رسول سلیمی: حملات گروه های مقاومت مستقر در عراق به پایگاه عین الاسد در استان الانبار ادامه دارد و این پایگاه دوباره هدف حملات موشکی قرار گرفته است. از کشورهای عربی به ویژه عربستان و مصر خبر می رسد که رایزنی های غیرمستقیم با اسرائیل برای آتش بس ادامه دارد و مصر ابتکار عملی را برای برگزاری یک کنفرانس صلح با محوریت کشورهای عربی دنبال می کند.
مهمترین تحول روز شانزدهم جنگ غزه، اعزام شش کشتی جنگی چینی به دریای عمان است که خبر آن همزمان با اظهارنظر مقامات چینی و روسیه برای کاهش تنش ها منتشر شد. اما تبادل آتش میان اسرائیل و حماس و همزمان با حزب الله ادامه دارد. اسرائیل یک شهرک هم مرز با لبنان را به طور کامل تخلیه کرده و از اتباع خود در برخی کشورهای عربی خواسته آنجا را ترک کنند. انفجاری مقابل سفارت اسرائیل در قبرس زنگ خطری برای این کشور بود تا همه جوانب برای حمله به غزه را بار دیگر ارزیابی کند. در همین راستا واکنش ها به حمله به بیمارستانی در غزه کماکان ادامه دارد و روسیه از امریکا خواسته برای کشف حقیقت ماجرا، تصاویر ماهواره ای شب واقعه را منتشر کند.
در همین حال رئیس جمهور ترکیه در گفتوگوی تلفنی با رئیس دفتر سیاسی حماس در خارج غزه گفت که آنکارا به تلاشهای بینالمللی خود برای ایجاد کشور مستقل فلسطینی در مرزهای ۱۹۶۷ و به پایتختی قدس ادامه خواهد داد.
بیشتر بخوانید:
دوهفتگی عملیات حیرتانگیز طوفان الاقصی/ تشریح جنگ سهمرحلهای علیه حماس/ تنها راه حل بحران از نگاه بن سلمان
تحولات فلسطین در روز سیزدهم جنگ/ بسته کمکی آمریکا برای صهیونیستها/ بایدن مخفیانه از حمله زمینی اسرائیل حمایت کرده است
بررسی تحولات یازدهمین روز جنگ حماس ـ اسرائیل
تحلیلگران معتقدند اسرائیل با وجود موانع موجود، به دنبال حمله به غزه است اما نگرانی ها از گسترش ابعاد جنگ مانع از شروع حمله زمینی می شود.موضوعی که بازشدن گذرگاه رفح، نشانه های برجسته ای از به تاخیر افتادن حمله زمینی را نوید داد و امریکا و سازمان ملل همزمان از طرفین درگیری خواستند تا اقدام لازم برای بازماندن این گذرگاه برای عبور کاروان های بشردوستانه را انجام دهند.تحلیلگران معتقدند یکی از پیامدهای طولانی شدن جنگ غزه، بازگشت نیروهای امریکایی به خاورمیانه خواهد بود.امریکا بعد از خروج از افغانستان نیروهای خود در عراق و افغانستان را کاهش داده بود اما حالا با ورود اسرائیل به جنگ، حضور نیروهای خارجی از عراق و آب های خلیج فارس و دریای سرخ افزایش قابل توجهی داشته است.
اما مسئله اینجاست که دامنه جنگ تا چه جغرافیایی و برای چه مدت طولانی خواهد شد؟برگزیده، مهمترین رویدادهای شانزدهمین روز جنگ غزه را مرور می کند.
تشدید درگیریها بین حزبالله لبنان و اسرائیل در مرز دو کشور
نظامیان اسرائیل و حزبالله لبنان روز شنبه در چند منطقه در مرز دو کشور دست به تبادل آتش زدندخبرگزاری ملی لبنان گزارش داد که ارتش اسرائیل چند روستای مرزی در خاک لبنان را گلولهباران کرد. در مقابل سخنگوی ارتش اسرائیل از آتش گشودن گروهی از مردان مسلح در مرز سخن گفت. وی افزود که پس از آن یک پهپاد اسرائیلی آنها را هدف گرفت.
