به گزارش خبرنگار ورزشی خبرگزاری برگزیده های ایران، در جریان دهمین دوره رقابتهای پارادوومیدانی قهرمانی جهان در پاریس که چند روز قبل به پایان رسید، مسابقه پرتاب نیزه کلاس F57 برگزار شد و امانالله پاپی ملیپوش کشورمان با رکورد ۵۰.۰۹ متر، ضمن کسب مدال طلا، رکورد این مسابقات را نیز جابهجا کرد و سهمیه پارالمپیک ۲۰۲۴ پاریس را بهدست آورد.
نتیجه قهرمانی نماینده ایران بهصورت رسمی از سوی کمیته برگزاری مسابقات اعلام شد، اما پس از آن اعتراضی از سوی محمد خالوندی ورزشکار ایرانیالاصل تیم ترکیه صورت گرفت و همین مسئله باعث شد پاپی به رده چهارم سقوط کند؛ تصمیمی که با نظر هیئت ژوری صورت گرفت و در پی آن نتایج دستخوش تغییر شد. براساس همین موضوع، خالوندی به مقام قهرمانی رسید و ورزشکاران ازبکستان و برزیل در ردههای دوم و سوم ایستادند و پاپی نیز چهارم شد، ضمن اینکه این چهار ورزشکار سهمیه پارالمپیک پاریس را هم بهدست آوردند.
اعتراض خالوندی، سقوط پاپی به رتبه چهارم و از دست رفتن مدال طلای ایران، انتقاد ملیپوش کشورمان از نماینده ترکیه را به دنبال داشت و پاپی در مصاحبههای خود به شدت از حرکت خالوندی انتقاد کرد.
این موضوع واکنش محمد خالوندی را به دنبال داشت، با این وجود این ورزشکار که تا چند سال قبل برای ایران مدالآوری میکرد و پس از آن به ترکیه مهاجرت کرد، در گفتوگو با خبرگزاری برگزیده های ایران، به تشریح ماجرا و شرایط مربوط به این موضوع پرداخت.
خالوندی در این باره گفت: من نمیخواستم به این قضیه واکنشی نشان بدهم، چون بالاخره میدانم پاپی چه حالی دارد، اما در هر ورزشی مثل والیبال، فوتبال و … حق اعتراض و استفاده از ویدئوچک وجود دارد و ورزشکاران میتوانند طبق قانون این موضوع را درخواست کنند. پس از مسابقهای که داشتم، موضوع را با مربی خودم مطرح کردم و او نیز با مسئول فنی تیم گفتوگو کرد و به این نتیجه رسیدند که اعتراض کنند. طبق قانون، فرصت اعتراض حدود ۳۰ یا ۶۰ دقیقه پس از هر مسابقهای تمام میشود و ورزشکار بعد از آن نمیتواند اعتراض کند. من اعتراض کردم، پیش از آن هم دیدم که داور چهار پرتاب پاپی را خطا گرفت. چیزی که حقم بود، باید به پرتاب دیگرش هم اعتراض میکردم. در واقع با مربیام مشورت کردم، او هم با مسئولی که با ما بود، صحبت کرد و در نهایت تشخیص دادند که میتوانیم اعتراض کنیم.
وی افزود: در واقع من طبق قانون مسابقات فدراسیون جهانی این اقدام را انجام دادم. اگر حق اعتراض نداشتم، قطعاً قبول نمیکردند. ضمن اینکه پس از بررسیهای لازم متوجه شدند که پاپی خطا کرده و حق را به من دادند. من برای پاپی ناراحت هستم، چون میدانم برای کسب مدال در مسابقات جهانی زحمت کشیده بود، ولی بالاخره این قوانین در ورزش دنیا وجود دارد، همانطور که در ایران هم وجود دارد. در هر رشتهای مثل تکواندو، والیبال، فوتبال و خیلی از رشتهها چنین قوانین هست و ورزشکاران میتوانند اعتراض کنند. ضمن اینکه این موارد را فدراسیون جهانی گذاشته است تا حق کسی ضایع نشود. من هم نمیخواستم حقم ضایع شود، چون زحمت کشیدم که مدال بگیرم و سهمیه پارالمپیک را کسب کنم.
این ورزشکار پارادوومیدانی ادامه داد: من پیش از حضورم در ترکیه، ۱۰ سال برای تیم ملی ایران مدال گرفتم و در یک دورانی زحمت کشیدم و چند مدال برای ایران دارم. من هنوز هم ایرانی هستم و وطنم را دوست دارم، اما چند سال قبل و در یک شرایطی که داشتم، مهاجرت کردم تا برای کشور دیگری مسابقه بدهم. مهاجرت من غیرقانونی نبود و کاملاً قانونی صورت گرفت. این چیزی بود که فدراسیون و کمیته ملی پارالمپیک ایران در جریانش بودند. من هنوز ایرانی هستم و وطنم را دوست دارم و به وطنم میبالم، اما بالاخره یک شرایطی پیش آمد که دیگر نتوانستم در ایران ادامه بدهم. من هنوز هم وطنم را دوست دارم و یک شخص دوتابعیتی هستم. در واقع نه غیرقانونی از ایران رفتم، نه اینکه میخواهم ایران را در دنیا و میادین بینالمللی خراب بکنم. من هم مثل همه ورزشکاران دیگر کارم را انجام میدهم. هر ورزشکار دیگری بود و از قوانین خبر داشت، این کار را میکرد.
