محققان دانشگاه ناگویا در ژاپن دستگاهی ساختهاند که میتواند نشانه تومورهای مغزی را از طریق ادرار پیدا کند. کشف این نشانه میتواند از انجام روشهای تهاجمی برای نمونهبرداری از مغز جلوگیری کند و اجازه دهد روند درمان خیلی زود آغاز شود. این شیوه تشخیصی حتی میتواند برای شناسایی سایر انواع سرطان به کمک پزشکان بیاید.
نرخ مرگومیر بر اثر سرطان مغز در حدود دو دهه اخیر تغییر خاصی پیدا نکرده است، چون این بیماری معمولاً در مراحل پیشرفته شناسایی میشود. حالا پژوهشگران در ژاپن پلتفرم تشخیصی جدیدی را ساختهاند که میتواند پروتئینهای غشایی تومورهای مغزی را از طریق ادرار شناسایی کند.
یکی از نشانههای تومورهای مغزی وجود وزیکلهای خارج سلولی (EV) در ادرار است. این وزیکلها کارهای مختلفی مثل ایجاد ارتباط بین سلولها را انجام میدهند. EVهایی که در بیماران مبتلا به سرطان مغز پیدا میشوند، دارای نوع خاصی از RNA و پروتئین غشایی هستند و بسیاری از آنها از طریق ادرار دفع میشوند.
دستگاهی که دانشمندان دانشگاه ناگویا ساختهاند، در آزمایشها توانسته است دو نوع پروتئین غشایی EV را در ادرار بیماران شناسایی کند. این دستگاه با کمک نانوسیمهای خاصی که در بدنه خود دارد، میتواند این وزیکلهای خارج سلولی را تشخیص دهد. حالا دانشمندان مدعیاند که با این روش میتوانند سرطان مغز را حتی پیش از بروز علائم شناسایی کنند.
این دستگاه میتواند برای تشخیص سایر سرطانها هم استفاده شود
«تاکائو یاسویی»، استادیار دانشکده مهندسی دانشگاه ناگویا میگوید: «دستگاه تشخیصی یکپارچه و نانوسیمی ما میتواند وزیکلهای خارج سلولی را با استفاده از یک پروسه ساده ایزوله و شناسایی کند. کاربران میتوانند نمونههای خود را در دستگاه بگذارند و بخش شناسایی را برای تشخیص پروتئینهای غشایی یا miRNAهای خاص داخل EVها عوض کنند تا سایر انواع سرطانها را تشخیص دهند.»
دانشمندان امیدوارند که این دستگاه بتواند به شناسایی زودهنگام تومورهای سرطانی کمک کند و با این کار شانس بقای بیماران را بهشکل قابلتوجهی افزایش دهد. نتایج این مطالعه در مجله ACS Nano منتشر شده است.
۲۲۷۲۲۷