استقرار ۶ کشتی جنگی چین در غرب آسیا همزمان با تشدید تنش در منطقه
منابع خبری گزارش کردند که ناوهای جنگی چین پس از شرکت در رزمایش مشترک با نیروی دریایی عمان، روز شنبه «مسقط» را به مقصد مکانی نامشخص ترک کرد. بیش از ۶ کشتی جنگی چینی هفته گذشته در خاورمیانه فعالیت داشتهاند.به دنبال درگیری حماس با رژیم صهیونیستی، آمریکا پیشرفته ترین ناو خود را را به شرق مدیترانه فرستاد. چندین کشور دیگر از جمله انگلیس، آلمان و فرانسه هواپیماهای نظامی یا غیرنظامی را برای تخلیه اتباع خود عازم منطقه کردهاند. بر اساس این گزارش، «ژای جون» نماینده ویژه دولت چین در امور منطقه غرب آسیا در روزهای اخیر گفت که پکن آماده است تا برای کاهش تنش سریع اوضاع در فلسطین اشغالی، با روسیه همکاری کند.
حملات موشکی رژیم صهیونیستی به فرودگاههای دمشق و حلب
منابع آگاه و رسانهای از حمله موشکی رژیم صهیونیستی به فرودگاههای بینالمللی حلب و دمشق و مقابله سامانه پدافندی سوریه با این حمله خبر دادند. خبرگزاری رسمی سوریه (سانا)، صبح امروز به نقل از یک منبع آگاه نظامی نوشت: حدود ساعت ۵:۲۵ بامداد امروز، دشمن اسرائیلی همزمان با شلیک موشک از سمت دریای مدیترانه در غرباللاذقیه و از سمت جولان اشغالی سوریه، فرودگاههای بینالمللی دشمق و حلب را هدف قرار داد که منجر به شهادت یک کارگر غیرنظامی در فرودگاه دمشق و مجروحیت یک کارگر دیگر شد و خسارت مادی به باندهای هر دو فرودگاه وارد آمد که موجب توقف فعالیتهای آن دو شد.
اجلاس «برای صلح» به میزبانی مصر / پایان اجلاس بدون بیانیه
مصر روز شنبه میزبان دهها رهبر منطقهای و بینالمللی بود که برای شرکت در اجلاس «برای صلح» به این کشور رفتهبودند.رهبران قطر، امارات عربی متحده و تشکیلات خودگردان فلسطین در این اجلاس حضور خواهند داشت. رئیس شورای اتحادیه اروپا، نخستوزیران ایتالیا، اسپانیا، یونان و کانادا هم از جمله شرکتکنندگان در این نشست هستند. وزرای خارجه آلمان، فرانسه، بریتانیا و ژاپن نیز برای شرکت در این اجلاس به مصر سفر کردهاند. بررسی راههای کاهش تنش در منطقه همزمان با جنگ اسرائیل با گروه حماس و برقراری آتشبس محور اصلی گفتگوها در این اجلاس خواهد بود.این اجلاس بدون صدور بیانیه مشترک پایان یافت.
پیشنویس قطعنامه آمریکا در شورای امنیت برای توجیه جنایات صهیونیستها در غزه
منابع دیپلماتیک در سازمان ملل گفتند که نمایندگی آمریکا پیشنویس قطعنامهای را در شورای امنیت توزیع کرده که ضمن محکوم کردن حماس، هیچ آتشبسی برای نوار غزه نمیخواهد.خبرگزاری «اسپوتنیک» که به متن این پیشنویس دست پیدا کرده، نوشت که آمریکا در این قطعنامه حق رژیم موقت صهیونیستی برای حمله به نوار غزه را قانونی دانسته و خواستار آزادی اسرای صهیونیست توسط حماس میشود.بر این اساس، نمایندگی آمریکا به عنوان بزرگترین حامی رژیم صهیونیستی در شورای امنیت، همچنین در این قطعنامه فقط خواستار آسیب نرسیدن به جان غیرنظامیان فلسطینی در حملات به نوار غزه شده است.
بن فرحان: اولویت نخست ما توقف درگیریها در غزه است
«فیصل بن فرحان» وزیر خارجه سعودی، گفته: «قاطعانه زیر پاگذاشتن حقوق بینالملل بشردوستانه را از سوی هر طرفی که باشد، مردود میدانیم. ما هر گونه حمله به غیرنظامیان را در هر کجا که باشد، محکوم میکنیم و خواستار احترام اسرائیل به حقوق بینالملل هستیم»فیصل بن فرحان اضافه کرد: «از جامعه بینالملل میخواهیم برای توقف حملات اسرائیل به غزه آنها را تحت فشار قرار دهد. قاطعانه تلاشها برای کوچ اجباری فلسطینیان را رد میکنیم»او همچنین اظهار داشت: «جامعه بینالملل برای توقف محاصره غزه باید به اسرائیل فشار آورد. اولویت اول ما توقف فوری تنش نظامی در غزه است».
