به گزارش خبرنگار فضا و نجوم خبرگزاری برگزیده های ایران، حسن سالاریه؛ رئیس سازمان فضایی ایران در برنامه گفتوگوی ویژه خبری درباره پرتاب سه ماهواره ایران به فضا اظهار کرد: ماهواره مهدا مشابه ماهواره ثریا، یک ماهواره تحقیقاتی در حوزه مخابرات است البته تفاوتهایی در باند فرکانسی و ارسال و دریافت داده در باند S دارد. تکنولوژیهایی مانند استفاده از حسگرهای دوزمتر برای اندازهگیری تشعشعات در فضا در این ماهواره مورد استفاده قرار میگیرد و همچنین اثر تشعشعات در عمر قطعات و تجهیزات مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
سالاریه گفت: مأموریت اصلی ماهوارههای تحقیقاتی بعد از تست و آزمون عملکرد صحیح پرتابگر در مدارگذاری با آن مختصاتی که تعریف میشود، تست عملکرد زیرسامانهها، تجهیزات و سامانههای توسعهپیداکرده توسط بخش خصوصی یا پژوهشگاههای ماست. ماهواره مهدا که کار تحقیقاتی آن در پژوهشگاه فضایی ایران توسعه پیدا کرده است از نوع ماهواره ثریاست.
رئیس سازمان فضایی ایران گفت: تکنولوژیهای متفاوتی همچون شارژ و دشارژ باتری توسط سلولهای خورشیدی، مدیریت توان، مدیریت داده، کامپیوتر پرواز، مخابرات و ارسال و دریافت داده در داخل ماهواره انجام شده است.
وی گفت: سازمان فضایی ایران، پژوهشگاه فضایی ایران و سایر نهادهایی که متولی حوزه فضایی و ماهواره کشور هستند بهدنبال رسیدن به ماهوارههای عملیاتی هستند. یک ماهواره عملیاتی باید بدون اشکال و ایراد در یک بازه زمانی طولانی در مدار عملیات کند و خدمات ارائه دهد. اگر تجهیزات و زیرسامانههای توسعهپیداکرده، اشکال فنی داشته و در مدار عملکرد درستی نداشته باشند و طراحیها ایراد داشته باشد عمر ماهواره بهشدت افت پیدا خواهد کرد.
ماهوارههای کیهان و هاتف جزو کلاس ماهوارههای مخابراتی هستند/ ماهواره کیهان در حوزه کمکناوبری و افزایش دقت تعیین موقعیت
سالاریه تصریح کرد: ماهوارههای کیهان و هاتف جزو کلاس ماهوارههای مخابراتی هستند و البته با اهداف تحقیقاتی خاصی تعریف شدند. ماهواره کیهان در حوزه کمکناوبری و افزایش دقت تعیینموقعیت مورد استفاده قرار میگیرد که از تکنولوژی تحقیقاتی جدیدی بهره میبرد که در کشور نیز به این ماهوارهها احتیاج زیادی داریم.
ریزماهواره کیهان۲
ماهواره هاتف در حوزه IOT یا اینترنت اشیا یا مخابرات باند باریک
وی ادامه داد: در ماهواره هاتف بهنوعی اولین تکنولوژیهای IOT یا اینترنت اشیا یا مخابرات باند باریک مورد تست و آزمون قرار میگیرد. با قرار گرفتن این ماهوارهها در مدار، وضعیت سلامت تمامی زیرسامانهها مورد ارزیابی قرار میگیرد و در صورت اشکال فنی در نحوه ارتباطات، تعامل با ماهواره، عملکرد ماهواره یا نقطهضعفی در برابر تشعشعات و حرارت و عملکرد و بازدهی داشته باشد توسط متخصصان ایرانی بررسی میشود و با شبیهسازیهای انجامشده ایرادات طراحی احصا میشود.
ریزماهواره هاتف۱
پرتاب ماهواره هاتف در راستای پروژه منظومه شهید سلیمانی
رئیس سازمان فضایی ایران تصریح کرد: منظومه باند باریک موسوم به پروژه شهید سلیمانی را در آینده خواهیم داشت و انجام این تستها برای آن بسیار ضروری است و هر کدام از تکنولوژیهایی که توسعه پیدا میکند بایستی توسط یک ماهواره ارزانقیمت مورد ارزیابی و اطمینان قرار بگیرد، ایرادات آن رفع شود و حتی ممکن است این تستها چندباره تکرار شود.
سالاریه گفت: ماهوارهبر قائم۱۰۰ هفته گذشته با موفقیت سومین تست تحقیقاتی خود را پشتسر گذاشت؛ ماهوارهبر سیمرغ، ورژنهای مختلفِ تحقیقاتی بهروی آن انجام شده است که ما امروز موفق شدیم عملکرد موفق و مثبتی از آن بگیریم و همین اتفاق در صنعت ماهواره نیز روی میدهد.
