به گزارش خبرنگار ورزشی خبرگزاری برگزیده های ایران، شانس و اقبال شاید بعضی وقتها در خانهای را بکوبد، اما موفقیت ادامهدار نیاز به برنامهریزی دارد، به ویژه در ورزشهای گروهی. دیروز (سهشنبه) وقتی تیم ملی فوتسال ژاپن در چارچوب جام ملتهای آسیا، مقابل تاجیکستان قرار گرفت، مدافعان عنوان قهرمانی اگرچه روی کاغذ شانس بیشتری داشتند، اما با تساوی مقابل تیم پارسی زبان با جام وداع کردند. پیش از این تاجیکها موفق شده بودند تا مرحله یک چهارم نهایی جام ملتهای فوتبال آسیا برسند، اتفاقی تاریخی در فوتبال این کشور.
تاجیکستانیها در حوزه فوتبال پایه هم حسابی مشغول تلاش هستند. پیشرفت فوتبال در این کشور به دو بخش رونما و زیربنا تقسیم شده است. در بخش رونما عملکردشان در مسابقات است. آنها در سالهای ۲۰۱۶، ۲۰۱۸ و ۲۰۲۰ به مسابقات قهرمانی جوانان آسیا رسیدند و حتی موفق به صعود از مرحله گروهی هم شدند. تاجیکها در سال ۲۰۱۸ با نایب قهرمانی جوانان آسیا توانستند به مسابقات جام جهانی این رده سنی صعود کنند. وقتی در آن مسابقات جوانان تاجیکستان از سد کامرون عبور کردند، نشان دادند چقدر در مسیر پیشرفت قرار دارند.
اما در بخش زیربنایی اتکای آنها به پروژههای توسعهای فیفا و تأمین بودجه از طریق همین نهاد است. آکادمی فوتبال این کشور از ژوئن ۲۰۱۶ شروع به کار کرد و تمرکزش روی آموزش و رشد بازیکنان بااستعداد اما کم سن و سال از تمام مناطق کشور مذکور است. در حال حاضر سه گروه سنی زیر ۱۵، ۱۶ و ۱۷ سال در آکادمی فوتبال تاجیکستان زندگی و تمرین میکنند و ۷۰ بازیکن استعدادیابی شده در این آکادمی حضور دارند. فدراسیون فوتبال در کنار وضعیت ورزشی استعدادهایش، پیگیر مسائل تحصیلی آنها هم هست. به همین در لیست ۴۰ نفره کارمند آکادمی مذکور معلم و آموزگار هم وجود دارد. نباید فراموش کرد که آنها از طریق بودجه فیفا، در سالهای اخیر لیگ ردههای سنی زیر ۱۵ و ۱۷ سال خود را بهصورت مسابقات رفت و برگشتی راهاندازی کردند.
این در حالی است که پیش از آن کوهستانی بودن کشور مذکور و محدودیت بودجهای این امکان را از جوانان تاجیکستانی دریغ کرده بود. فیفا با تأمین هزینههای تیم داوری و رفت و آمد مدارس و تیمهای پایه سعی بر حل مشکل داشته است. تیمهای برتر بخش فوتبال پایه، در ورزشگاه ملی تاجیکستان و در حضور تماشاگران زیاد که متشکل از خانواده آنهاست، جوایز خود را دریافت میکنند تا از نظر روحی و روانی بازیکنان موفق مورد حمایت قرار بگیرند. در سال ۲۰۱۸، طبق آمار ۳۳ هزار بازیکن جوان (دختر و پسر) زیر نظر فدراسیون در مسابقات پایهها شرکت کردند.
برنامه توسعه باشگاههای تاجیکستانی
برنامه توسعهای فیفا در سطح باشگاههای حرفهای تاجیکستان، به تأمین هزینه بازسازی رختکن، چارچوب دروازه، پوشاک تیمها، تهیه اتوبوس و کمک به برگزاری کمپهای آموزشی اختصاص یافته است. با این دست فرمان و سرمایهگذاری که در سطح پایه و حرفهای فوتبال تاجیکها انجام شده است، در آینده بعید نیست که به پیشرفتهایی قابل توجه هم برسند.
فدراسیون فوتبال تاجیکستان طبق برنامهریزی ۱۰ سالهای که انجام داده است قصد دارد فوتبال را به ورزش اول این کشور تبدیل کند. یکی از مهمترین اهداف این برنامه توسعهای تاجیکها که با عنوان پروژه آرزو از آن یاد میشود، کسب مجوز صعود به جام جهانی ۲۰۲۶ است. آنها در حال حاضر مشغول اجرای شش پروژه توسعهای با بودجه ارائه شده از سوی فیفا هستند. بعد از اجرای دقیق پروژههای انجام شده بعید نیست که فدراسیون تاجیکستان جزو برترین فدراسیونهای آسیا ردهبندی و پنج ستاره تلقی شود.
حالا بعد از بیان تلاشها و سرمایهگذاری فدراسیون فوتبال تاجیکستان در پایان، نتایج نمایندگان این کشور در رقابتهای مختلف آسیایی را مرور میکنیم:
/