تاثیر گسترش جنگ در منطقه بر بازار نفت
محمد شیاع سودانی، نخستوزیر عراق هشدار داد که گسترش جنگ به کشورهای دیگر در منطقه خاورمیانه بر بازار نفت تاثیر خواهد گذاشت. سخنان نخستوزیر عراق میتواند به طور تلویحی اشارهای به حملات شبهنظامیان عراقی مورد ایران به پایگاههای آمریکا در عراق و سوریه باشد. نخستوزیر عراق که در نشست «برای صلح» در مصر سخن میگفت با تخلیه نوار غزه مخالفت کرد.او تاکید کرد که فلسطینیها به جز «سرزمینشان» جای دیگری برای رفتن ندارند. محمد شیاع سودانی خواستار برقراری آتشبس در ازای مبادله اسرا بین حماس و اسرائیل شد.
ترکیه: حمایت بینالمللی از اسرائیل منجر به بیعدالتی فزاینده علیه فلسطینیها شده است
هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه در اجلاس «برای صلح» در مصر گفت که حمایت بینالمللی از اسرائیل منجر به «بیعدالتی فزاینده» علیه فلسطینیها شده است.او گفت که موج ابراز «همبستگی» با اسرائیل باعث شده است تا این کشور تصور کند که «چک سفید» در اختیار دارد. وزیر خارجه ترکیه همچنین از حمله به بیمارستانها و مساجد در نوار غزه انتقاد کرد.
پلیس قبرس از انفجار بمب دستساز در نزدیکی سفارت اسرائیل خبر داد
پلیس قبرس اعلام کرد که به دنبال انفجار یک بمب دستساز در نزدیکی سفارت اسرائیل در نیکوزیا چهار نفر را بازداشت کرده است.بنا به همین گزارش انفجار این بمب دستساز خسارت محدودی بر جای گذاشت. به گفته پلیس قبرس انفجار ساعت یک و ۳۷ دقیقه بامداد به وقت محلی در فاصله ۳۰ تا ۴۰ متری سفارت اسرائیل روی داد. پلیس قبرس سن افراد بازداشتشده را ۱۷ تا ۲۱ سال عنوان کرد. گزارشی از هویت یا ملیت بازداشتشدگان منتشر نشده است.
آمریکا از همه طرفها خواست که اجازه دهند گذرگاه رفح باز بماند
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا از همه طرفها خواست که اجازه دهند گذرگاه مرزی رفح بین نوار غزه و مصر باز بماند. این درخواست در پی ورود اولین محموله از کمکهای بشردوستانه به باریکه غزه مطرح شد. این در حالی است که خبرگزاری فرانسه به نقل از شاهدان عینی گزارش داد که گذرگاه رفح پس از عبور اولین کاروان کمکهای انساندوستانه بار دیگر بسته شده است.
گوترش: برای پایان کابوس الان باید کاری کرد
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد درباره جنگ اسرائیل با گروه حماس گفت که برای پایان این «کابوس» باید هماکنون کاری کرد. دبیرکل سازمان ملل که در اجلاس «برای صلح» در مصر سخن میگفت خواستار برقراری «آتشبس بشردوستانه» بین شبهنظامیان فلسطینی و اسرائیل شد.آنتونیو گوترش تاکید کرد که ساکنان نوار غزه به کمکهای بشردوستانه بیشتری نیاز دارند و ارسال «گسترده» کمک به این باریکه «مورد نیاز» است. ۲۰ کامیون حامل کمکهای بشردوستانه ساعاتی پیش با بازگشایی موقت گذرگاه مرزی رفح بین مصر و نوار غزه وارد این باریکه شدند. آنتونیو گوترش در بخش دیگری از سخنانش گفت که حملات حماس «هرگز نمیتواند مجازات دستهجمعی فلسطینیها را توجیه کند».
