کسی نیمنگاهی هم به آمارهای کرونا نیندازد، یا اگر بیندازد بهسرعت از آن عبور میکند، بههرصورت امروز کرونا نه اولویت مردم است و نه آنطورکه بهنظر میرسد اولویت مسئولین، حالا در این بیتوجهی، شیب موارد ابتلا و مرگومیر ناشی از کرونا افزایش پیدا کرده است.
همانطورکه از نمودار اول مشخص است از ۲۳ اسفند سال گذشته روند صعودی مرگومیرهای ناشی از کرونا تا امروز ادامه دارد، روندی که از ابتدای اسفند ۱۴۰۱ میشد آن را حدس زد. همان روزها بود که هادی یزدانی، پزشک، در گفتوگویی به برگزیده های ایران گفت: «با حجم زیاد مراجعه بیماران سرپایی روبهرو هستیم، بهنظرم با درنظر گرفتن علائم و سیر جهانی تحول ویروسها این مراجعههای اخیر به مراکز درمانی نشانههای ابتلا به کووید است.»
همچنین مینو محرز، متخصص بیماریهای عفونی، اواسط اسفند سال ۱۴۰۱ در گفتوگویی به برگزیده های ایران گفت: «به وضوح تعداد مبتلایان به کرونا با علائمی مثل گلودرد، تب و لرز، علائمی گوارشی و مانند آن زیاد شده است و اینطور که مردم نسبت به استفاده از ماسک بیخیال شدهاند باید انتظار داشته باشیم که ابتلا به کرونا افزایش پیدا کند. ۹۵ درصد مردم دیگر از ماسک استفاده نمیکنند، با توجه به اینکه خرید و سفرهای نوروزی را هم در پیش داریم، احتمال زیاد شدن مبتلایان به کرونا قطعی میشود.»
از طرفی در گزارش دیگری با عنوان نوروز با کرونا میآید؟ که در اواخر اسفند سال قبل در برگزیده های ایران منتشر شد، نادر توکلی، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی ایران بیان کرد: «روند ابتلا به بیماری افزایشی است و قاعدتاً با تعطیلات نوروز بیشتر میشود.»
پیک هشتم کرونا؛ «ویروس جدید بیشتر از نمونههای قبلی امیکرون ریه را درگیر میکند»
نمودار بالا بهخوبی نشان میدهد از ۱۴ فروردین امسال شیب موارد مرگومیر ناشی از کرونا در کشور تندتر شده است، اینکه این شیبِ تند تا چه اندازه میتواند ادامه داشته باشد یا متوقف شود مطمئناً به رفتارهای ویروس و جامعه بستگی دارد، در صدر آنها رعایت دستورالعملهایی مانند استفاده از ماسک در اماکن عمومی و شلوغ و البته رعایت پروتکل حفظ فاصله اجتماعی تاثیر بسیاری دارد.
بابک عشرتی، اپیدمیولوژیست قبلتر درباره روند صعودی کرونا در کشور به برگزیده های ایران گفته بود: «اینکه این روند افزایشی میتواند نگران کننده باشد دو جواب دارد، اول اینکه نگران کننده است، چراکه بالاخره با افزایش موارد ابتلا مواجه هستیم و با کاهش ایمنی در جامعه موارد ابتلا میتواند افزایش بیشتری داشته باشد. دوم اینکه نگران کننده نیست، چراکه باید قبول کنیم کرونا جزوی از زندگی ما است، مانند سرماخوردگی و آنفلوآنزا باید این بیماری را بپذیریم، لذا نباید زندگی عادی ما را مختل کند، در این شرایط اگر کسی علائمی هم دارد حتما در خانه بماند تا دوره قابلیت انتقال ویروس یعنی ۵ روز بعد از ابتلا تمام شود.»
قطعاً وقتی مرگومیرهای ناشی از کرونا روند افزایشی داشته، یعنی موارد ابتلا به این ویروس هم افزایش پیدا کرده است، آمارهای اعلام شده توسط وزارت بهداشت از ابتلا به این ویروس در روزهای گذشته خط صعودی را نشان میدهد، (نقطه چین در نموادار شماره دو) چیزی که به نظر میرسد همچنان ادامه داشته باشد، مینو محرز درباره روند افزایشی موارد ابتلا به کرونا به ایرنا گفته که : «آمارها نشان میدهد. موارد ابتلا به کرونا در کشور رو به افزایش است. تعداد بستریها و مرگ و میر آن هم بالاست. ویروس جدید از خانواده امیکرون با توجه به جهشی که داشته بیشتر از نمونههای قبلی امیکرون ریه را درگیر میکند. مردم از ماهها قبل با این تصور که خطر کرونا کم شده، ماسک را برداشتهاند. در ایام عید هم که دید و بازدیدها و روبوسیها زیاد شد. با افزایش تجمعها و مسافرتها شیوع بیماری کووید۱۹ در بین مردم ایران به یکباره افزایش قابل ملاحظهای پیدا کرد.»
به گفته او: «مهمترین علت افزایش ابتلا، بستری و مرگ و میر کرونا در روزهای اخیر کاهش استفاده از ماسک و بیتوجهی به رعایت فاصله فیزیکی بین افراد است. اکنون در پیک هشتم کرونا قرار داریم و تعداد شهرهای قرمز کرونا در سراسر کشور رو به افزایش است.»
هنوز وسط زلزله کرونا هستیم
آنطورکه بهنظر میرسد اگر این روزها روند بیماریابی، شناسایی و انجام آزمایش کرونا بیشتر شود موارد ابتلا به این ویروس بسیار بیشتر از آمارهای اعلام شده است، با این وجود برخی از متخصصان علاوه بر اینکه نگران ابتلا و مرگ ناشی از کووید۱۹ برای بیماران هستند، به موضوع دیگری هم توجه میکنند، شاید سویههای درحال گردش در بسیاری از موارد در ظاهر سبب یک هفته بیماری شوند اما آنچه هنوز نگران کننده است عوارض ناشناخته بعد از ابتلا به ویروس کرونا است.
قبلتر هادی یزدانی به برگزیده های ایران گفته بود: «به نظرم ما هنوز وسط زلزله کرونا هستیم، آمارهایی که طی سالهای آینده منتشر خواهد شد بهخوبی نشان میدهد که ما با حجم زیادی از عوارض کرونا روبهرو هستیم. هربار ابتلا به کرونا حجم عظیمی از ویرانی و عوارض برای فرد بیمار باقی میگذارد که کمترین آن خستگی ناشی از بیماری است، طوریکه یک فرد متوجه میشود دائم پشت سر هم مریض شده است، تردید نکنید ابتلای مکرر به کرونا میتواند به اندامهای دیگر آسیب برساند.»
به گفته او: «حداقل آسیبها میتواند اختلالات روانی ناشی از کووید باشد، از عوارض عمومی مانند ضعفهای بیدلیل، ریزش موها، اختلالات اضطرابی و افسردگی، کاهش تمرکز افراد، مستعد شدن افراد برای اختلالهای انعقادی و سکتههایی که ممکن است افراد بعد از ابتلا به کووید با آن مواجه شوند و مواردی مانند اختلالات ریوی و حتی اختلالات جنسی از عوارض طولانی مدتی هستند که میتواند سراغ خیلیها برود، لذا همه چیز زنده ماندن نیست خیلی مواقع کیفیت زندگی افراد بهنسبت قبل از ابتلا به کووید تغییر میکند.»