به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری برگزیده های ایران، پیش از ظهر امروز نشست خبری رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در نمایشگاه روایت خدمت برگزار شد.
در ابتدای این نشست، دکتر علی سلاجقه؛ معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست درخصوص پتروشیمی میانکاله اظهار کرد: ما از همان ابتدا اعلام کردیم که این پروژه مجوز محیط زیستی ندارد و پیگیر ابطال مواد ۴ و ۵ مصوبه هیئت وزیران دولت قبل (مبنی بر ایجاد پارک پروپیلن در امیرآباد میانکاله) گذشته هستیم و ابطالش را به دولت اعلام کردیم.
وی تأکید کرد: کلنگ این پروژه غیرقانونی به زمین نخورده و همچنان هم غیرقانونی است. در جلسهای هم که درباره ارزیابی اثرات این طرح برگزار شد، مجری پروژه علیرغم اینکه دعوت شده بود، در جلسه حاضر نشد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به سخنان استاندار مازندران و امام جمعه بهشهر در دفاع از این پروژه غیرقانونی گفت: ما فقط قانون را اجرا میکنیم و بحث سنگاندازی در راه توسعه به هیچ وجه مطرح نیست. ما حافظ محیط زیست مردم هستیم و در این زمینه تکلیف داریم و بر اساس این تکلیف باید به وظایف خود کمک کنیم. من در ارزیابی طرحها هیچ نقشی ندارم و یک کمیته کارشناسی این طرحها را بررسی میکند. ما هیچ فشاری را نمیپذیریم و تنها به تکالیف قانونی خود عمل میکنیم و در مقابل خدا و مردم کشورمان پاسخگو هستیم.
سازمان حفاظت محیط زیست از روند صدور مجوز برای انتقال آب حذف نشده است
سلاجقه در پاسخ به سؤال برگزیده های ایران در رابطه با حذف سازمان حفاظت محیط زیست از روند مجوزهای لازم برای طرحهای انتقال آب در برنامه هفتم توسعه، توضیح داد: در جایی که بحث انتقال آب صرفاً برای آب شرب مطرح است، هرجایی که نیاز باشد آب مردم تأمین شود باید انجام شود و ما هم بحثی نداریم. در پیشنویس برنامه هفتم آمده است که طرحهای انتقال آب حتماً با رعایت الزامات محیط زیست باشد و در اینجا ما حتماً ورود میکنیم و امیدواریم این مسئله در برنامه نهایی به نحو مطلوبتری دیده شود.
وی افزود: فصل مجزا محیط زیست در برنامه هفتم توسعه در کمیسیون تلفیق مصوب شده است و اگر در صحن نیز تصویب شود اتفاقاتی خوبی برای محیط زیست کشور خواهد افتاد.
هیچ کشوری مقصر کاهش تراز آب خزر نیست
وی در رابطه با کاهش تراز آب دریای خزر تصریح کرد: دریای خزر هم از نظر ارتفاعی و هم تراز آب در حال کاهش است. با توجه به شرایط اقلیمی، تراز دریای خزر در مواردی کاهش داشته و در مواردی نیز افزایش و پیشروی داشته است. در حال حاضر در دورهای هستیم که دریا در حال کاهش ارتفاع است.
معاون رئیس جمهور ادامه داد: نتایج آخرین مطالعات انجام شده که نتیجه آن در مجله نیچر نیز چاپ شده، نشان داد که وضعیت دریای خزر از نظر کاهش تراز و سطح، روند و نوسانات متعددی دارد در این مجله مقالهای درباره وضعیت آب رودخانه ولگا منتشرشده که نشان میدهد رودخانه ولگا تأمین کننده ۸۰ درصد آب خزر است، اما ۶۰ درصد آب این رودخانه صرف کشاورزی و ۱۳ درصد آن در سدها استفاده میشود.
وی با اشاره به صحبتهایی درخصوص نقش روسیه در کاهش تراز خزر گفت: هر پنج کشور در مدیریت دریای خزر مشارکت دارند و میتوان گفت که هیچ کشوری مقصر کاهش تراز آب دریای خزر نیست، چون کشورها در روال عادی، بهره برداری خود را انجام میدهند اما در هر صورت ورودی آب از ولگا به عنوان اصلیترین تأمین کننده آب خزر کاهش یافته و در کنار آن تغییرات اقلیم و افزایش تبخیر باعث شده که دریای خزر در شرایطی به سر ببرد که ما کاهش تراز بستر را شاهدیم.
سلاجقه به کنوانسیون تهران در خصوص دریاچه خزر نیز اشاره و اظهار کرد: کارگروههایی علمی کنوانسیون نیز شکل گرفته است تا بتوان نسبت به مدیریت دریای خزر هم از نظر آب و هم آلایندهها اقدام کرد. پس از نشستهای علمی و کارشناسی نشستهای با حضور مقامات سیاسی هر ۵ کشور حاشیه خزر نیز برگزار خواهد شد.
