Categories: بین الملل

دو کریدور در شمال و جنوب ایران برای زمینگیر کردن ایران؟

دو کریدور در شمال و جنوب ایران برای زمینگیر کردن ایران؟

این در واقع یک کریدور آمریکایی است که از جنوب ایران عبور می‌کند.

درباره این رویداد نکات زیر قابل طرح است:

۱- می‌دانیم که آمریکا این پروژه را در تقابل با پروژه عظیم ابتکار کمربند و جاده Belt and Road Initiative چینی‌ها در دستور کار قرار داده است. پروژه عظیمی که به لحاظ عدد و رقم بزرگترین سرمایه‌گذاری یک کشور در سایر کشورهای جهان به حساب می‌آید. تاریخ تکمیل این پروژه سال ۲۰۴۹ مصادف با یکصدمین سالگرد تاسیس جمهوری خلق چین خواهد بود. چین در این پروژه در ۱۵۰ کشور جهان در زمینه زیرساخت‌ها سرمایه‌گذاری می‌کند و کریدورهایی را شکل می‌دهد که در واقع تنها به حمل و نقل خلاصه نمی‌شود. ارقام مربوط به این سرمایه‌گذاری عظیم از ۹۰۰ میلیارد دلار ابتدایی هم فراتر رفته است. نکته حائز اهمیت این است که آیا آمریکا تنها با یک کریدور که از جنوب ایران می‌گذرد، می‌تواند چین را با هفت مسیر تعیین‌شده برای BRI شکست دهد؟

۲- این مسیر از جنوب ایران می‌گذرد که رهبری آن با هند و آمریکاست. در منطقه شمالی ایران نیز کریدور دیگری وجود دارد که همکاری چین و ترکیه را در آن شاهد هستیم که از زنگزور می‌گذرد و به راحتی ایران را دور زده و آینده ایران را کاروانسراهای متروک دوران صفوی ترسیم می‌کند.

در بحرانی‌ترین شرایط حساس ایران قرار داریم که دور شدن از مسیر جهانی و فرآیندهای توسعه بین‌المللی که با همکاری‌های بین‌المللی صورت می‌گیرد آینده‌ای ترسناک را برای ایران رقم خواهد زد. تصمیم ایران در این زمینه چیست؟ ایران قصد دارد در کدام مسیر قرار بگیرد؟ آیا ایران قصد دارد از هر دو کریدورهای آمریکایی و چینی دور بماند و در عوض با همکاری روسیه، کریدور شمال به جنوب را اجرا کند؟ آیا نشانه‌ای از اینکه چنین تصمیمی وجود داشته باشد، دیده می‌شود؟ اساساً کسی در ایران هست که بداند، کلان پروژه ایران برای آینده چیست؟

۳- نزدیکترین و بهترین راه کریدوری شرق به غرب عالم به ترتیب از چین، افغانستان، ایران، عراق و سوریه می‌گذرد و به‌راحتی به دریای مدیترانه می‌رسد. این کوتاه‌ترین و در عین حال مسیری با کمترین هزینه است که در آن سرعت انتقال و حمل و نقل افزایش می‌یابد. از طرف دیگر، ایران برای امنیت تمام این کشورها هزینه‌های بسیاری را متحمل شده است. از عراق و سوریه گرفته و حتی چشم بستن بر روی رفتارهای طالبان در افغانستان و یا همکاری در زمینه مهاجران افغان. هزینه‌های ایران برای امنیت این کشورها نه‌تنها نقد نشده است، بلکه درحال از دست رفتن است. ایران می‌توانست با قدرت خود و ایجاد امنیت در این کشورها، شرایط مناسبی را برای سرمایه‌گذاری چینی‌ها در کریدور مرکزی ایجاد کند اما با صرف هزینه‌های بسیار در تولید امنیت برای این کشورها، از ایجاد زمینه راه‌اندازی این مسیر و جذب سرمایه چینی‌ها ناتوان مانده است.

۴- مسئله خطرناک‌تر برای ایران این است که این کشورها نیز آرام‌آرام از سمت ایران کنار می‌کشند و خود را به یکی از کریدورهای بین‌المللی متصل می‌کنند. به یاد آوریم که دوران باشکوه صفویه با هزاران کاروانسرا زمانی به پایان رسید که ایران دیگر مسیر عبور کالاهای غرب به شرق نبود. عثمانی سرزمین‌های زیادی را تحت سیطره خود داشت. اما کیفیت خدمات و امنیت در داخل ایران، بازرگانان شرق (چین) و غرب (ایتالیایی و انگلیسی و فرانسوی) را مشتاق همکاری با ایران عهد صفوی می‌کرد. در ایران امروز کسی هست که خطر تبدیل شدن به یک بیابان متروک به وسعت ایران بزرگ را احساس کند؟

برگزیده های ایران

admin

Share
Published by
admin
Tags: گروه20

Recent Posts

چرا گیربکس چینی؟ بررسی مزایا و معایب نسبت به برندهای دیگر

گیربکس‌های چینی به دلیل قیمت پایین، دسترسی آسان و تنوع بالا مورد توجه قرار گرفته‌اند…

3 هفته ago

لیستی از هتل های محبوب سنگاپور از نگاه بوکینگ

شاید برای شما جالب باشد که بدانید سنگاپور جزو کشور هایی می‌ باشد که با…

4 هفته ago

فرق میسلار واتر و تونر

پاک نکردن آرایش، میتونه آسب های متعددی به پوستت بزنه، اولین و مهم ترین آسیب…

1 ماه ago

نیکزاد: تأثیر ۶۰ درصدی معدل در کنکور مطالبه متخصصان بود

نایب رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: تأثیرگذاری ۶۰ درصد معدل در کنکور، درخواست و مطالبه…

1 ماه ago

تدارک ویژه رادیو برای سالروز میلاد حضرت امام حسن عسکری (ع)

شبکه‌های مختلف رادیویی در آستانه فرا رسیدن سالروز میلاد حضرت امام حسن عسکری (ع) برنامه‌های…

1 ماه ago

سقوط ۲ پله‌ای تیم ملی فوتسال در رده‌بندی جدید فیفا

تیم‌های ملی فوتسال مردان و بانوان ایران در رده‌بندی جدید فیفا دچار تنزل رتبه شدند.

1 ماه ago