به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری برگزیده های ایران؛ نشست رسانهای چهلمین جشنواره بینالمللی فیلمکوتاه تهران با حضور مهدی آذرپندار مدیرعامل انجمن سینمای جوانان ایران و دبیر این رویداد، جمعی از معاونان انجمن و مسئولان جشنواره و اهالی رسانه صبح امروز دوشنبه ۳۰ مرداد در باغ زیبا برگزار شد.
در ابتدای این نشست مهدی آذرپندار دبیر چهلمین جشنواره بینالمللی فیلمکوتاه تهران با خوشامدگویی به اهالی رسانه بیان کرد: این اولین نشست خبری چهلمین دوره از جشنواره است. بهشیوه گذشته گزارشی از آنچه را تاکنون گذشته است، خدمتتان میگویم. باعث افتخار من است که دبیر چهلمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران هستم، زیرا اتفاق مهمی است که چهل سال یک رویداد بدون وقفه برگزار میشود و برای من باعث افتخار است مسئولیت دبیری آن را بهعهده دارم. در این دوره فراخوان بخش بینالملل را پیش از آغاز سال ۱۴۰۲ منتشر کردیم. فراخوان بخش سینمای ملی نیز در اردیبهشت امسال منتشر شد.
وی اضافه کرد: زمانبندی برگزاری جشنواره مانند دوره سی و نهم و سی و هشتم است. از زمانی که جشنواره اسکار کوالیفای شد سعی کردیم زمان را ثابت نگهداریم چرا که یکی از مؤلفههای مهم در جشنوارههای مورد تأیید اسکار، ثبات در زمانبندی است.، بنابراین جشنواره فیلم کوتاه تهران از ۲۷ مهر لغایت ۲ آبان برگزار خواهد شد.
دبیر جشنواره فیلم کوتاه تهران بیان داشت: از ۱۱ اردیبهشت ماه زمان دریافت آثار داخلی آغاز شد و تا ۱۰ مرداد پایان مهلت دریافت اثر بود که بنابردلایلی که بیان خواهم کرد، این زمان بهمدت ۱۰ روز تمدید شد، خیلی تمایلی به این تمدید نداشتیم اما به چند دلیل این اتفاق رخ داد. ۱۷۸۷ اثر در بخش ملی ارسال شده است و در بخش بینالملل هم که موعد دریافت اثر ۲۰ تیر به پایان رسید، شاهد رکوردشکنی بودیم، اولین بار جشنواره فیلم کوتاه تهران شاهد دریافت ۷۲۱۶ اثر از ۱۳۱ کشور بود که بهنظرم اتفاق بسیار مهمی است، رکورد قبلی متعلق به دوره ۳۸م بود که حدود ۸۰۰ فیلم نسبت به آن دوره افزایش داشته است؛ این عدد قابل ملاحظه است.
وی با اشاره به جزییات آثار دریافتشده در بخش ملی گفت: ۱۱۸۵ اثر داستانی است، ۲۶۷ اثر مستند، ۲۲۲ اثر در بخش تجربی و ۱۱۳ اثر در بخش پویانمایی ارسال شده است.
در مورد علت تمدید زمان دریافت آثار نیز باید بگویم سال گذشته بخشی از سال را که میتوانست به تولید فیلمهای کوتاه اختصاص داده شود از دست دادیم و در چند ماه منتهی به پایان سال تولید فیلم بنابر شرایطی که رخ داده بود، متوقف شد اما با ایجاد آرامش در کشور در حوزه فرهنگ، تولید آثار آغاز شد و چند ماه ابتدایی امسال شاهد ترافیک در تولید اثر بودیم.، بر همین اساس، برای اولین بار شاهد درخواست بسیار زیادی از سوی تیمهای پستولید بودیم که زمان ارسال اثر تمدید شود و بهنظرمان آمد با توجه به تعداد درخواستها و ازدیاد مراجعات این زمان را در اختیار گروهها قرار بدهیم تا نسخه باکیفیتتری به جشنواره ارسال بکنند.
