«لارا جِیکس» خبرنگار حوزه خارجه که اغلب جنگ اوکراین را پوشش میدهد، در تحلیلی برای روزنامه نیویورکتایمز نوشت: اوکراین آنقدر نیازمند است که مشتاق آزمایش سیستمهای تسلیحاتی غولآسایی است که پیشتر زاییده تفکر اوکراین بود و اکنون این ایده توسط پنتاگون دنبال میشود.
مقامات آمریکایی آن را برنامه «فرانکنسام» (FrankenSAM) مینامند که موشکهای زمین به هوا پیشرفته با پرتابکنندههای تعمیرشده شوروی و رادارهایی که نیروهای اوکراینی در حال حاضر در دست دارند، تلفیق میشود. دو مدل از این سیستمهای دفاع هوایی اصلاح شده، یکی از آنها با پرتابکنندههای «باک» شوروی و موشکهای «سی اسپارو» آمریکا جفت میشود و دیگری با رادارهای زمان شوروی و موشکهای «سایدویندر» آمریکایی.
طبق آنچه مقامات گفتهاند، این سیستمها چندین ماه است که در پایگاههای نظامی ایالات متحده آزمایش شدهاند تا پاییز امسال یا در فصل زمستان به دست اوکراین برسند.
«لارا کی.کوپر» مقام ارشد دفاعی آمریکا گفت: سیستمهای «فرانکنسام» کمک میکنند تا شکافهای حیاتی در دفاع هوایی اوکراین پُر شوند؛ این مهمترین چالشی است که اوکراین امروز با آن مواجه است.
آمریکا برای تحقق نیازها و درخواستهای اوکراین، سیستمهای «فرانکنسام» را تولید میکند که ترکیبی از تسلیحات پیشرفته غربی و تسلیحات مربوط به زمان شوروی است که اکنون در انبارهای تسلیحاتی اوکراین هستند.
ظرف ۲۰ ماه گذشته، غرب سیستمهای دفاع هوایی گوناگونی را به اوکراین ارسال کرده است؛ از جمله این سیستمها میتوان به سیستمهای پیشرفته پاتریوت و موشکهای استینگر اشاره کرد.
«اولاف شولتس» صدراعظم آلمان هفته گذشته اعلام کرد که دولتش سه سیستم دفاع هوایی از جمله سیستم پاتریوت را به عنوان بخشی از ۱.۵ میلیارد «بسته زمستانی» به اوکراین ارائه خواهد کرد.
وی مدعی شد: همزمان با نزدیک شدن به فصل زمستان، ما در برابر حملات مجدد روسیه به زیرساختهای اوکراین باید سپر محافظی ایجاد کنیم زیرا مشخص است که روسیه مجددا از سرما و کمبود انرژی به عنوان سلاحی علیه غیرنظامیان استفاده خواهد کرد.
طبق گزارش نیویورکتایمز، مهندسان و مقامات دفاعی آمریکایی همچنان در حال آزمایش قدرتمندترین سیستم موسوم به «فرانکنسام» هستند و قرار است این مدل از سیستم تا فصل زمستان به اوکراین برسد.
۳۱۱۳۱۱