رئیسجمهوری مصر: فرستادن فلسطینیها به داخل خاک مصر راهحل نیست
عبدالفتاح سیسی، رئیسجمهوری مصر بار دیگر بر مخالفت کشورش با انتقال فلسطینیها ساکن نوار غزه به داخل خاک مصر تاکید کرد.وی افزود که فرستادن فلسطینیها به داخل خاک مصر به معنای «پایان رویای کشور فلسطین» خواهد بود و نمیتواند یک راهحل باشد. رئیسجمهوری مصر چهارچوبی را پایان مناقشه جاری ترسیم کرد که شامل تضمین ارسال کمکهای بشردوستانه به نوار غزه، مذاکره برای برقراری آتشبس و مذاکره بین فلسطینیها و اسرائیل بر سر تشکیل کشور فلسطین براساس مرزهای پیش از جنگ سال ۱۹۶۷ میلادی میشود. عبدالفتاح سیسی میزبان شماری از رهبران منطقه و جهان است که برای بحث بر سر بحران کنونی در خاورمیانه به مصر سفر کردهاند.
سازمان ملل از کشته شدن ۱۷ کارمند خود در نوار غزه طی دو هفته گذشته خبر داد
سازمان ملل متحد میگوید ۱۷ کارمند اداره این سازمان برای پناهندگان فلسطینی در نوار غزه از ابتدای جنگ بین اسرائیل و حماس کشته شدهاند. فیلیپ لازیرینی، رئیس این آژانس وابسته به سازمان ملل گفت که آمار نهایی کارمندان کشتهشده احتمالا به مراتب بیشتر از رقم کنونی خواهد بود.وی گفت که این اداره به طرفهای درگیر محل ساختمانهای خود در باریکه غزه را اطلاع داده است با این حال تاکنون دستکم ۳۵ ساختمان محل فعالیتهای اداره سازمان ملل برای پناهندگان فلسطینی در نوار غزه هدف قرار گرفته است.
اسرائیل از اتباعش خواست فورا مصر و اردن را ترک کنند
دولت اسرائیل روز شنبه در بیانیهای از اتباع خود در کشورهای مصر و اردن خواست تا «در اسرع وقت» خاک این دو کشور را ترک کنند. اسرائیل دلیل طرح این درخواست را «تشدید تظاهرات» علیه این کشور عنوان کرده است. هشدار مشابهی نیز پیش از این برای شهروندان اسرائیل در ترکیه مطرح شده بود. شهرهای مختلف منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا طی روزهای گذشته شاهد برگزاری تظاهرات علیه اسرائیل و حملات هوایی این کشور به نوار غزه بودند.
نعیم قاسم: در صورت ورود زمینی «اسرائیل»، غزه به گورستان دشمن تبدیل خواهد شد
المنار به نقل از معاون سید حسن نصرالله نوشت: «به کسانی که با ما تماس گرفتند، اعلام میکنیم که ابتدا باید جلوی حملات و جنایات دشمن را بگیرند تا این جنگ گستردهتر نشود».معاون سید حسن نصرالله گفت که «غزه در صورت ورود زمینی اسرائیل به گورستان دشمن تبدیل خواهد شد و ما چارهای جز پیروزی در برابر دشمن نداریم و دشمن چارهای به جز شکست ندارد».وی ادامه داد: «عملیات کنونی ما در مرزهای جنوبی مرحلهای متناسب با اوضاع و درگیریهای جاری است».
راهحل لاوروف برای کشف حقیقت درباره حمله به بیمارستان غزه
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه طی گفتوگو با تلویزیون روسیا۱ عنوان کرد: اکنون وقتی کسی درباره تراژدی غزه صحبت میکند؛ حملهای که طی آن یک بیمارستان هدف قرار گرفت و صدها نفر کشته شدند، این درخواست از آمریکاییهایی مطرح میشود که دادههای ماهوارهای را منتشر کنند.راشا تودی به نقل از وزیر امور خارجه روسیه نوشت: واشنگتن قاعدتا باید این منطقه را با ماهوارههایش رصد کند. حملهای مثل این نمیتواند مغفول واقع شود. اقدام خیرخواهانه آمریکا در این خصوص میتواند جهان را به «مکان آرامتری» تبدیل کند. در عوض، مقامات آمریکایی توجه خود را بر روی معاملات مسکو با پیونگیانگ متمرکز کردهاند.
حملات موشکی حزب الله به مواضع نظامیان صهیونیست در مزارع شبعا
به گزارش شبکه المنار، حزب الله اعلام کرد که مواضع صهیونیستها را در «رویسات العلم» واقع در مزارع اشغالی شبعا و ارتفاعات «کفرشوبا» با موشک و سلاح مناسب هدف قرار داده است.مسئولان صهیونیست هم از ساکنان مرگالیوت و شهرکهای «المناره»، «یفتاح» و مسغاف خواستند در مناطق امن پناه بگیرند. شبکه ۱۴ رژیم صهیونیستی اما خبر داد که حزب الله چندین موشک ضد زره نیز به سمت شهرک «حانیتا» شلیک کرده است.