در بخش بینالملل، سال گذشته با فشارهای خارجی برای عدم برگزاری جشنواره در زمان مقرر مواجه بودیم، البته در فضای رسانهای نیز به آن دامنه زده و به آن اتفاقات ضریب داده شد، حتی کار تا جایی پیش رفت که گفتند “آکادمی اسکار رأیش را پس گرفته است و این جشنواره دیگر اسکار کوالیفای نیست.”،
بنابراین معتقدم در مورد این بخش، در داخل اغراق زیادی صورت گرفته است اما اتفاقات امسال و رکوردشکنی در ارسال اثر در این بخش مشخص کرد که جشنواره فیلمکوتاه تهران هویت بینالمللی خود را حفظ کرده است. این جشنواره بهعنوان بینالمللیترین رویداد سینمای ایران بلاشک مطرح خواهد بود.
آذرپندار تأکید کرد: در بخش بینالملل، ۳۳۹۰ اثر در بخش داستانی، ۱۰۶۸ اثر در بخش مستند، ۱۱۱۲ اثر در بخش تجربی و ۹۳۶ فیلم پویانمایی ارسال شده است، علاوهبراین، امسال دو جایزه بهنامهای «راه ابریشم» و «حقیقتجویان» در بخش بینالملل اضافه شده است. بیشترین کشوری که فیلم فرستاده، اسپانیا است و ۹۱۳ فیلم توسط فیلمسازان اسپانیایی ارسال شده است. هند با ۵۵۳ اثر، فرانسه با ۴۹۴ اثر، آمریکا با ۴۴۸ اثر و چین با ۴۱۳ اثر در ردههای بعدی قرار دارند.
وی با اشاره به انتشار فراخوان بهزبانهای مختلف برای فیلمسازان خارجی گفت: اگر به سایت جشنواره فیلم کوتاه تهران مراجعه کنید میبینید که این سایت به ۱۲ زبان فعال است و میتوان فراخوان جشنواره را به ۱۲ زبان دید. این اتفاق باعث شده تا برخی کشورها آثار بیشتری را ارسال کنند. برای مثال امسال شاهد رشد قابل ملاحظه آثار ارسالشده از کشورهایی نظیر اسپانیا و چین بودیم. آمریکا و فرانسه همواره از مشتریان جشنواره بودند اما کشورهای دیگر رشدی قابل ملاحظه در ارسال اثر داشتند، خوشحالم که جشنوارهای را داریم که یکی از بهترین دریافت آثار را دارد.
دبیر چهلمین جشنواره بینالمللی فیلمکوتاه تهران ادامه داد: باید اشاره کنم که پلتفرمهای دریافت اثر را نیز افزایش دادیم و سعی کردیم محدود به یکی دو پلتفرم بینالمللی نشویم.
اتفاق مهمی که رخ داد و میتواند زمینه گشایش باشد، پولی شدن دریافت اثر در جشنواره فیلم کوتاه تهران بود، همان طور که میدانید جشنوارههای مورد تأیید اسکار عمدتاً رایگان نیستند و مبلغی را بهعنوان هزینه ورود میگیرند.
تا پیش از این ارسال اثر به جشنواره فیلم کوتاه تهران رایگان بود، البته این گونه نبود که گرفتن پول به ذهن دبیران قبلی نرسد، عدم رخداد این اتفاق بهدلیل مشکلاتی است که ما در حوزه دریافت پول در بخش بینالملل داریم، امسال اتفاقاتی رخ داد که برای ارسال اثر پول دریافت کنیم، از سال آینده سعی میکنیم این اتفاق را مطابق دیگر جشنوارههای مورد تأیید اسکار دنبال کنیم.
شعار جشنواره در بخش داخلی این است که جشنواره فیلم کوتاه تهران، آیینه همه ایران است؛ براساس همین شعار، تمام تلاش ما این است که جشنواره به گستردگی جغرافیای ایران نزدیک باشد.
