روز پرکار جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی در قلعه تاریخی جونقان و اجرای ۹ اثر هنری
روز پرکار جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی در قلعه تاریخی جونقان و اجرای ۹ اثر هنری
به گزارش خبرگزاری برگزیده استان چهارمحال وبختیاری به نقل از روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، بیست و یکمین جشنواره بینالمللی نمایشهای آیینی و سنتی که از روز پنجشنبه ششم مهر در بخش نمایشهای فردی، نقالی، روایتهای ملی و کارآواها» در این استان آغاز شده است در دومین روز از برنامه اجرایی خود به بنایی تاریخی در شهرستان فارسان قدم گذاشت تا فضایی متفاوت را میان جمعیت انبوهی که در این بنا گرد آمده بودند، تجربه کند.
آغاز این جشنواره در جونقان با نواختن موسیقی بختیاری و حرکت عروسکهای غولپیکر نوروز و نوگل در خیابانهای اطراف قلعه تاریخی و با استقبال از هنرمندان و دعوت از مردم برای حضور در این رویداد هنری رقم خورد.
پس از استقرار شرکتکنندگان جشنواره بیست و یکم در قلعه تاریخی جونقان، هنرمندان اهل قشم آماده نخستین اجرا با عنوان «رسم هیش» به نویسندگی و کارگردانی ابوذر رحیمی شهواری شدند.
به نمایش گذاشتن بخشی از رسوم و سنتهای ازدواج مردم جنوب ایرانزمین، موضوع نمایش رسم هیش را تشکیل میداد که با استقبال عمومی خوبی نیز روبهرو شد.
پس از هنرمندان هرمزگانی، نوبت به بانوی نقال اهل کرج رسید تا با صدایی رسا داستان «گردیه خواهر بهرام چوبین» را روایت کند.
مشکل فنی پیش آمده در اجرای این بانوی نقال و قطعی صدا هم نتوانست پریسا سیمینمهر را از ادامه اجرا منصرف کند و این بانوی هنرمند برای دقایقی فارغ از همهمههای کوتاه و بلند جمعیت، بخشی از روایت خود را به پیش برد.
نقالی سیمین مهر به عنوان سومین اثر نقالی شرکتکننده در جشنواره بیست و یکم در چهارمحال و بختیاری بار دیگر توان بانوان هنرمند در روایت شاهنامه و نقل داستانها را به خوبی به نمایش گذاشت.
هنرمندان اهل خارک که از ابتدای اجراهای روز دوم جشنواره در تکاپوی آماده شدن و تهیه ابزار و وسایل صحنهای خود بودند با چهرهای متفاوت پس از اثر نقالی هنرمند کرجی به روی سن رفتند.
ورود آنان با شمایل عروسکی دریانوردان جنوبی و موسیقی برگرفته از کارآوها برای لحظاتی حاضران را به دقت و توجه بیشتری واداشت تا اندک اندک با هنرنمایی این گروه هنری در به تصویر کشیدن رسمی دیرینه و فراموش شده با نام «نهام» همراه شوند.
حرکت پیدرپی کشتی چوبی، انداختن تور ماهیگیری به دریا و باد و طوفان و سپس بازگشت دریانوردان و برپا شدن مجلس ازدواج نوملوان داماد با چرخش عروسکها در هماهنگی با نوای خوشآهنگ مردمان جنوب و سلام و صلوات به حضرت محمد (ص) موجب شد تا پس از پایان یافتن اجرای این گروه هنری، جمعیت به پاس به تصویر کشیدن این سنت مردمان ساکن خلیجفارس به کارگردانی علی سنامیری، برای دقایقی ایستاده به تشویق این گروه هنری سیاهپوش بپردازند.
بر اساس جدول برنامه روز دوم جشنواره پس از هنرمندان بوشهری، نوبت به سه هنرمند مسن سال اهل خراسان رضوی رسید. این هنرمندان پیشکسوت، نقالی «اژدهاکشی سام» را با بیانی پر ابهت و با نواختن ضرب و سهتار برای حاضران اجرا کردند.
