فرهنگ و هنر

ایران خاطره‌ای جاودانه به نام فرهنگ در جهان دارد/ در روزهای تلخِ سرزمین‌مان به امید آینده، آلبوم دستگاه‌های موسیقی ایران را منتشر کردیم

ایران خاطره‌ای جاودانه به نام فرهنگ در جهان دارد/ در روزهای تلخِ سرزمین‌مان به امید آینده، آلبوم دستگاه‌های موسیقی ایران را منتشر کردیم

به گزارش خبرنگار برگزیده، نشست خبری رونمایی دستگاه‌های موسیقی ایران به آهنگسازی حسین علیزاده با اشعاری از سیروس جمالی، عصر روز ۳۱ شهریور در فرهنگسرای ارسباران برگزار شد.
حسین علیزاده آهنگساز موسیقی ایرانی با بیان این مطلب دربارۀ انتشار این آلبوم ارزشمند گفت: در طول ۴۵ سال گذشته، اتفاقی در ایران نیفتاده که فرهنگ و هویت ایران را نشانه نگرفته باشد؛ اما خوشحالم که پرچم و هویت ایران به انحای مختلف و دوره‌های زمانی متفاوت، همواره بالا نگه داشته شده است.

علیزاده ادامه داد: وقتی صحبت از هویت، فرهنگ و هنر به میان می‌آید، اغلب می‌گویند هنر جهانی؛ ولی معتقدم مادامی‌که هنر ریشه در خاک نداشته باشد، هنر جهانی معنا پیدا نمی‌کند. بنابراین در تولیدهای هنری اتفاقاً باید سراغ ریشه‌ها رفت و ریشه یعنی تاریخ. بنابراین فرهنگ ایرانی می‌تواند ظرفیت جهانی داشته باشد که خوشبختانه در زمینه‌های مختلف این ظرفیت در عرصه فرهنگی ظهور و بروز پیدا کرده است.

این آهنگساز شهیر موسیقی ایرانی با بیان این مطلب که در آمدورفتِ حکومت‌ها، فرهنگ و هنر است که ماندگار می‌ماند، گفت: ادبیات ایران در جهان جایگاه ویژه‌ای دارد و این موضوع بر هیچ فردی پوشیده نیست. اما نمی‌توان این فرهنگ را صرفاً در شعر و ادبیات خلاصه کرد و به بقیه اجزا مثل موسیقی اهمیت نداد. هنر موسیقی یکی از ظرفیت‌های مهم تاریخی است که در عرصه جهانی جایگاه ویژه‌ای دارد.

وی ادامه داد: منتها در کمال تاسف باید بگویم که حکومت نه تنها درک درستی از هنر موسیقی ندارد؛ بلکه برخورد خصومت‌آمیزی هم با این هنر می‌شود. این در حالی است کار حکام با موسیقی راه می‌افتد و در رفتار دیپلماتیک و بین‌الملی برای معرفی کشور نیاز به موسیقی دارند. اما در طول همه این سال‌ها، از هر دری که وارد شدیم به جواب درست نرسیدیم. انگار که با کودک حرف می‌زنیم. ما همیشه از زبان موسیقی حرف زده‌ایم که شاخه‌ای از فرهنگ کهن ایران دارد و بر خودم وظیفه می‌دانم در هنری که ریشه در تاریخ دارد و به آن تعلق دارم، همواره به تلاش ادامه دهم.
علیزاده در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر گرانی قیمت نسخه فیزیکی این آلبوم که با مبلغ ۸ میلیون تومان ارائه می‌شود، توضیح داد: متاسفانه وضعیت اقتصادی امروز در شرایط نامتوازنی است که به هیچ وجه نمی‌تواند وضعیت روشنی را برای یک ناشر موسیقی ایجاد کند. من بر این باورم با توجه به کارهایی که برای تهیه این آلبوم انجام شده، قیمت آلبوم گران نیست. ضمن اینکه دوستان حمایت‌کننده هم تمهیداتی اندیشده‌اند که آلبوم در قالب نسخه‌های دیجیتالی با قیمت‌های تفکیک شده و بهتری پیش روی مخاطب قرار گیرد. البته بنده قبل از اینکه پروژه را در اختیار حامی خصوصی قرار دهم، پیشنهادهایی هم از سوی بخش دولتی داشتم؛ ولی که هرگز نپذیرفتم این کار که به اعتقاد من پرهزینه‌ترین پروژه موسیقایی در حوزه ردیف موسیقی است در حوزه دولتی منتشر شود.

علی بوستان مدیر تولید پروژه نیز در بخش دیگری از این نشست گفت: آنچه هزینه‌ای که برای تهیه این آلبوم هزینه شده، اگر در زمان کنونی انجام می‌گرفت به قدری سرسام‌آور می‌شد که توصیفش سخت است. ما تمام تلاشمان را انجام دادیم که شرایط به گونه‌ای طراحی شود که این اثر در معقول‌ترین شکل ممکن به مخاطب ارائه شود.

مجموعه «دستگاه‌های موسیقی ایران» به نوعی نتیجه‌ تلاش حسین علیزاده در زمینه‌ موسیقی ردیف دستگاهی و آموزش آن مشتمل بر ۱۳ دستگاه و آواز موسیقی ایرانی است که در قالب ۱۷ سی دی و ۱۳ کتاب نت ارائه شده است.

به گفته دست‌اندرکاران، پروژه آهنگسازی و تألیف این اثر که توسط «خانه کار و دیدار کارمان» منتشر شده، از ماه‌های پایانی سال ۱۳۹۹ و در بحبوحۀ‌ شیوع ویروس کرونا آغاز شد و تا امروز تعداد ۴۳ نفر نوازنده و خواننده در اجرای دستگاه‌ها و آوازهای مختلف آن نقش داشته‌اند. این در حالی است که اشعار این مجموعه نیز توسط سیروس جمالی برای سهولت در یادگیری و به خاطر سپردن گوشه‌ها، به طور خاص به گونه‌ای سروده شده‌اند که نام هر گوشه در شعرِ آن جای گرفته است. «دستگاه‌های موسیقی ایران» به آهنگسازی و تألیف حسین علیزاده تلاشی برای بقا و گسترش نغماتی در طی تاریخ شکل گرفته و از نسلی به نسل دیگر منتقل شده‌اند. در این چارچوب حسین علیزاده، آهنگساز، مؤلف و نوازنده‌ تار و سه تار، در این اثر ضمن حفظ اصالت‌ها با رویکردی خلاق و پویا، الگوها و نغمه‌های موسیقی دستگاهی ایران را طوری ساخته و پرداخته است که می‌تواند برای همه‌ علاقه‌مندان به موسیقی ایران جذاب و کاربردی باشد.

۲۴۳۵۷

برگزیده های ایران

سرور مجازی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا