سیاهدانه از میوهی گیاه گلداری با نام علمی آن Nigella sativa از راستهی گلهای ساعت (Ranunculales) و تیرهی آلالگان (Ranunculaceae) به دست میآید.
دانه این گیاه حاوی چربی، ویتامین ها، مواد معدنی و پروتئین شامل هشت اسید آمینه ضروری و کربوهیدرات ها شامل مونوساکاریدها به شکل گلوکز، زیلوز، آرابینوز و رامنوز است. دانه گیاه منبع غنی اسیدهای چرب ضروری و غیر اشباع است. اصلی ترین اسید چرب غیر اشباع اسیدلینولئیک و اسیداولیئک است .
ترکیبات دیگری مانند فسفو لیپیدها، کاروتن، کلسیم، آهن و پتاسیم نیز در دانه ها وجود دارد. ۳۰ درصد وزن سیاه دانه روغن دانه گیاه است که اصلی ترین ترکیب آن را تشکیل می دهد . روغن سیاه دانه به دلیل خواص آنتی اکسیدانی باعث رفع علایم در رینیت آلرژیک، آسم و اگزمای می شود. برای پاسخ ایمنی مناسب لازم است که پاتوژن ها و آنتی ژن های خاص شناخته شوند، که در این روند ماکروفاژها، گرانولوسیت، سلول های کشنده طبیعی (NK) و سلول های T و B دخیل اند .
دانه این گیاه سرشار از اسید لینولئیک آلفا، اسید استئاریدونیک و دیگر موادی است که باعث تقویت پاسخ ایمنی خصوصاً در سلول های T می شود. ترکیبات سیاه دانه باعث عدم کاهش عملکرد سلولهای Tبا ا فزایش عمر آنها می شود. روغن سیاه دانه باعث بهبود ،پاسخ ایمنی سلولی است.
طی بررسی انجام شده نشان داده شد که تیموکینون و نیجلون، تأثیر زیادی بر مهار آزادسازی هیستامین داشته و خاصیت آنتی هیستامینی تیموکینون و دی تیموکینون را تأیید می کند و همچنین مشخص شد که سیاهدانه خواص ایمنی زایی سلول های انسانی را افزایش می دهد و اثر محرک بر سیستم ایمنی دارد به این صورت که روغن سیاهدانه فعالیت فاگوسیتی ماکروفاژها را تحریک می کند که باعث کاهش علائم بیماری های آلرژیکی چون رینیت، آسم، برونشیت و اگزما می شود.
بیشتر بخوانید:
بیخوابی احتمال خطر این بیماری را افزایش میدهد
از فواید جویدن آدامس چه میدانید؟
۲۷۱