به گزارش خبرگزاری برگزیده های ایران از اراک، ریزگردها به عبارت صحیح تر گرد و غبار یا خاک نرم و سبکی که در اثر فقر پوشش گیاهی و افزایش عرصههای بیابانی و … با وزش باد به هوا بلند میشود و با آلوده کردن هوای منطقه مشکل زیست محیطی را بوجود میآورد.
این پدیده جوی که آثار و پیامدهای زیست محیطی نامطلوب بر جای میگذارد و اثرات مضری بر سلامت، اقتصاد جامعه و اقلیم دارند، شناخت ماهیت، منشا و اثرات گردوغبار در تعیین روشهای کنترل آن نقش بسزایی دارد.
گرد و غبار و ریزگردها اگرچه برای همه افراد و در همه سنین پدیدهای مضر و بیماری زا است اما طیف وسیعی از افراد از جمله سالمندان، خانمهای باردار، کودکان و افراد بیمار آسیب پذیری بیشتری نسبت به آن دارند.
بیشتر آسیبهای ناشی از گرد و غبار و ریزگردها مربوط به سیستم تنفسی و ریهها، سیستم ایمنی، قلب و همچنین سیستم بینایی افراد میشود.
تعداد روزهای ناسالم شهر اراک در ۸ ماهه اول سال جاری نسبت به زمان مشابه در سال گذشته بیش از ۵۰۰ درصد افزایش داشته است.
رئیس اداره امور آزمایشگاههای اداره کل حفاظت محیط زیست استان در این خصوص به خبرنگار برگزیده های ایران گفت: روزهای آلوده امسال کلانشهر اراک بیشتر به واسطه خشکسالی و ریزگردهای داخلی و خارجی بود اما، منشا روزهای ناسالم اخیر ریزگردهای داخلی و به طور عمده از کانون فرسایش بادی کویر مرکزی ایران و تالاب کویری میقان اراک بوده است.
محرابیان افزود: بحث ریزگردهای برون مرزی نیازمند پیگیریهای ملی و بین المللی است که به طور قطع از سوی مسئولان امر پیگیری میشود اما، مهار ریزگردهای داخلی موضوعی است که به همکاری قوی بین بخشی، برنامههای کارامد و هدفمند و منابع اعتباری موثر نیاز دارد.
محرابیان با اشاره به اینکه تعداد روزهای آلوده در سالجاری نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد ۵۰۰درصدی داشته است بیان داشت: بر اساس اطلاعات دریافتی از ایستگاههای سنجش آلودگی هوا و آنالیز آنها، درحال حاضر آلاینده مسئول در هوای کلانشهراراک ذرات معلق است و مسئله جدی این است که ذرات معلق بسیار ریز(با قطر کمتر از دو و نیم میکرون) در هوای این شهر وجود دارد که سیستم تنفسی به طور معمول توان پایش و فیلترآن را ندارد و تداوم حضور آن در محیط به شدت خطرآفرین است.
وی تصریح کرد: شواهد و قرائن نشان میدهد که پاییز امسال، نسبت به دورههای مشابه سالهای اخیر خود، کم بارشتر و گرمتر است و این یعنی وارونگی دمای امسال نیز در مقایسه با سالهای گذشته زودرستر است.
محرابیان گفت: باید بهزودی در انتظار موج جدیدی از آلودگی هوا بر اثر وارونگی زودرس بود، وارونگی دما که بهعنوان اینورژن نیز شناخته میشود به پدیدهای گفته میشود که در آن برخلاف حالت طبیعی با افزایش ارتفاع، دما نیز افزایش مییابد و وارونگی دما در شهرهای بزرگی که تولید آلودگی در آنها زیاد است، موجب به دام افتادن آلایندههای جوی در ارتفاعات نزدیک زمین میشود.
تالاب کویری میقان کانون فرسایش بادی
تالاب کویری میقان اراک به عنوان یکی از ۱۸۷ کانون بحرانی گرد و غبار در کشور بوده که جنس ریزگردهای آن از نوع سولفات سدیم است.
در حال حاضر ۹۰ درصد از سطح کانون فرسایش بادی در کویر میقان با اقدامات کشت گیاهان قرهداغ و آتریپلکس کنترل شده ولی سطح باقیمانده ۹ تن در هر هکتار برای هر سال فرسایش بادی دارد، که امید است با قدامات مدیریتی و علمی اقداماتی سازنده در مهار و کنترل ریزگردها انجام شود.
۴۴۰ هزار هکتار اراضی بیابانی در استان وجود دارد که ۵۰ هزار هکتار از عرصههای بیابانی در کویر میقان است و اگر مدیریت نشود هر روز بر بحران ریزگرد افزوده میشود.
انتهای پیام/