کاربرد و اجزای تشکیل دهنده پروژکتورهای SMD
یکی از انواع پروژکتورهای پر مصرف در بازار این نوع محصولات، پروژکتورهای SMD هستند. این حروف اختصاری در واقع مخفف عبارت Surface Mount Devices به معنای “قطعات نصب سطحی” است که دارای تکنولوژی SMD می باشند. اما قطعات نصب سطحی یعنی چه؟ در حقیقت عبارت “قطعات نصب سطحی” گروه گستردهای از قطعات نوری را شامل می شود؛ برای نمونه LED، آی سی و سوکت های الکترونیکی از آن جمله هستند. پروژکتورهای SMD اصولا در فرم صنعتی به شکل مونتاژ اتوماتیک و با دقت بسیار بالایی ساخته میشوند. همچنین پروژکتور SMD زاویه دید گستردهای دارند و حرارت بسیار اندکی ایجاد میکند؛ به همین خاطر از ولتاژ پایینی برخوردار است و به قاعده به انرژی کمی نیاز خواهد داشت.
کاربرد پروژکتور SMD چیست؟
به طور کلی تمام پروژکتور ال ای دی که بر روی سطح نصب میشوند، دارای موارد کاربرد گوناگونی هستند. برای نمونه می توان به روترها، هارد دیسکها، درایوهای فلش USB، مادربردهای رایانه و تقریبا هر برنامهای که به یک دستگاه کوچک و کممصرف که کمترین حرارت را تولید می کند نیاز دارد، اشاره کرد. اما پروژکتورهای SMD کاربردهای رایج دیگری نیز دارند، که از جمله استفاده در چراغ های صفحه کلید، نور پس زمینه نمایشگر، صفحه نمایشهای داخلی مراکز خرید، علائم راهنمایی و رانندگی و حتی تابلوهای داخل هواپیما می باشند. در سال ههی اخیر و پیشرفت تکنولوژی اندازه این پروژکتورها به صورت چشمگیری کوچک شده است. کوچکتر شدن ابعاد پروژکتورهای SMD سبب افزایش سرعت نصب این دستگاه ها و کاهش مصرف انرژی آنها در مقایسه با چراغ های سنتی شده است. ویژگی دیگری که در این زمینه باید به آن اشاره کنیم، عمر طولانیتر چراغ LED معمولی SMD است. در واقع چنانچه از انرژی و شرایط ولتاژ مناسب برای این نوع پروژکتورها استفاده شود میتواند تا ۱۰۰,۰۰۰ ساعت عمر مفید نیز داشته باشند. اما در نهایت باید به میزان روشنایی تراشهی پروژکتورهای SMD اشاره کنیم که به ۵۰۵۰ واحد می رسد؛ هر پروژکتور SMD دست کم از یک تراشه ساطع کننده نور برخوردار است. توجه داشته باشید که تعداد تراشه هه در پروژکتور LED با بالاترین سطح روشنایی سه تراشه ساطع کنندهی نور است.
کاربرد پروژکتورهای SMD در نمایشگرهای بزرگ
از جمله مهم ترین مزایای پروژکتورهای SMD برخورداری از تعداد زیادی دیود در هر لامپ در طیف گستردهای از رنگها می باشد. در واقع این پروژکتورها شامل LED های SMD سبز، آبی، قرمز و … هستند. از این روشنایی ها می توان به عنوان چراغ سقفی یا دیواری در مقیاس بزرگ جهت تامین نور زیاد استفاده کرد. از مزایای دیگری که باید به آنها اشاره کنیم، تنوع رنگ، نورپردازی بالا، کم مصرف بودن و در نهایت مقرون به صرفه بودن این نوع پروژکتورها است. در واقع با وجود این ویژگی ها است که این چراغها را برای نمایشگرهای بزرگ در فضای باز مورد استفاده قرار می دهند. در کنار این ویژگی ها پروژکتورهای SMD از روشنایی بسیار مطلوب و بالایی برخوردار هستند و در عین حال مصرف انرژی کمتری نیز در مقایسه با انواع دیگر دارند. با این اوصاف هدف استفاده از تکنولوژی SMD در واقع پاسخ به نیاز و درخواست مصرف کنندگان برای داشتن دستگاهی کوچک تر، سریع تر و بهینه تر بوده است. درخواست برای قابلیت های بیش تر، درخواست برای برخورداری دستگاه از صفحات کوچک تر و ایجاد منافع مالی و اعتبار در بازار از جمله دلایل عمده ظهور تکنولوژی SMD در ساخت پروژکتورها بوده است.
اجزای تشکیل دهنده پروژکتور SMD
تازه ترین تکنولوژی که در ساخت پروژکتور SMD مورد استفاده قرار می گیرد؛ تعداد بیشتری از تراشه ها به شکل مستطیل که بهره نوری بالاتری نیز دارند و در سیستم روشنایی ساختمان های مدرن به خصوص در نورپردازی نما مورد استفاده می گیرند، به کار برده می شود. این تراشه های SMD در سایزهای مختلف در بازار موجود هستند. اما پرکاربردترین آنها SMD 3528 و SMD 5050 است. نوع SMD 3528 در عرض ۳٫۵ میلی متر و نوع SMD 5050 در عرض ۵ میلی متر تولید می شوند. تراشه های لامپ SMD ممکن است بسیار کوچکتر از این دو نوع باشند؛ چنانچه به این صورت باشد تحت عنوان چراغ نشانگر در تجهیزات الکترونیکی و تلفن همراه مورد استفاده قرار می گیرند. بنابراین کاربرد دیگر این نوع پروژکتورهای کوچک، در تلفن همراه است؛ در واقع هر موبایلی دارای نور اندکی است که پس از خاموش شدن مانیتور خاموش می شود؛ این نور اندک توسط یک پروژکتور SMD کوچک تولید می شود. با این وصف اجزای تشکیل دهنده پروژکتورهای SMD به شرح زیر است:
- LED SMD یا DIP
- برد LED ( محل قرار گیری ال ای دی ها)
- برد درایور (محدود کننده جریان و ولتاژ)
- پوسته یا قاب (تشکیل شده از بدنه ، حباب ، شیشه در پروژکتور)
- ورودی برق (سرپیچ )
- هیتسینگ (خنک کنند)
- کولد فن (در بعضی از لامپ های خاص)
سخن نهایی
اصولا پروژکتورهای SMD از دو یا چند پایه برای لحیم کاری برخوردارند. در کنار آن دارای یک پد مخصوص برای انتقال حرارت نمی باشند. به قاعده و در وضعیت عمومی، این پد باید از جنس مس با کیفیت تولید شده باشد. بنابراین پروژکتورهای اس ام دی که در ساخت آنها از مس مرغوب یا فلزات مرغوب تری استفاده نشده است، انتقال حرارت به خوبی انجام نمی شود و در نهایت طول عمر مفید و استاندارد آنها کاهش خواهد یافت. توجه کنید که پروژکتور اس ام دی بلافاصله پس از رسیدن ولتاژ برق، روشن می شوند و به انتشار حداکثر نور خود می رسند. پروژکتورهای اس ام دی درست برعکس لامپ های کم مصرف معمولی نور را در همه جهات منتشر نمی کنند. در واقع این امکان وجود دارد که زاویه تابش نور با توجه به نیاز کاربر تنظیم شود. توجه کنید که این ویژگی می تواند هنگامی که کاربر به نور متمرکز نیاز دارد از اهمیت ویژه ای برخوردار باشد.