به گزارش خبرگزاری برگزیده های ایران از رشت، شالیزارهای برنج گیلان در این روزهای گرم تابستان یکی از زیباترین و دلانگیزترین منظرههای روستا هستند که چشمان هر بینندهای را به خود خیره کرده و به تفکر در این قدرت لایزال الهی وا میدارد.
تفکر و تعقل در طبیعت و قدرتهای خداوند یکی از اموری است که اهلبیت عصمت و طهارت همواره به آن تاکید داشتند و لذا سرسبزی شالیزارها و خوشرقصی ساقههای برنج در دل شالیزار را نیز میتوان گوشهای از قدرت خداوند و یا حتی امید پروردگار به انسانها دانست که باید شکرگزار بود.
زمینهای خشک و بیآب و علفی که با شروع فصل بارندگی، امید به آسمان دارند تا پرآب شوند و سپس با تلاش شبانهروزی و پشتکار شالیکاران، سرسبزی یکدست ساقههای برنج را در اوایل مرداد به تصویر میکشند و برای انسانها چرخه زندگی، مرگ و تولدِ دوباره را یادآوری میکنند چراکه با برداشت برنج، زمین خالی شده اما در سالِ بعد دوباره کاشت و زنده میشود.
با عبور از جاده سبزی که از میان شالیزار رد شده، زیبایی خاص خوشههای برنج و حرکت تابدارش در قلب شالیزار چشمانم را نوازش کرده و حالم را خوب میکند؛ رقص خوشهها در نسیم ملایم پیام جالبی به من و هر نظارهگری میدهد گویا قصد دارد عبادت و تعظیم خود در برابر پروردگار را به انسان نشان دهد.
دست میبرم و خوشهای پر از دانههای برنج را بلند میکنم؛ کشاورزی کنارم ایستاده است و میگوید انگار همین دیروز بود که جوانههایش را در زمین جای میدادیم و منتظر میشدیم تا در زمین ریشه بدواند و خود را با شرایط سازگار کند اما کار مراقبت از آنها هیچگاه پایان نمییابد و باید همواره نگران آب و هوا، آفتها، جانورهای موذی و دیگر تهدیدات باشیم تا زمانیکه دانههای برنج از غلاف سبز خود بیرون بزند و پربار شود.
گیسوان طلایی برنج از اوسط شهریور تا اواخر مهر آماده چیده شدن میشوند و کشاورزان زحمتکش میبایست با کمک اهالی و خانوادهها و با استفاده از ابرازهای صنعتی محصول خود را برداشت کنند و بعضی نیز هنوز به شیوههای سنتی و دستی این کار را انجام میدهند بدینگونه که بوتههای برنج را با داسِ مخصوص از ساقه میچینند و سپس دانههای غلافدار برنج را درون کیسه قرار داده و راهی کارخانههای برنجکوبی میکنند تا در نهایت این طلای سفید (برنج) بر سر سفره ایرانیان قرار گیرد.
در همین راستا، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان در گفتوگو با خبرنگار برگزیده های ایران از خوشهدهی ۷۵ درصد از اراضی شالیزاری استان خبر داد و اظهار کرد: ۱۰ درصد از این شالیزارها در مرحله رسیدگی و برداشت قرار دارد.
صالح محمدی با اشاره به بارندگیهای هفته اول مردادماه در مناطق مختلف استان افزود: با وجود بارندگیها، امکان آسیب دیدنِ مزارعی که در آستانه برداشت محصول هستند وجود دارد اما تاکنون گزارشی از آسیبدیدگی اعلام نشده است.
وی از کشاورزان خواست که حتماً قبل از برداشت محصول، اخبار هواشناسی را دنبال کنند و کشاورزانی که مزارعشان در ابتدای خوشهدهی قرار دارد نیز مبارزه شیمیایی با بیماری قارچی بلاست را جدی بگیرند زیرا این بیماری منجر به ۲۵ الی ۳۰ درصد کاهش عملکرد و افت کیفیت برنج میشود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان با بیان اینکه در صورت ابرناکی هوا، رشد گیاه برنج با کندی پیش میرود، افزود: با توجه به پیش بینی بارش باران طی روزهای آینده، کشاورزان خروجی کانالهای آب از کنار مزارع را باز کنند تا شاهد آبگرفتگی و سیل نباشیم.
وی با اعلام اینکه ارقام کشتشده در سال زراعی امسال شامل هاشمی، علی کاظمی، جمشید، شیرودی، خزر، آنام و فجر است گفت: در سال زراعی امسال نشاء مکانیزه در سطح ۲۰۱ هزار هکتار از شالیزارها انجام شده و هدفگذاری برداشت مکانیزه نیز در سطح ۲۱۰ هزار هکتار مد نظر است.
محمدی با اشاره به فعالیت هزار و ۴۲۵ کارخانه شالیکوبی در گیلان، اضافه کرد: در استان گیلان ۹ هزار و ۷۰۰ دستگاه تراکتور و ۹ هزار دستگاه نشاءکار و ۴ هزار و ۸۰۰ دستگاه کمباین برداشت برنج فعالیت میکنند و طبق ارزیابیهای به عمل آمده از شالیزارها، برداشت یک میلیون و ۱۰۰ هزار تنی شلتوک در سال زراعی جاری پیش بینی میشود که نویدبخش خیر و برکت برای کشاورزان است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان با بیان اینکه معاینه فنی کمباینهای برداشت برنج با همکاری نظام مهندسی کشاورزی و اتحادیه کمباین داران استان آغاز شده است، ادامه داد: کشاورزان اجازه ورود کمباینهای فاقد برگه معاینه فنی را به مزارع ندهند تا ریزش و افت تولید نداشته باشند.
به گزارش برگزیده های ایران، گیلان بزرگترین تولیدکننده ارقام بومی و با کیفیت برنج در کشور است که با ۲۳۸ هزار هکتار اراضی شالیزاری رتبه نخست کشور را از لحاظ سطح زیرکشت و نیز رتبه دوم تولید برنج را به خود اختصاص داده است.
ارقام هاشمی، علی کاظمی، صدری، حسنی و دیلمانی جزو رقمهای کیفی و ارقام گوهر و سپیدرود جزو رقمهای پرمحصول است که در شالیزارهای گیلان کشت میشود؛ بیشترین رقمهای کشت شده برنج در استان هم شامل هاشمی و علی کاظمی است که افزون بر ۸۵ درصد محصول برنج گیلان را شامل میشود.
.
/۶۱۲/.