خبرگزاری برگزیده های ایران- مجتبی برزگر: یک فیلم دفاع مقدسی، یک فیلم از اقلیم زیبای ایران، یک اثر اجتماعی و یک انیمیشن میهمان چهارمین روز جشنواره فجر بودند تا رنگینکمانی از آثار متنوع سینمایی را در این جشنواره شاهد باشیم. (جشنواره فیلم فجر تقریباً به نیمه رسید.)
تنها کارگردان زن حاضر در جشنواره چهل و دوم، داستانی حماسی از زنان قهرمان جنگ را مقابل دوربین آورده است. او امروز با «دست ناپیدا» به برج میلاد آمد.
نقش بسیار پررنگ زنان در دفاع مقدس محوریت اصلی این فیلم است و شاه حسینی تلاش کرده صدای بلند کسانی باشد که قهرمانانه در پشت جنگ ایستادند.
معصومه بافنده که یکی از بازیگران محوری فیلم «دست ناپیدا» به شمار میرود این نکته را یادآور شد: «در حوزههای مختلفی که فیلم ساخته میشود به خصوص در فیلمهای دفاعمقدس، نقش زنان خیلی کمرنگ بوده است. یک دغدغه برای کسانی که همچنان شهدا برایشان ارزشمندند؛ همچنان به خاطرات دوران جنگ احترام میگذارند، حس میشده؛ از همین جهت دغدغهها و دردهای زنان پشت جنگ در «دست ناپیدا» نشان داده شده است.»
.
** انسیه شاه حسینی جلوی دوربین ما قرار گرفت و این سؤال پرسیده شد؛ شما یک دیداری با مقام معظم رهبری داشتید در آن دیدار چه گذشت و رمز و رازِ آن چفیه متبرک چیست؟ او اینگونه پاسخ داد: “گفتن برخی از اسرار و بعضی از حرفها ناقص میماند و هیچ چیز عایدِ کسی نمیشود. بنابراین ” خوشتر آن باشد که سرّ دلبران- گفته آید در حدیث دیگران”.
نسرین احمدخانی بازیگر فیلم «دست ناپیدا» به موضوع جالبی اشاره کرد و گفت: قبل از هر سکانس و پلان به عنوان صبحانه روحی خانم شاهحسینی با یک شعری مواجه میکردند با یک حسّ شاعرانهای کار را آغاز میکردیم. خیلی تأثیر میگذاشت روی روحیه ما مخصوصاً سکانسهای حسی که کمتر میتوانستیم بخندیم و خوشحال باشیم.
نشست خبری این فیلم یک حاشیه مهم داشت، اعتراض یک خبرنگار درباره اینکه از نویسنده کتاب «حوض خون» برای فیلمنامه «دست ناپیدا» اجازه گرفته نشده است!
سیدزاده تهیه کننده این فیلم سینمایی پاسخ ابهامات را مقابل دوربین برگزیده های ایران داد.
ماجرا از این قرار است: «ما رفته بودیم اندیمشک یک دوستی که همراه ما بود به ما گفت یک دوستی از مرکز پژوهشها دعوت کرده برویم دفترشان؛ در یک مدرسه دفتر داشتند به دفترشان رفتیم و دوستانِ کتاب «حوض خون» درد و دل میکردند که این کتاب را نوشتیم و جان کَندیم کسی ما را تحویل نمیگیرد. و گفتند ما را در موقعیت «حوض خون» هم راه نمیدهند. مسائل و درد و دلهایی از این جنس داشتند و در مجموع آن نشست راجع به همین نکات صحبت کردیم. راجع به مسائل فیلم ما صحبتی نشد.»
روز چهارم جشنواره با حضور بلوچهای دلاور ایران زمین قشنگ تر شد!
حسین ریگی، سومین فیلم بلند سینمایی خود را باز هم در زادگاهش ساخته تا به قول خودش بازنماییهای اشتباه از سیستان و بلوچستان را پاک کند.
فیلم سینمایی میرو داستان زندگی پر فراز و نشیب پسر نوجوانی است که تلاش میکند خودش را به بقیه ثابت کند. تنوع اقلیم و نمایش فرهنگ غنی مردم جنوبی کشورمان، مهمترین موضوعی است که درباره این اثر میتوان بیان کرد. موضوعی که رییس سازمان سینمایی هم به آن اشاره کرد.
سودابه بیضایی که بازیگر محوری این فیلم به شمار میرود در گفتوگویی با برگزیده های ایران تأکید کرد: «میرو» سفر قهرمانی یک پسر نوجوان است از مرحله نوجوانی به مرحله جوانی و مردانگی است.