حامد ترابی و گروه هنری همراهش از همدان هم پس از پایان یافتن وقت اذان و نماز مغرب، صحنه را برای اجرای خود آماده کردند. این گروه سه نفری که با معرکهگیریهای سنتی به روی سن آمده بودند ابتدا از دیار خوش و خرم همدان با لهجه شیرین این منطقه سخن گفتند و سپس با سؤال بچه مرشد درباره آب و سنت، به روایت یک آیین باران خواهی که در میان زنان و دختران همدانی مرسوم است، پرداختند.
سما سیمرغی دیگر بانوی نقال شرکتکننده در جشنواره بیست و یکم هم با نقالی «غریب نامه» و سایه بازی، لحظاتی دلها و یادها را به صحن ملکوتی امام رضای غریب اما آشنا برای ایرانیان کشاند و آرامشی دلنشین را برای حاضران رقم زد. موسیقی و نوای ترکی پسزمینه این نقالی هم معنویت این کار را افزون کرد تا سیمرغی و همراهان هنریاش با لطف و سپاس عمومی بدرقه شوند.
«آرش امروز» به نویسندگی مهدی صالحیار و کارگردانی رضا گلهداری نام دیگر نمایش هنری این دوره از جشنواره در روز دوم میزبانی چهارمحال و بختیاری بود که با درونمایهای طنز به مهیا شدن تیر برای کمان آرش در گیرودار مسائل اداری پرداخت. نمایشی متفاوت برگرفته از قصه آرش کمانگیر که تشویق پیدرپی تماشاگران پس از پایان اجرا نشان داد که هنرمندان خوزستانی اهل خرمشهر توانستهاند به خوبی از عهده ارتباطگیری و انتقال مفهوم به مخاطب خود برآیند.
آرمان عیسی آبادی هنرمند جوان و آینده دار تهرانی هم با نقالی «فاتح خیبر» به روی سن رفت تا داستان دلاوریهای حضرت علی (ع) را باردیگر در قالبی جدید برای حاضران بیان کند.
آخرین برنامه اجرایی دومین روز از بیست و یکمین جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی به میزبانی قلعه جونقان به هنرنمایی کیمیا یعقوبی بانوی نقال پایتختنشین اختصاص داشت. یعقوبی در اجرای خود به روایت «فریدون، قصه پسرانش» پرداخت تا ماجرای تقسیم ایران میان سه فرزند فریدون و مرگ دردناک ایرج وارث ایرانزمین را برای شرکتکنندگان در جشنواره نقالی کند.
گرچه برنامه روز دوم جشنواره در جونقان با اجرای ۹ اثر نمایشی و نقالی تا ساعتها پس از غروب آفتاب هم ادامه داشت اما بخش زیادی از جمعیت حاضر در قلعه تاریخی جونقان تا پایان برنامه همچنان به تماشای اجراهای هنری نشستند. اجراهایی که در میانه خود با هنرنمایی کودکان شاهنامهخوان و نوای پیشکسوتان شاهنامهخوانی بختیاری نیز همراه بود.
بیستویکمین جشنواره بینالمللی نمایشهای آیینی و سنتی با دبیری احمد جولایی، از یکم تا یازدهم مهر، در بخشهای «رادیو تئاتر» و «نمایشگاه هنرهای نمایشی» به میزبانی تهران، «صحنهای» (ویژه-آزاد) و «بینالملل» به میزبانی استان گلستان (گرگان و کردکوی)، «شبیهخوانی» به میزبانی استان مرکزی (تفرش)، «نمایشهای فردی، نقالی، روایتهای ملی و کارآواها» و «معرکهها، آیینها و بازیهای نمایشی» به میزبانی استان چهارمحال و بختیاری (شهرکرد)، «سمینارهای پژوهشی» و «نمایشنامهنویسی» به میزبانی آذربایجان شرقی (تبریز) در حال برگزاری است و خراسان شمالی در ۲ بخش «عروسکی» و «دانشجویی صحنه» این رویداد را با ۲۱ اثر نمایشی از هفتم تا دهم ماه جاری برگزار میکند.
۴۶
برگزیده های ایران