وی ادامه داد: مهمترین نحوه ارتباط گرفتن با ماهواره و تست عملکرد و سلامت زیرسیستمها، سیگنال ماهواره است که دریافت میشود و حاوی اطلاعات مفصل و ارزشمندی است؛ در باندهای مختلف فرکانسی هم ارسال فرمان و دریافت داریم؛ سیگنالها بعد از دریافت در زمین، دیکُد میشود و دادههای مربوطه از آنها استخراج میشود و این فرایند تا پایان عمر ماهواره تکرار میشود تا دانش مربوطه در عمل و در فضا محک بخورد.
سیگنال و داده ماهواره مهدا بهسرعت دریافت شده است/ بهدنبال دریافت سیگنال ماهوارههای هاتف و کیهان هستیم
رئیس سازمان فضایی ایران گفت: سیگنال و داده ماهواره مهدا بهسرعت دریافت شده است، در مورد دو ماهواره دیگر نیز بهدنبال ردها هستیم تا سیگنال آنها را دریافت کنیم. این ماهوارهها در طول شبانهروز در آسمان ایران دو، سه و چهار “رد” بهصورت محدود و در چند دقیقه دارند و در حال برقراری ارتباط هستیم.
ماهواره مهدا
“قاصد و قائم۱۰۰” ماهوارهبرهای تثبیتشده ایران در اجرام ۵۰ تا ۱۰۰ کیلوگرم است
سالاریه تصریح کرد: در اجرام ۵۰ کیلوگرم، ماهوارهبرهای تثبیتشدهای داریم که شامل ماهوارهبر قاصد و ماهوارهبر قائم۱۰۰ است که ماهوارهبر قائم۱۰۰ تا اجرام ۱۰۰ کیلوگرم برای مدارهای ارتفاع پایین یا لئو است. عملیات موفق سیمرغ یک جشن و سرور و خوشحالی در دل همه محققان صنعت فضایی کشور ایجاد کرد که ما یک پرتابگری داریم که میتواند تا اوزان ۲۰۰ تا ۲۵۰ کیلوگرم را در مدار لئو بگذارد و بخش عمدهای از نیاز کشور را این پرتابگرها رفع میکند.
وی ادامه داد: ما باید بهسمت اجرام بالاتر برویم اینکه میگوییم باید مدار لئو تثبیت شود یعنی ما باید پتانسیل این را داشته باشم که در اجرام بسیار بالای چند ده تن (۵ تن یا ۱۰ تن) بتوانیم بارها را در مدار لئو بارگذاری کنیم بهدلیل اینکه معمولاً در مدارهای لئو چه در بحث ارتباطات ماهوارهای و چه در بحث سنجش از دور (که ماهوارهها به توجه به دوره پریودی که به دور زمین میچرخند بهتنهایی استفاده نمیشوند و چندین ماهواره در ساعتها و ایام مختلف روز باید از نقاط مختلف عبور کنند) از منظومهسازی استفاده میکنیم.
سالاریه گفت: البته ما ماهوارههای سنگینوزنتر با قابلیتهای بهمراتب بیشتر نیز داریم زمانی که ماهوارهها بهسمت کلاس ماهوارههای رادیوتلویزیونی میروند طبیعتاً باید ارتفاع بالاتر برود چراکه لازم است در یک نقطه خاصی پوشش داشته باشیم و باید بهسمت ارتفاع ۳۶ هزار کیلومتر حرکت کنیم که در این نقطه نیاز به ماهوارهبرهای سنگینی داریم که قادرند اجرام سنگینی را در لئو جاگذاری کنند.
وی گفت: امروز در ایران در اجرام ۱۰۰ تا ۲۰۰ کیلوگرم به شرایط بسیار خوبی رسیدهایم و در شُرُف تثبیت هستیم و تثبیت هم زمانی اتفاق میافتاد که با قابلیت اطمینان بسیار بالایی این کار انجام شود.
هرماهوارهای که در مدار قرار میگیرد مثل یک آزمایشگاه فضایی میماند
رئیس سازمان فضایی ایران درباره موضوع “آزمایشگاه فضایی ایران” گفت: هرماهوارهای که در مدار قرار میگیرد مثل یک آزمایشگاه فضایی میماند ما در شرایط زمینی و محیط آزمایشگاه بههیچوجه نمیتوانیم تمام ویژگیهای فضایی را شبیهسازی کنیم. اینکه یک ماهواره به فضا پرتاب شود و ماهها و سالها در فضا باشد و شرایط مختلف و سخت فضایی را تجربه کند (شرایط دمایی و تشعشعی) و بتوانیم الگوریتمهای کنترلی و الگوریتمهای تحلیل داده را استفاده کنیم به این معناست که ما یک آزمایشگاه فضایی یا شبیهساز در مدار قرارگرفته را داریم.
/+