سال گذشته آثاری از اقلیمهای مختلف داشتیم اما سهم فیلمسازی تهران بسیار گستردهتر است. امسال تلاش ما این است که نگاه ویژهتری به آثار شهرستانی داشته باشیم، منظورم این نیست که لاین ویژهای برای فیلمسازان شهرستانی باز کنیم، بلکه در مقایسه بین دو فیلم اگر دو فیلم تقریباً همکیفیت بود، یکی منتسب به تهران و دیگری منتسب به شهر دیگری باشد، انتخاب ما فیلم شهرستانی است، امیدوارم با این کار فیلمسازی در استانها را تقویت کنیم.
دقت داشته باشید که از سال گذشته ۷۰ درصد بودجه خود را به شهرستانها دادهایم، اما تا زمانی که بیایند و کار را به مراحل نهایی تولید برسانند، زمان میبرد، با این حال، بهنظرم اگر این روند ادامه پیدا کند شاهد افزایش فیلمسازی در شهرستانها خواهیم بود.
سال گذشته ۳۰ درصد آثار ارسالی از شهر تهران بود اما امسال این عدد به ۲۶ درصد رسیده است که تفصیلی جزیی را نشان میدهد، فراموش نکنید هدف ما این نیست که کار کمتری در تهران تولید شود بلکه قصد ما این است که کارهای بیشتری در شهرستانها تولید شود.
وی درباره استانهایی که بیشترین سهم را در ارسال اثر به جشنواره فیلم کوتاه تهران دارند، گفت: تهران ۴۷۰ اثر، اصفهان ۱۵۴ اثر، فارس ۱۱۵ اثر، خراسان رضوی ۱۰۴ اثر و خوزستان ۹۹ اثر ارسال کردهاند.
آذرپندار درباره رویکرد جشنواره فیلم کوتاه تهران در دوره چهلم گفت: رویکرد ما بومیگرایی در ژانر خواهد بود، سال گذشته فضای ژانر را تجربه کردیم و امسال قصد داریم بومیگرایی در ژانر را دنبال کنیم.، بهعبارت دیگر، سال گذشته شاهد فیلمها با ژانرهای مختلف بودیم امسال هم بهدنبال همین سیاست هستیم و بومیگرایی در ژانر را دنبال میکنیم.
وی درباره رقابتی شدن بخش عکس در جشنواره امسال گفت: تفاوت امسال با جشنواره سال گذشته رقابتی شدن بخش عکس است، در گذشته بخش عکس بهعنوان بخش جنبی برگزار میشد و تنها یک نمایشگاه بود اما امسال این بخش را رقابتی کردیم و ۷۷۶ اثر در این بخش ارسال شده است.، همانطور که میدانید یکی از ارکان انجمن سینمای جوانان ایران حوزه عکس بوده و اگرچه شاید در دورهای مظلوم واقع شده است اما امسال این بخش جدیتر دنبال میشود، البته بهتر است یک رویداد مستقل برای عکس برگزار شود.
دبیر جشنواره فیلم کوتاه تهران از برگزاری ۲۰ نشست و ورکشاپ همزمان با برگزاری جشنواره فیلم کوتاه تهران خبر داد و اعلام کرد که ۱۰ نشست از اینها بهشکل کاملاً جدیدی برگزار میشود.
وی درباره فیلمهایی با موضوع اقلیتهای جنسی و در پاسخ به سؤالی درباره حضور این فیلمها در جشنواره امسال گفت: آنچه تحت عنوان الجیبیتی تعریف میشود در جشنواره ما جایی نخواهد داشت، دلیل این موضوع توجه بیش از حدی است که به فیلمهایی با این موضوع در دیگر جشنوارههای خارجی صورت میگیرد و همین موضوع باعث شده است تعداد زیادی فیلمهای شبیه به هم ساخته شود، این یک روند غیرعادی برای کسانی است که چنین آثاری میسازند.، به جشنوارههای مختلف میروند، جایزه میگیرند و برایشان رزومه ساخته میشود، ما ترجیح میدهیم جزئی از این پروسه نباشیم و همچنان جشنواره این خط قرمز را دارد؛ جشنواره فیلم کوتاه تهران دو خط قرمز دارد؛ یکی موضوع اقلیتهای جنسی و دیگری کودککشی.
