لرستان

اصول آبیاری، مدیریت کارا و پویا در بهره‌برداری از آب

خبرگزاری برگزیده های ایران لرستان، کمبود آب به عنوان یکی از مهمترین عوامل محدود کننده تولید انگور در جهان است، بیشتر تاکستان‌های انگور دنیا در مناطقی قرار دارند که به دلیل کمبود نزولات جوی و تبخیر فراوان، میزان آب موجود در خاک آنها کم است و این وضعیت با افزایش سطح تاج  و دمای گرم تر هوا در فصل رشد، تشدید می‌شود. 

بنابراین بزرگ ترین نگرانی در بیش از ۶۰ درصد از باغات انگور در مناطق نیمه خشک در رابطه با شرایط زیست محیطی پایدار، مسئله آب است. واکنش اولیه انگور به کمبود آب، کاهش باز شدن روزنه‌ها، وجود منافذ سطح زیرین برگ است تا بتواند بین جذب آب و شدت تعرق تعادل برقرار کند. 

بازیابی اضافه زمانی که شرایط اتمسفری در اواخر روز ملایم شده و در ساعات تاریکی انجام می‌گیرد، این چرخه هر روز ادامه پیدا می‌کند و تحت تأثیر شرایط جوی، رطوبت در دسترس خاک و تا اندازه‌ای توسط ریشه است. بدون آبیاری، دوره کمبود آب طولانی تر شده و با پیشرفت فصل شدیدتر می‌شود.

راهکارهای کوتاه مدت و بلندمدت کاهش اثرات تغییر اقلیم و تنش‌های گرمایی و خشکسالی برای صرفه جویی در مصرف آب و حداقل کردن فشارهای زیست محیطی برای تولید انگور است.

بهبود نظارت بر تولید محصول و آبیاری دقیق، انتخاب‌های مناسب و پیشرفت در بهنژادی (ترکیبات مناسب پایه و پیوندک برای بهبود مقاومت به تنش و کارایی مصرف آب بالاتر از راهکارهایی است که می‌توان مطرح کرد.

استفاده از مالچ، استفاده از کشت‌های حفاظت شده، اطمینان از عملکرد و نگهداری مناسب سیستم آبیاری و پیاده‌سازی و الگوبرداری از سیستم آبیاری متریک از دیگر مواردی است که می‌توان به آن اشاره کرد.

در پاسخ به تنش‌های خفیف تا ملایم بسته به درجه کمبود آب در خاک و شرایط اقلیمی اطراف آن متفاوت است. بعلاوه، در استراتژی آبیاری زمان بندی، مدت زمان و شکل، روش، حالت به عنوان خشکی موضعی ریشه (PRD) نقش ژنوتیپ  را که بر جذب و انتقال آب تأثیر می‌گذارد، هیدرولیک ریشه، ساقه و برگ، مورفولوژی برگ و ریشه، رفتار تبادل گازی برگ، همانند شیوه‌های زراعت تأثیرگذار است، کم آبیاری می‌تواند به صرفه‌جویی در مصرف آب کمک کند.

بنابراین، برنامه‌ریزی مناسب برای آبیاری و زمان بندی درست آن ضروری است و در نتیجه، بهینه سازی مصرف آب در باغ‌‌های انگور با افزایش کارایی مصرف آب (WUE) یک موضوع اصلی در تولید پایدار محصول انگور است. مدیریت آبیاری می‌تواند راهکاری عملی برای تأمین آب در چنین شرایطی باشد. 

کم آبیاری یک راهکار بهینه برای تولید محصولات کشاورزی تحت شرایط کمبود آب است که بازدهی کمتری دارند، همچنین این تکنیک راهکار بهینه برای تولید محصولات کشاورزی تحت شرایط کمبود آب است که با کاهش محصول در واحد سطح و در عوض افزایش محصول با گسترش سطح زیر کشت همراه است. 

اصول کم آبیاری یک راهکار اضطراری در شرایط کم آبی نیست، بلکه یک نوع مدیریت کارا و پویا در بهره برداری از آب به شمار می‌رود. 

در این نوع روش  منظور کم آبیاری تنظیم شده به استفاده از هر نوع استراتژی اشاره می‌کند که توسط گیاهان در بخشی از دوره رشد که با شدت‌های مختلف کمبود آب مواجه می‌شوند نه تنها باردهی آنها افزایش پیدا می‌کند، بلکه رشد رویشی آنها نیز متعادل شده و کارایی استفاده از آب در گیاه افزایش پیدا می‌کند.

با توجه به اهمیت بالای آب در باردهی انگور و همچنین لزوم جلوگیری از اتلاف هزینه‌ها، با اعمال صحیح آبیاری مطابق با نیاز واقعی گیاه، عملکرد انگور بهبود پیدا می‌کند. 

بنابراین، توسعه برنامه‌های مناسب آبیاری مانند،کم آبیاری تنظیم شده باعث ایجاد  تعادل بین کمیت و کیفیت میوه انگور می شود و با بهبود دادن کارایی مصرف آب، تولید محصول و کیفیت انگور را در مناطق نیمه خشک افزایش می‌دهد. 

نتایج پژوهشی بر روی تاکستان‌های انگور در شهرستان خرم‌آباد انجام شده حاکی از اثر مثبت کم آبیاری، بخصوص کم آبیاری ۸۰ درصد، را برعملکرد، کارایی مصرف آب و برخی صفات کیفی انگور رقم‌های کشمشی و صحابی نشان داد. 

در این سطح آبیاری، عملکرد کل، طول و قطر حبه، آب و برخی صفات کیفی انگور رقم‌های کشمشی و صحابی نشان داد. در این سطح آبیاری، عملکرد کل، طول و قطر حبه، مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتر، ظرفیت آنتی اکسیدانی و کارایی مصرف آب نسبت به شاهد (آبیاری کامل) اختلاف معنی داری نداشت، بنابراین می‌توان برای انگور رقم‌های کشمشی و صاحبی موجود در شهرستان خرم‌آباد تحت سیستم آبیاری قطره‌ی، کم آبیاری ۸۰ درصد (ETC80)  را توصیه کرد.

مرجان آشوری، دکتری باغبانی گرایش فیزیولوژی میوه

انتهای پیام/


سرور مجازی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا