Categories: فرهنگ و هنر

بدمستی در برابر مست عشق

بدمستی در برابر مست عشق

اصل ماجرا چیست؟ مثل این سالها که تبلیغ فیلم‌های ایرانی در شبکه‌های فارسی زبان ماهواره‌ای نادیده گرفته می‌شود، در دهه نود نیز با توجه به تحولات فناوری در مسیر ساخت فیلم بلند و به چالش کشیده شدن ساختارها و ترتیبات اداری، دولت در برابر ساخت فیلم‌های بلند بدون مجوز نرمش نشان داد.
تا قبل از تصویب و ابلاغ دستورالعمل جامع صدور پروانه نمایش در ۱۳ اردیبهشت سال ۱۴۰۰ توسط وزیر وقت ارشاد در دولت دوازدهم، با جلب موافقت موردی وزیر ارشاد در دولت یازدهم تدبیری اندیشیده شده بود که اولا برخورد سلبی و انضباطی اولین گزینه برای برخورد با فیلم‌های بلند نباشد ثانیا در صورت جلب موافقت شورای پروانه نمایش فیلم‌های غیر سینمایی برای اینگونه فیلم‌ها پروانه نمایش غیر سینمایی صادر شود و فیلم در کارنامه تهیه‌کننده و کارگردان به عنوان اثر سینمایی محسوب نشود.
به این خاطر به هنگام تجمیع مقررات در بند ۳ ماده ۶ دستورالعمل صدور پروانه نمایش، عینا موافقت پیشین به منزله یک تجربه مدیریتی مستندسازی شد و شکل رسمی‌تری به خود گرفت. به عبارتی تنها تنبیه سازندگان فیلم‌های بدون مجوز آن بود که از دریافت پروانه نمایش سینمایی محروم شوند و به دنبال آن از راهیابی به جشنواره فیلم فجر و اکران در سینماها(به جز گروه هنر و تجربه) باز بمانند.
فیلم سینمایی «مست عشق» ساخته حسن فتحی نیز چنین وضعیتی داشت. گروه سازنده بدون اخذ مجوز فیلمبرداری پروژه را در ترکیه مشغول شده بود و فقط زمانی که تهیه‌کننده نسبت به بروز مشکلاتی در داخل احساس نگرانی کرد، تقاضای پروانه ساخت نمود. همانطور که توضیح داده شد، مقررات اجازه بررسی تقاضا را نمی‌داد و همه چیز به بعد از ساخت فیلم و بازبینی آن برای صدور پروانه نمایش موکول گردیده بود.
پس اولا فیلمنامه مست عشق مورد بررسی قرار نگرفته بود که با ساخت آن مخالفت شود. ثانیا تصویربرداری پروژه از مدتها قبل کلید خورده بود و تیم سازنده معطل پروانه ساخت نمانده بود.
نکته جالب آن است که فیلم مست عشق سال گذشته موفق به دریافت پروانه نمایش سینمایی شد که خبر از نرمش مرجع نظارتی و مدیریت اقتضایی آن برای برخورد با پدیده فیلم‌های بدون مجوز ساخت است. اما طبق مقررات جاری مست عشق باید پروانه نمایش غیر سینمایی می‌گرفت و برای نمایش عمومی مسیر دیگری را طی می‌کرد. چرا فیلم از این قاعده مستثنی شد؟
به نظر می‌رسد رویکرد مثبت سازمان سینمایی در صدور پروانه نمایش سینمایی یا ناشی از اصلاح و ویرایش مجدد دستورالعمل یادشده است و یا انکه دلایل و توجیهات دیگری مثل اعتبار و حسن شهرت کارگردان در بین بوده است که ما از آن بی‌خبر هستیم.
آنچه اهمیت دارد آن است که در مجموع این اتفاق به نفع سینما و مخاطب تمام شد تا با استقبال نسبتا خوب از فیلم در هفته اول اکران، کفه فیلم‌های جدی در برابر فیلم‌های کمدی اندکی سنگین شود.

۲۲۰۵۷

برگزیده های ایران

admin

Recent Posts

طحان نظیف: ۴۰هزار ناظر بر انتخابات مجلس نظارت می‌کنند

سخنگوی شورای نگهبان گفت: در کل حوزه‌ها با حدود ۴۰هزار ناظر همکاری داریم که وظیفه…

3 دقیقه ago

روز ۲۱۷ طوفان الاقصی| عملیات علیه نظامیان اسرائیلی در رفح

جنگ در غزه در حالی به ۷ماهگی خود نزدیک می‌شود که بمباران مناطق شمالی غزه…

3 دقیقه ago

انتشار «مرد ابدی»؛ روایتی خواندنی از زندگی شهید طهرانی مقدم

«مرد ابدی» روایتی مستند از زندگی شهید حسن طهرانی مقدم به‌قلم معصومه سپهری برای اولین‌بار…

4 دقیقه ago

حماسه‌ حضور در ۱۵ استان برای تکمیل انتخابات مجلس + فیلم

مردم آگاه ایران اسلامی از ساعت ۸ صبح امروز جمعه در مرحله دوم انتخابات مجلس…

5 دقیقه ago

گزارش| دور دوم رأی‌گیری انتخابات مجلس در ۱۵ استان

دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی صبح امروز در ۱۵ استان برای تعیین تکلیف ۴۵…

6 دقیقه ago

امام خامنه‌ای: هرچه رای بیشتر باشد مجلس قوی‌تر است

رهبر معظم انقلاب اسلامی در مرحله‌ی دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی شرکت کردند.

7 دقیقه ago