اندیشکده شورای روابط خارجی: ۹۵ درصد اهالی غزه به آب سالم دسترسی ندارند
یک اندیشکده آمریکایی از اقدامات رژیم صهیونیستی علیه اهالی غزه و عدم دسترسی آنها به آب آشامیدنی سالم به شدت انتقاد کرد.اندیشکده آمریکایی «شورای روابط خارجی» روز شنبه در پستی در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت: «در نتیجه محاصره ۱۶ ساله غزه توسط اسرائیل، حدود ۹۵ درصد از جمعیت غزه نمیتوانند به آب سالم دسترسی داشته باشند. بیش از نیمی از کل جمعیت غزه برای خدمات اولیه به کمکهای بینالمللی وابسته هستند.»
مشاور نتانیاهو: روسیه به خاطر حمایت از دشمنان اسرائیل تاوان خواهد داد
«امیر ویتمان» نماینده پارمان رژیم صهیونیستی (کنست) و مشاور بنیامین نتانیاهو به شکل علنی گفت که روسیه پس از پایان موضوع غزه، تاوان حمایتش از «دشمنان اسرائیل» را خواهد پرداخت. او در مصاحبه با شبکه آرتی روسیه گفت: «به زودی هزینه حمایتتان از دشمنان اسرائیل را خواهید پرداخت»؛ در این میان مجری برنامه سخن او را قطع کرد و گفت که آیا منظور او از این سخن روسیه است؟ و امیر ویتمان نیز پاسخ داد: «بله روسیه تاوان خواهد داد؛ ما این جنگ را میبریم چون قوی هستیم؛ اما لازم است که روسیه این را فراموش نکند پس از فارغ شدن از غزه مجازاتش خواهیم کرد!».این عضو ارشد حزب لیکود، افزود: «روسیه از نازیهایی که علیه ما دست به نسلکشی بزنند، حمایت میکند و بنابراین بهای آن را میپردازد».
ارسال سامانه «تاد» به از امریکا به اسرائیل
امریکا شنبه از تقویت حضور نظامی خود در خاورمیانه بهدلیل «تنشهای اخیر از سوی ایران و نیروهای وابسته به آن» در منطقه خبر داد. لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده در بیانیهای مطبوعاتی اعلام کرد که یک سامانه دفاع موشکی در ارتفاع بالا معروف به تاد (THAAD) و همچنین چندین سامانه موشکی پاتریوت زمین به هوا را در سراسر منطقه خاورمیانه مستقر خواهند کرد.ایالات متحده در هفتههای اخیر، دو ناو هواپیمابر، کشتیهای پشتیبانی و حدود ۲ هزار تفنگدار دریایی را به خاورمیانه فرستاده است.وزیر دفاع آمریکا افزود که نیروهای نظامی «بیشتر» در وضعیت «پیش از استقرار» قرار خواهند گرفت تا «آمادگی و توانایی آنها برای واکنش سریع در حد لزوم افزایش یابد.» وی تصریح کرد که به «ارزیابی نیازهای» آمریکا در منطقه ادامه خواهند دارد و «در صورت لزوم، استقرار منابع بیشتر را در نظر میگیرند».رئیس پنتاگون گفت که این تصمیم را «پس از گفتوگو با بایدن» اتخاذ کرده است. وی با این حال تعداد سربازان آمریکایی اضافی را که قرار است مستقر شوند، اعلام نکرد.
دادستان کل سوئیس از تحقیق درباره منابع مالی حماس خبر داد
دادستان کل سوئیس روز شنبه گفت که از چند هفته پیش تحقیق درباره منابع مالی احتمالی حماس در این کشور آغاز شده است. وی بدون ارائه جزئیات بیشتر افزود که این تحقیق از چند هفته پیش از حملات حماس به اسرائیل در روز هفت اکتبر به جریان افتاده بود. این در حالی است که سوئیس تاکنون حماس را به عنوان سازمانی «تروریستی» معرفی نکرده است. در مقابل اتحادیه اروپا و آمریکا فعالیتهای حماس در خاک خود را ممنوع کردهاند.
۳۱۱۲۱۳