به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری برگزیده های ایران، در شرایطی که تجاوزات رژیم اشغالگر و کابینه راستافراطی این رژیم علیه فلسطینیان همچنان با شدت دنبال میشود و مسجدالاقصی شاهد یورش و تعرضات مستمر شهرکنشینان تندرو صهیونیست تحت حمایت نظامیان این رژیم بوده و تاکنون آمریکاییها و اسرائیلیها هیچ تضمینی درباره توقف این تجاوزات، به عربستان سعودی ندادهاند، سفر مکرر مقامات صهیونیست به ریاض موجب خشم فلسطینیها و ملتهای عربی شده است.
تضعیف موضع ریاض در مذاکرات عادیسازی
ناظران امور بر این باورند که استقبال عربستان از وزرای صهیونیست در چنین شرایطی، موضع ریاض را در مذاکرات مربوط به عادیسازی با رژیم صهیونیستی تضعیف میکند. درحالی که سه شنبه هفته گذشته «حاییم کاتس» وزیر گردشگری رژیم اشغالگر برای مشارکت در یک کنفرانس بینالمللی به ریاض سفر کرده بود، دیروز یکشنبه رسانههای عبری از سفر یک وزیر صهیونیست دیگر به عربستان سعودی خبر دادند. «شلومو کرعی» وزیر ارتباطات رژیم صهیونیستی دیروز یکشنبه در راس هیئتی از مسئولان ارشد این رژیم وارد ریاض شد تا در کنفرانس اتحادیه جهانی پست که با حضور بیش از ۱۹۰ کشور در عربستان برگزار میشود، شرکت کند.
«حازم عیاد» کارشناس و تحلیلگر برجسته سیاسی جهان عرب در یادداشتی به همین مسئله پرداخته و نوشت، سفر مقامات صهیونیست به ریاض، طرح «صلح عربی» و نیز شروط عربستان در ازای عادیسازی با تلآویو را از بین برد و موضع ریاض در مذاکرات عادیسازی را مقابل آمریکا ضعیف کرد. سوال ما این است که سازش با یک رژیم اشغالگر برای عربستان سعودی چه سودی دارد؛ رژیمی که هیچ هویت و ارزش و منافع مشترکی با ریاض ندارد.
آمریکا و اسرائیل شروط عربستان در پرونده عادیسازی را دور میزنند؟
بر اساس این مقاله، گامهای عادیسازی عربستان و رژیم صهیونیستی بعد از مصاحبه «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی با شبکه آمریکایی فاکس نیوز در ۲۱ سپتامبر شتاب گرفت و او توقف مذاکرات عادیسازی با تلآویو را تکذیب کرد. بعد از آن شاهد سفر وزرای صهیونیست به ریاض بودیم. به این ترتیب رژیم صهیونیستی قبل از هرگونه توافق سازش با عربستان سعودی توانست یک ضربه بزرگ به شروط این کشور در پرونده عادیسازی بزند.
عیاد ادامه داد، پیش از این هیئتی از وزارت خارجه رژیم صهیونیستی متشکل از ۹ کارمند این وزارتخانه برای شرکت در نشستهای کمیته میراث جهانی یونسکو در ۱۰ سپتامبر وارد عربستان سعودی شد. بعد از آن سفر وزیر گردشگری رژیم اشغالگر به ریاض سوالات زیادی را به وجود آورد مبنی بر اینکه آیا عربستان واقعا به شروط خود برای عادیسازی با صهیونیستها و نیز به طرح صلح عربی پایبند است؟ آن هم درحالی که درهای خود را به روی اسرائیلیها باز کرده و موضع خود را در مذاکرات عادیسازی ضعیف و بی اهمیت کرده است.
در ادامه این مقاله آمده است، محمد بن سلمان ادامه مذاکرات و تماسهای آمریکایی-سعودی برای رسیدگی به شروطی که ریاض پیشتر تعیین کرده بود و شامل تعهد به راهکار دو دولتی برای حل مسئله فلسطین و غنیسازی اورانیوم در خاک عربستان به اضافه امضای معاهده امنیتی-دفاعی بین ریاض و واشنگتن میشود را تایید کرد. اما سفر حاییم کاتس، وزیر گردشگری رژیم صهیونیستی به عربستان درواقع به معنای خط بطلانی روی این شروط بود و همه آنها را دور زد. دومین ضربه به شروط عربستان که «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم اشغالگر آن را جشن گرفت، سفر شلومو کرعی، وزیر ارتباطات این رژیم به ریاض بود که دیروز انجام شد.
این کارشناس سیاسی جهان عرب تصریح کرد، نکته قابل توجه این است که در هیئت صهیونیستی که دیروز وارد ریاض شد، «دیوید بتان» رئیس کمیسیون اقتصادی کنست (پارلمان رژیم صهیونیستی) نیز حضور دارد که از اعضای برجسته حزب افراطی لیکود و از نزدیکان نتانیاهو محسوب میشود و همانند وی چندین پرونده فساد از جمله رشوه و پولشویی و کلاهبرداری و … دارد. سفر این مسئول فاسد صهیونیستیِ نزدیک به نتانیاهو، به عربستان در بازه زمانی کنونی سوالات زیادی درباره اهداف پشت پرده این سفر ایجاد میکند.
بر اساس این یادداشت، نمیتوان اهمیت سیاسی و منطقهای سفر هیئتها و مسئولان صهیونیست به عربستان را در شرایط کنونی نادیده گرفت. میتوان گفت که در نتیجه سفر مقامات صهیونیست به ریاض، شروط عربستان در پرونده عادیسازی با اسرائیل دیگر معنای خود را از دست میدهد؛ آن هم در حالی که بن سلمان در مصاحبه با فاکس نیوز بر لزوم حل مسئله فلسطین تاکید کرد، «فیصل بن فرحان» وزیر خارجه سعودی در حاشیه اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل بارها درباره پایبندی کشورش به طرح صلح عربی و برپایی کشور مستقل فلسطینی به پایتختی قدس شرقی سخن گفت و «نایف السدیری» سفیر غیرمقیم عربستان در تشکیلات خودگردان فلسطین در سفر به رامالله تاکید کرد که تشکیل کشور مستقل فلسطینی طبق طرح صلح عربی پیششرط عادیسازی ریاض با تلآویو است.
حازم عیاد در پایان مقاله خود تاکید کرد، میتوان نتیجه گرفت که سفرهای قبلی و نیز آتی مسئولان صهیونیست به ریاض عملا طرح صلح عربی را از بین برده و شروط عربستان را کنار میزند و موضع این کشور را در مذاکرات تضعیف کرده و اساسا ریاض چیزی به دست نمیآورد. همچنین میبینیم که رژیم اشغالگر هیچ امتیازی در قبال این اقدامات عربستان به سعودیها نداده؛ به طوری که تجاوز به مسجدالاقصی و زمینها و مردم فلسطین توسط صهیونیستها همچنان ادامه دارد و حتی طی چند روز گذشته تشدید نیز شده است.
/