به گزارش خبرگزاری برگزیده از قزوین؛ محمدمهدی اعلایی، استاندار قزوین در جلسه کارگروه پیگیری رفع تنش های آبی استان که با حضور رجحانی معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری، فرمانداران و مدیران دستگاه های اجرایی برگزار شد، تصریح کرد: دشت قزوین به دلیل خشکسالیهای سنواتی که منجر به منفی شدن تراز دشت شده با مشکلاتی روبهرو شده که در دو مورد این مشکلات بیشتر خود را نشان می دهد، یکی پایین رفتن سطح آب در چاه ها و تعمیق منابع قابل دسترس آب و دیگری مسئله فرونشست زمین که گزارش ها نشان می دهد در برخی از مناطق مثل شهرستان بوئین زهرا وضعیت خوبی نداریم.
استاندار قزوین اظهار کرد: همه ارکان حیات از جمله تولید غذا، سلامت و بهداشت به آب وابسته است، از سوی دیگر موضوعاتی مثل فرونشست تبعات سنگینی دارد، براساس آمار کارشناسی شده، برخی از مناطق استان در فرونشست زمین جزو نقاط پرمسئله و اولویتدار کشور است که باید برای آن تدابیر ویژه تری داشته باشیم.
وی با اشاره به اقدامات صورت گرفته در خصوص احیای دشت قزوین، بیان کرد: در برنامهریزیهای صورت گرفته سال گذشته اقدامات میان مدت و بلند مدتی در حوزه احیای دشت قزوین با تمرکز بر آب تعریف شده است که یکی از این اقدامات ایجاد بازار آب است.
اعلایی یادآور شد: نصب کنتورهای هوشمند چاهها، اصلاح الگوی کشت و برنامهریزی برای مدیریت بزرگترین بهرهبرداران آب (بخش کشاورزی) از جمله مواردی است که در دستور کار استان قرار داشته است.
وی خاطرنشان کرد: رسالت بزرگ مدیریت منابع آب در حوزه بهره برداری برعهده بخش کشاورزی است، بیش از ۸۰درصد منابع آب استان در بخش کشاورزی مصرف میشود، اگر بهرهوری در این بخش افزایش پیدا کند قطعا ما شاهد وضعیت بهتری در زمینه مصرف منابع آب در استان خواهیم بود.
استاندار قزوین اظهار کرد: یکی دیگر از موضوعاتی که می تواند در این زمینه مورد پیگیری قرار بگیرد برخورد با چاههای غیرمجاز است، اقدامات سال گذشته استان در حوزهی شناسایی و برخورد با چاههای غیرمجاز اقدامات قابل قبولی بوده است، لازم است این روند با عزم جدی تری توسط دستگاه های ذی ربط پیگیری شود.
استاندار با تاکید بر استفاده از ظرفیت های مردمی در زمینه بهینه سازی مصرف گفت: هم در مقوله فرهنگ سازی مصرف آب و هم در مقوله نظارت بر استفاده بهینه از منابع موجود و شناسایی سوءاستفاده های غیر مجاز از این منابع می توان از ظرفیت های مردمی استفاده کرد، در این زمینه اگر برنامه ریزی دقیقی بین بخش های مختلف اتفاق بیفتد ما می توانیم به یک الگوی مناسب برای ارائه به سطوح ملی دست پیدا کنیم.
اعلایی گفت: باید نقشه کاملی از میزان مصرف آب در بخش های مختلف داشته باشیم و بر همین اساس روی نقاط پرمصرف تمرکز کنیم، به عنوان مثال بررسی های مقدماتی نشان می دهد که بخش قابل توجهی از آب در زمینه ایجاد فضاهای سبز و کاشت چمن استفاده می شود، در این زمینه باید مطالعه دقیقی انجام بشود تا روش های نوین جایگزین روش های فعلی که به شدت مصرف آب بالایی دارند بشود.
اعلایی همچنین با اشاره به مسئله فرونشست زمین در شهرستان بوئین زهرا، یادآور شد: باید نگاه ویژه ای به این منطقه داشت، شرکت آب منطقه ای، جهاد کشاورزی و معاونت عمرانی استانداری باید موضوع را به صورت جدی پیگیری کنند، نگرانی در این شهرستان جدی است و پیگیری هر گونه اقدام لازم ضروری است.
وی در پایان تاکید کرد: مردم باید نسبت به مصرف بهینه آب دقت کافی را داشته باشند، همه ما در خصوص آیندگان خود مسئول هستیم و باید در این زمینه همکاری لازم بین همه ارکان جامعه شکل بگیرد، بدون شک در شرایط فعلی و با توجه به گرم شدن زمین، تغییرات اقلیمی و کاهش بارش ها، حاکمیت به تنهایی نمی تواند مشکلات مربوط به آب را حل کند، در این زمینه نیاز است مردم هم با بهینه کردن مصارف خود همراهی لازم را داشته باشند.
ارائه گزارش های کارشناسی از وضعیت فعلی میزان بارش ها، میزان ذخایر آب موجود، پیشنهادات برای تأمین آب شُرب و آب کشاورزی برای تابستان سال آینده و ایجاد هم افزایی در اقدامات مدیران دستگاه های اجرایی استان در راستای بهره وری هر چه بیشتر مصرف آب از مهمترین موضوعات مطرح شده در این جلسه بوده است.
۴۶