خالوندی گفت: اگر من به جای امانالله پاپی بودم، روی پرتابهای نماینده ازبکستان که دوم شد، اعتراض میکردم. من در حین مسابقه با امانالله پاپی صحبت کردم و گفتم که میخواهم اعتراض کنم. حتی ورزشکار برزیلی هم قرار بود اعتراض کند و این را به من گفت، حالا یا پشیمان شده است یا کمیته فنی اجازه نداده را نمیدانم. به هر حال من در مسابقه با پاپی بهطور مستقیم نگفتم که روی پرتابهای او اعتراض میکنم، ولی گفتم اگر این ورزشکار ازبکی از من جلو بزند، روی او اعتراض میکنم، چون این ورزشکار پنج خطا داشت. پس پاپی هم میتوانست اعتراض کند، اما صبر نکرد و زود استادیوم را بعد از مسابقه ترک کرد. اگر پرتاب پاپی خطا نبوده است، چرا هیئت ژوری فیلم را بازبینی و خطا را ثبت کرد؟! اگر هیئت ژوری خطا را اعلام نمیکرد، پاپی قهرمان و من دوم میشدم، اما هیئت ژوری گفت که پرتاب او خطا بوده است.
دارنده دو مدال طلا در پارالمپیکهای ۲۰۱۲ لندن و ۲۰۱۶ ریو یادآور شد: الان هم به پاپی حق میدهم که از دست من که چندین سال است با هم رفیق هستیم، ناراحت باشد، اما من همیشه میگویم که مسابقات فرق دارد، یعنی همه آمدهایم تا برای آن نتیجهای که میخواهیم، بجنگیم، چون همه چند سال است تمرین میکنیم، زحمت میکشیم، بالاخره از خانوادهها دور هستیم و از همه لحاظ زحمت کشیدیم. به او حق میدهم از دست من ناراحت باشد، اما در مسابقات چنین قوانینی هست که ورزشکاران میتوانند اطلاع داشته باشند و از آن در دفاع از حق خودشان استفاده کنند. من ایرانی هستم و وطنم را دوست دارم، اما طبق یک شرایطی الان پیش آمده است که برای تیم ملی ایران مسابقه ندهم. امیدوارم در مسابقات بعد امانالله پاپی بتواند بهترین نتیجهاش را بگیرد. شک ندارم که او با این مشکلی که در مسابقات جهانی پیش آمد، آگاه شد که چنین قوانینی وجود دارد که میتواند از حق خودش دفاع کند. امیدوارم او با قدرت بیشتری به مسابقات برگردد و در بازیهای پاراآسیایی هانگژو بهترین نتیجهاش را بگیرد و در مسابقات جهانی سال آینده نیز بتواند بهترین رقابت را داشته باشد.
وی درباره علت پاسخگویی به این موضوع با وجود گذشته نزدیک به دو هفته از مسابقات گفت: کمیته فنی تیم ترکیه از من خواست که هیچ واکنشی نسبت به این قضیه نشان ندهم، اما دیدم که پاپی یکی دو روز قبل مصاحبه و مطالبی را درباره من مطرح کرده است. من نمیخواهم خودم را تبرئه کنم، اما خواستم بگویم قوانینی در مسابقات جهانی وجود دارد و ورزشکاران باید این قوانین را بدانند و اگر خدای نا کرده یک موقعی حقشان ضایع شد، اقدام لازم را انجام بدهند و حقشان را بگیرند. باز هم تأکید میکنم که در مسابقات جهانی این حق برای تمام ورزشکاران وجود دارد، نه فقط برای من که بخواهم خدای نا کرده اسم امانالله پاپی را خراب کنم و علیه کشورم باشم. طبق قوانین، هر ورزشکاری حق دارد این کار را انجام بدهد؛ چه ورزشکار خارجی باشد و چه داخلی. امکان دارد گاهی اوقات در مسابقات داخل ایران هم با وجود آنکه ورزشکاران هموطن هستند، اما طبق قانون این اعتراض را انجام بدهند.
خالوندی با اشاره به صحبتهای روز گذشته پاپی گفت: واقعاً نمیدانم چه بگویم. متأسفانه یکسری افراد حرفهای میزنند که بعید است! او حق دارد که ناراحت باشد، ولی من کار غیرقانونی انجام ندادم و طبق روال و قوانین مسابقات، کارمان را انجام دادیم. شاید من زمانی که به ایران بیایم، بخواهم تمرین هم داشته باشم. حالا هم شاید اجازه ندهند که دیگر تمرین داشته باشم. واقعاً نمیدانم چه بگویم. پاپی گفته است که امکانات داخل ایران را به من ندهند. این حق آنهاست که امکانات بدهند یا نه، اما من ۱۰ سال برای ایران مدال گرفتم، در پارالمپیکهای ریو و لندن و بازیهای پاراآسیایی و مسابقات جهانی روی سکو رفتم. به خاطر همان مدالها بود که امکاناتی را در اختیار ورزشکاران استان قرار دادند. شاید اگر من نبودم، این امکانات کمتر بود، ولی من تلاش کردم و حرف زدم تا امکانات بیشتری در اختیار ورزشکاران بگذارند تا آنها راحتتر تمرین کنند. پاپی از سال ۲۰۱۷ به بعد در خرمآباد و در کنار خودم با دکتر بهرامی تمرین میکرد. ما در آن زمان کمکش کردیم و به غیر از این چیزی نبوده است. شاید یکی از دلایل رسیدنش به این جایگاه، کمک من، دکتر بهرامی و بچههای دیگر بوده که الان توانسته است مدال بگیرد. من در آن روزها و با امکاناتی که فدراسیون برایم مهیا کرده بود، با مسئولان هماهنگ کردم که او نیز با همان وسایل تمرین کند و بتواند برای مسابقات جهانی ۲۰۱۷ آماده شود که اتفاقاً مدال طلا هم گرفت. در واقع پاپی با نیزههایی تمرین میکرد که فدراسیون برای من فرستاده بود و من بهعنوان یک ورزشکار و دوست میخواستم به او کمک کنم.
/