سد خرسان ۳ مجوز محیط زیستی را از دولت قبل گرفته است
وی درباره سد خرسان ۳ توضیح داد: سد خرسان ۳ مجوز محیط زیستی دارد که در دولت گذشته صادر شده است اما بحث پروژه انتقال آب از این سد در دست ارزیابی است و با توجه به حساسیتی که زاگرس دارد روند این پروژه را با جدیت پیگیری میکنیم. زاگرس با توجه به اینکه سازند یا زون زمینشناسی تکتونیزه شده است و سنگهای آهک آن بسیار حساس است، لذا مسیر این پروژه باید به دقت بررسی شود. بحث قطع درختان بر اثر این پروژه را نیز بررسی میکنیم و اگر قرار باشد بازبینی شود، حتماً این اتفاق خواهد افتاد.
باید با تغییر اقلیم سازگار شویم
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به تغییر اقلیم گفت: مرجع ملی تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست است که در این زمینه دو درخواست از دولت داریم؛ اول اینکه ماده واحده تغییر اقلیم را در قالب یک لایحه به دولت دادهایم که اگر مصوب شود برای همه دستگاههای کشور در زمینه تغییر اقلیم برنامه داریم. بحث دوم تغییر نام شورایعالی محیط زیست به شورایعالی محیط زیست و تغییر اقلیم است.
سلاجقه افزود: ما باید خودمان را با تغییر اقلیم سازگار کنیم چرا که همه ارکان زندگی ما را تحت تأثیر قرار داده است. همه دستگاهها در این خصوص تکلیف دارند. اگر لایحه تغییر اقلیمی تصویب شود، اتفاقات خوبی خواهد افتاد و میتوان برای همیشه دستگاهها را برای شرایط کشور پاسخگو کرد. سبک زندگی ما در تولید پسماند، کاهش پساب، کاهش مصرف آب و انرژی باید با تغییر اقلیم سازگار شود.
چراغ سبز افغانستان درباره حقابه ایران از هیرمند
وی با اشاره به شرایط تالاب هامون گفت: شرایط هامون بسیار بد و هموطنان ما در شرایط بسیار سختی هستند. دولت در کنار مردم است و رئیس جمهور نیز در سفر خود به سیستان بحث مطالبه مردم را در ابعاد بینالمللی مطرح کردند. هیئت حاکمه افغانستان هم همکاریهایی دارد و بازدیدهایی که انجام شد نیز در راستای توافقنامه بود. مسئله آب در خود افغانستان هم مطلوب نیست اما هیئت حاکمه افغانستان چراغ سبز نشان داده و پذیرفته است که اگر شرایط بارندگی خوب باشد، حقابه ایران را رهاسازی کند.
بارشهای پاییزی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه افزایش قابل توجهی خواهد داشت
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست درباره دریاچه ارومیه توضیح داد: خوشبختانه تالابهای اقماری دریاچه ارومیه شرایط خوبی دارند. خود دریاچه حدود ۷۰۰ میلیون متر مکعب دارد. شب گذشته جلسه خوبی با معاون اول رئیس جمهور داشتیم و قرار شد که تا پایان شهریور ماه از چند سد رهاسازی صورت بگیرد. بحث ۱۰ کیلومتر باقی مانده از تصفیه خانه شهر تبریز به دریاچه نیز کارهایش انجام میشود و تا پایان شهریور وضعیت دریاچه بهبود پیدا خواهد کرد.
سلاجقه اضافه کرد: در بحث نرمافزاری نیز وزارتخانه نیرو و جهاد قرار است در حذف چاههای آب غیرمجاز، اصلاح الگوی کشت و تغییر کاربری اراضی اقدام کنند. مردم هم پای کار هستند و به ویژه باغداران اقدامات خوبی را در جهت کاهش سبزینگی شروع کردهاند. با توجه به پیشبینیها بارشهای پاییزی نیز شرایط خوبی خواهند داشت.
عراق و ترکیه بیشترین تأثیر را از سدسازیهای ترکیه میبینند
معاون رئیس جمهور درباره سدسازیهای ترکیه گفت: ما در پایینترین نقطه تحت تأثیر قرار گرفتن از سدسازیهای ترکیه هستیم و کشورهای عراق و سوریه تأثیر بیشتری میبینند. نشستهای خوبی با دولتمردان ترکیه و سفیر ترکیه در ایران داشتیم و رویکرد مقامات ترکیه مناسب است و قرار است اقدامات خوبی برای رهاسازی آب انجام شود. رویکرد دولتها مثبت است و من امیدوارم بعد از نشست گردو غبار که در شهریور ماه در تهران برگزار میشود، اتفاقات خوبی بیفتد.
آلودگی خلیج فارس به واسطه لولههای نفتی فرسوده
وی با اشاره به آلودگیهای نفتی در خلیج فارس اظهار کرد: لولههای نفتی که در آنجا هستند بیش از ۵۰ سال عمر دارند و به همین دلیل با وزارت نفت صحبت کردهایم که برای تعویض این لولهها از ظرفیتهای داخلی و بینالمللی استفاده کند. امیدواریم شرکت نفت در این زمین به سرعت وارد عمل شود و همکاران من در معاونت دریایی نیز پیگیر این موضوع هستند.
سلاجقه به اشاره به توسعه سواحل مکران خاطرنشان کرد: نقشه مکانیابی آب شیرینکنهای مکران را تهیه کردهایم و در اختیار دستگاهها قرار دادیم. در بحث مکانیابی پروژهها نیز چند طرح وجود داشتند که شرایط مناسبی نداشتند و از نظر ضوابط استقرار تهدیدی برای تالابهای منطقه بودند که قرار شد آنها را جابه جا کنند.
/