سعید الهی تهیهکننده فیلم به این نکته اشاره کرد: ما سعی کردیم در این فیلم از تمامی مولفههایی که باعث جذابیت و تغییر نگرش مردم نسبت به این استان بشود، استفاده کنیم.
محمد خزاعی در چهارمین روز از جشنواره به برج میلاد آمد تا با سینماگران و اهالی رسانه گپ و گفت کند. او مقابل دوربین برگزیده های ایران قرار گرفت و درباره تنوع اقلیم سخن گفت.
«شما امسال برای اولین بار میبینید که در مرحله هیئت انتخاب، ۱۶ فیلم از شهرستانها حضور داشتند. یک تعدادی از آنها انتخاب شده با موضوع اقلیمی یا فیلمساز شهرستانی در جشنواره هست یکسری هم انتخاب نشده! من ایالتی شدن سینما مدنظر داشتیم استانها برای خودشان فیلم تولید کنند. »
سیدمحمد حسینی عضو شورای پروانه ساخت هم درباره تنوع اقلیمی در تولیدات سینمایی به این نکته اشاره کرد: ما اگر سرحداتمان را به هم بدوزیم و به هم وصل کنیم؛ بگوییم این اقلیم با تمام وسعت و زیباییاش ایران است یکی از مهمترین جاهای آن سینماست.
موسیقی پر تکرارترین کلیدواژه در نشست خبری فیلم سینمایی جدید بهروز شعیبی بود.
آغوش باز، فیلمی متفاوت با همه تجربیات قبلی این کارگردان است که امروز برای اهالی رسانه رونمایی شد. فیلمی پر از مضامین اخلاقی که تلاش میکند تلنگری به مخاطبش بزند.
شعیبی در نشست خبری فیلمش سوالات پرشماری درباره موسیقی را پاسخ داد؛ از معین تا نمایش نوازنده خانم در «آغوش باز».
او مقابل دوربین برگزیده های ایران حرفهای قابل توجهی زد.
شما اگر فیلمهای قبلی را دیده باشید معمولاً من با اهالی موسیقی همکاریهای جدّی داشتم یا اینکه حتی در فیلم «بدون قرار قبلی» موسیقی یکی از اضلاع تصویری و صوتی کار بود. در اینجا دیگر سعی کردیم به قصه موسیقی بپردازیم که به یکی از شاخههای اصلی قصهمان تبدیل شد.
رضا بهرامی پژوهشگر حوزه موسیقی درباره ورود «آغوش باز» به دلالها و مافیای موسیقی به این نکته اشاره کرد: من فکر میکنم دلالهای موسیقی که نسل جوان و نسل پیشرویی در آینده میتوانند تأثیرگذار باشند که با این افراد مواجهاند به آن پرداخته شد.
علی سرتیپی تهیهکننده این فیلم هم تأکید کرد: به نظرمن مهمترین حرفِ آغوش باز، عشق و علاقه و خانواده است.
ایمان قیاسی مجری تلویزیون هم که با «عصر جدید» بیشتر شناخته شد درباره «آغوش باز» این نکته را یادآور شد: فیلم لحظات احساسی داشت که به جانِ من نشست. در بزنگاههایی که با فیلم بهروز شعیبی بغض کردم و حتماً پیشنهاد میکنم مخاطبان سینما فیلم خوش ساخت و مهربان بهروز شعیبی را ببینند.
«ساعت جادویی» در ساعات پایانی شب به نمایش درآمد اما این موضوع مانع سؤالات جدّی خبرنگاران نشد.
انیمیشن «ساعت جادویی» یکی از ۴ پویانمایی است که در جشنواره امسال حضور دارد و احتمالاً رقابت سنگینی بین آثار این بخش برای دریافت سیمرغ شکل بگیرد.
عوامل تولید این اثر سینمایی نگرانیهای جدّی خود درباره مهاجرت انیماتورهای باسابقه را بیان کردند. به نظر میرسد این چالش مهم نیازمند یک تصمیم جدّی است.
محمدعلی بصیری نیک کارگردان انیمیشن «ساعت جادویی» درباره این فیلم گفت: انیمیشن «ساعت جادویی» یک روایت تاریخی است که ما این روایت تاریخی را با استفاده از داستانگویی نرم و به تصویر کشیدن تصاویر جذاب برای مخاطبِ کودک قابل درک کردیم. تا بچهها بتوانند ارتباط کافی با کار برقرار کنند.
تا پایان روز چهارم، ۱۶ فیلم نشان داده شده، اما هنوز ۱۷ فیلم مهم دیگر باقی مانده است. باید به تماشای آنها بنشینیم تا ببینیم سیمرغهای بلورین جشنواره چهل و دوم به دست کدام نامزدها میرسند.
/