آذرپندار در بخش دیگری از این جلسه در پاسخ به سؤال دیگری درباره حضور فیلمهای سیاسی در جشنواره گفت: فراموش نکنید سال گذشته معترضان کسانی بودند که فیلمشان پذیرفته شده بود. من یک دوره این جشنواره را برگزار کردهام و اکنون بهتر میتوان صحبت کرد؛ سال گذشته فیلم اعتراضی و سیاسی وجود داشت، ما استقبال میکنیم که فیلمسازان جسارت داشته باشند درباره مسایل سیاسی فیلم بسازند تا اینکه تابوهای اخلاقی را فیلم کنند، هنوز هم همان سیاست را داریم و در بازی برای فیلمسازان مختلف باشیم؛ اینکه کسی بلد است هنرمندانه انتقاد کند حتماً در جشنواره هم میتواند حضور پیدا کند، ترجیح ما این است که فیلمهای سیاسی داشته باشیم، اگر فیلمی باشد که هنرمندانه و مؤدبانه و موقر درباره حوادث گذشته باشد حتماً میتواند در جشنواره حضور داشته باشد.
وی در پاسخ به سؤال دیگری درباره اینکه چهتعداد فیلم سیاسی در جشنواره چهلم حضور خواهد داشت، گفت: اکنون بهصورت دقیق نمیتوان عدد گفت چون فیلمها در حال بازبینی است اما مطمئن باشید فیلمهایی با مضامین سیاسی خواهیم داشت هرچند مضامین سیاسی محدود به اتفاقات سال گذشته نیست، فیلمهای سیاسی امسال در جشنواره نماینده خواهد داشت، سال گذشته از هیئت انتخاب خواسته بودم که به فیلمسازی سیاسی توجه شود چون ما باید اعتمادزایی کنیم تا فیلمسازان بدانند مضامین سیاسی تابو نیست، ترجیح میدهیم مضامین (خلاف) اخلاقی برای ما تابو باشد.
دبیر چهلمین جشنواره بینالمللی فیلمکوتاه تهران درباره واکنش جشنواره به فشارهای بینالمللی نیز بیان کرد: کسانی که میخواهند فردا تحتتأثیر دایرکتهای خود کاری انجام دهند امروز با خود دودوتا چهارتا کنند چون موقعیت ما عوض نمیشود؛ مشخص است ما از کجا آمدهایم، هرکسی بههردلیلی فیلم نفرستد، قابل احترام است اما اینکه فیلمساز موضوع را به بعد واگذار کند و بعد بخواهد تصمیماتی بگیرد درست نیست.
برخی از این دوستان که صحبت از تحریم میکنند، فیلمسازانیاند که در حوزه فیلمسازی توفیقاتی به دست نیاورده و یک تیزرساز هستند؛ آنها ممکن است بخواهند نسخه تحریم بپیچند، فیلمسازان جوان بدانند که این نسخه بهنفع آنها نیست، من مخلص کسی هستم که نسخهای که میپیچید خودش هم برایش هزینه بدهد! بزرگترهایی هستند که اگر بشود نام آنها را بزرگ گذاشت نسخهای میپیچند که خود هزینهای نمیدهند و دوقطبی خلق میکنند، البته ما یک تجربه خوب را پشتسر گذاشتیم، افتخار ما این است که هیچ فیلمسازی را که انصراف داد تحریم نکردهایم، اگر خاطرتان باشد سال گذشته میپرسید که “اگر کسی جشنواره را تحریم کرد با او چه میکنید؟”، چه اتفاقی افتاد؟
/+