Categories: فرهنگ و هنر

فهرستواره نسخ خطی فارسی و عربی در شبه‌قاره آماده انتشار شد

فهرستواره نسخ خطی فارسی و عربی در شبه‌قاره آماده انتشار شد

– اخبار فرهنگی –

حجت‌الاسلام والمسلمین مصطفی درایتی پژوهشگر حوزه نسخ خطی در گفت‌وگو با خبرنگار فرهنگی خبرگزاری برگزیده های ایران، از تالیف مجموعه «فهرستواره نسخه‌های خطی فارسی و عربی شبه قاره» خبر داد و گفت:  این مجموعه آماده انتشار است و پیشنهاد چاپ آن نیز به کتابخانه ملی داده شده است،‌ البته هنوز مشخص نیست که این مجموعه توسط کتابخانه ملی منتشر خواهد شد یا خیر؟.امیدواریم با توجه به رسالت این کتابخانه در حوزه نسخ خطی این کار انجام شود.

وی ادامه داد: این فهرستواره شامل تمام نسخه‌های خطی فارسی و عربی شناسایی شده در شبه‌قاره ( هند،‌ پاکستان،‌ بنگلادش) است. نکته جالب در این میان این است که در شبه قاره نسخه‌های فارسی بیشتر از عربی است، اگر نسبت نسخه‌های عربی به فارسی را در ایران ۴۰ به ۶۰ بدانیم،‌ در شبه قاره (پاکستان، بنگلادش و هند) این نسبت  ۳۰  به ۷۰ یا ۳۵ به ۶۵ خواهد بود.

درایتی افزود: این فهرستواره در قالب دو مجموعه منتشر خواهد شد،‌ مجموعه اول شامل ۱۸۰ هزار نسخه خطی فارسی موجود در شبه‌قاره است و مجموعه دوم به ۹۰ هزار نسخه خطی عربی در این منطقه جغرافیایی اشاره دارد. مجموعه فهرستواره نسخه‌های خطی فارسی در ۱۴ مجلد و فهرستواره نسخ خطی عربی در ۸ مجلد آماده خواهد شد.

  این پژوهشگر نسخ خطی که پیش از این نیز چندین مجموعه در این حوزه تالیف کرده است،‌ انتشار فهرستواره‌های نسخ خطی فارسی و عربی شبه‌قاره را مقدمه‌ای برای کار عظیم گنجینه میراث فارسی دانست و افزود: گنجینه میراث فارسی همه اطلاعات سراسر جهان از نسخه‌های خطی فارسی که قابل ردیابی است و در اختیار ما قرار گرفته است را در بر دارد.

وضعیت مرمت نسخه‌های خطی فارسی در هند اسفناک است/ میراث جهانی هند در معرض خطر است

وی گفت: در این مجموعه ۵۰۰ هزار نسخه خطی فارسی داخل و خارج ایران را به تفصیل از آغاز و اواسط سال آینده تدوین نهایی خواهیم کرد و این کار مهمترین کار در ۲۵ سال گذشته خواهد بود.

درایتی در پاسخ به اینکه نسخه‌های موجود در فهرستواره شبه‌قاره به صورت شخصی فهرست‌نویسی و شناسایی شده یا از فهارس نسخ خطی کتابخانه‌های شبه‌قاره بهره برده‌اید،‌ گفت:  عمدتاً از فهارس استفاده شده است،‌ برخی نسخه‌‌ها دیجیتالی شده بود که توانستیم آن‌ها را روئیت کنیم، با توجه به امکانات جدید خیلی از فهارس را گرفتیم، خیلی‌ها را نیز از منابع گرفتیم.

وی درباره وضعیت شناسایی،‌ دیجیتالی و فهرست‌نویسی نسخ خطی در شبه قاره گفت: در یک مقطعی طی سال‌های گذشته به اطلاعات موجود در حوزه خطی خوب توجه شده است،‌ اما در گذشته خصوصاً در هند دسترسی به اطلاعات اولیه نسخ خطی کار سختی بود، بسیاری از فهارس خوب هم به اردو و انگلیسی است.

/

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

راهنمای حرفه‌ای برای رزرو بلیط در فصل‌های شلوغ سفر

سفر می‌تواند تاثیرات مثبتی بر کاهش استرس و فشارهای روانی داشته باشد، روابط اجتماعی را…

4 هفته ago

بهترین زمان برای سفر به شهرهای جنوبی کشور!

جنوب ایران، با زیبایی‌های منحصربه‌فردش، همیشه یکی از محبوب‌ترین مقاصد گردشگری در میان علاقه‌مندان به…

1 ماه ago

چرا گیربکس چینی؟ بررسی مزایا و معایب نسبت به برندهای دیگر

گیربکس‌های چینی به دلیل قیمت پایین، دسترسی آسان و تنوع بالا مورد توجه قرار گرفته‌اند…

2 ماه ago

لیستی از هتل های محبوب سنگاپور از نگاه بوکینگ

شاید برای شما جالب باشد که بدانید سنگاپور جزو کشور هایی می‌ باشد که با…

3 ماه ago

فرق میسلار واتر و تونر

پاک نکردن آرایش، میتونه آسب های متعددی به پوستت بزنه، اولین و مهم ترین آسیب…

3 ماه ago

نیکزاد: تأثیر ۶۰ درصدی معدل در کنکور مطالبه متخصصان بود

نایب رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: تأثیرگذاری ۶۰ درصد معدل در کنکور، درخواست و مطالبه…

3 ماه ago