به گزارش خبرگزاری برگزیده های ایران، منصور قنبرزاده با حضور در برنامه تلویزیونی «ورزش و مردم» درباره نقاط قوت و ضعف بیستوسومین دوره مسابقات فوتبال لیگ برتر باشگاههای کشور اظهار داشت: اگر بخواهیم درباره نقاط قوت لیگ گذشته صحبت کنیم، یک مقدار قانونمند شدن بحث بودجه باشگاهها و نزدیک شدن به مجوز حرفهای یکی از نقاط قوت بود. امسال تعداد تیمهایی که مجوز حرفهای گرفتند، بیشتر شد و بعضی از تیمهای ما مانند استقلال و پرسپولیس که با مشکل مواجه بودند، موفق شدند مجوز حرفهای بگیرند. این موضوع که تا روز آخر قهرمان و تیمهایی که سقوط میکنند مشخص نبودند و رقابتها خیلی نزدیک برگزار شد، یکی از نقاط قوت لیگ بود. علیرغم توقفهایی که به دلیل فیفادی صورت گرفت، ولی در مجموع برنامهریزی درست پیش رفت.
وی در ادامه افزود: از نقاط ضعف لیگ هم عدم استفاده از VAR بود که یکی از نقات ضعف برجسته مسابقات بود و برای لیگ آتی باید حتماً این موضوع حل و فصل شود و ورزشگاههای ما باید از حالت سنتی خارج شود تا بلیتفروشی الکترونیکی صورت بگیرد. فدراسیون و شخص تاج (رئیس فدراسیون فوتبال) روی این موضوع هم تأکید دارند و چنانچه شرایط مهیا نبوده و حداقل استانداردها نباشد لیگ برگزار نخواهد شد.
نایب رئیس دوم فدراسیون فوتبال در واکنش به ایرادی که نسبت به فصل گذشته وجود داشت و اینکه بازیها هر چهار پنج هفته برنامهریزی میشد، تصریح کرد: من اعتقاد دارم که این اتفاق امکانش هست و میتوانیم مسابقات را حداقل برای نیمفصل برنامهریزی کنیم. جلساتی هم با مربیان ملی داشتیم و در این دوره میتوانیم با برنامهریزی بهتر مسابقات را برنامهریزی کنیم. ما در فصل گذشته مسابقات ملی و تعطیلیهای ناخواستهای داشتیم که مزید برعلت شده بود.
قنبرزاده درباره این موضوع که بازی استقلال و پرسپولیس در هفته آخر همزمان در تهران برگزار شد موضوعی که حاشیههایی به دنبال داشت، خاطر نشان کرد: واقعیت این است که کمبود امکانات در تهران با توجه به تیمهایی که دارد، احساس میشود. ورزشگاه پاس قوامین ورزشگاه خوبی است، ولی در بازیهایی که استقلال و پرسپولیس حضور دارند با توجه به منطقه جغرافیایی که دارد امکان اینکه ۱۵ یا ۲۰ هزار نفر هوادار بیاید، وجود ندارد. البته این مشکل باید حل شود و ورزشگاههای تختی و شهر قدس تجهیز شوند و در این دوره ورزشگاهی که شرایط برگزاری نداشته باشد، بازیها در آن برگزار نشود. ما میتوانیم حتیالمقدور طوری برنامهریزی کنیم که مشکلی که در هفته آخر پیش آمد، به وجود نیاید.
وی درباره اشتباهات داوری متعددی که در لیگ بیستوسوم پیش آمد و باعث شد بگوییم که بیش از پیش فوتبالمان به وجود VAR نیاز دارد، گفت: این موضوع آسیبشناسی و روی تعدد داوران بحث شد. حتی دیدیم که در نیمفصل دوم و در پنج هفته آخر از وجود داوران شناختهشدهتر استفاده شد. در این بخش یک موضوع هم بحث سختافزاری است. اگر بخواهیم صادقانه صحبت کنیم درباره VAR یکسری محدودیت بود. دیدیم که دیروز وزیر محترم ورزش به صراحت اعلام کرد ۱۱۰ میلیارد تومان بودجه مصوب هیئت دولت بوده و این مبلغ تخصیص داده شده به تجهیز ورزشگاههایی است که عمدتاً دولتی هستند تا تکمیل شوند. انتظار هست که شرکت توسعه و تجهیز در فرایند اجرای کار تسریع کند و فدراسیون فوتبال هم درباره مسائلی که باید با فیفا هماهنگ شود، پای کار هست، صراحتاً دستور وزیر این بود که VAR برای فصل آتی مهیا شود. نمیتوانیم با این شیوه انتظار یک لیگ باکیفیت داشته باشیم. من فکر میکنم اگر VAR بود مسائلی که در چند هفته آخر به وجود آمد، کمتر میشد، چون اتفاقاتی که پیش آمد دیدن آنها با چشم انسانی سخت بود، تصمیم گرفت.
قنبرزاده در پاسخ به این پرسش که «نمیتوانیم قول بدهیم حداقل چه زمانی در ورزشگاه آزادی VAR را داریم؟»، گفت: دیروز رئیس کمیته امور بینالملل فدراسیون هم در این مورد صحبت کرد. مأموریت این کار به شرکت توسعه و تجهیز واگذار شده است و اعتبارات در اختیار فدراسیون نیست و مأموریت اصلی این کار برعهده آنهاست. خوشبختانه روز گذشته وزیر ورزش دستور موکد داد که شرکت توسعه و تجهیز موارد اداری را سریعاً انجام دهد و از آن طرف هم فدراسیون فوتبال میتواند تسریعکننده باشد و شرکتهایی که در ارتباط هست را در اختیار آنها بگذارد.
نایب رئیس دوم فدراسیون فوتبال راجع به دستمزد پایین داوران و تفاوتی که بین درآمد آنها با قرارداد میلیاردی بازیکنان وجود دارد و اینکه در لیگهای پایه دستمزد ۲۰۰ هزار تومانی برای داوران وجود دارد، خاطر نشان کرد: باید تناسب درستی بین درآمد یک داور و هر فردی که در مجموعه فوتبال کار میکند، وجود داشته باشد. در فوتبال یک گروه فنی کار میکند، یکی از بخشهای مهم در فوتبال بحث داوری است و باید به یک شکلی درست شود، البته در این مدت میزان دستمزدها چهار برابر شد، اما هنوز هم کفایت نمیکند و اعتباراتی باید در فدراسیون تخصیص پیدا کند که دستمزدها افزایش بیابد. باید به نوعی درآمد داشته باشیم تا ارتقای هزینهها را هم داشته باشیم. حرف درستی است و حتماً باید به دستمزد داوران توجه شود. من از رقم دقیق دریافتی داوران در لیگ پایه اطلاعی ندارم، اما فکر میکنم در همین حدود است.
وی با اشاره به تأکید بر اجرای سقف بودجه باشگاهها در فصل گذشته یادآور شد: در ابتدا میگفتند که معیار و شاخص چیست و پایه سقف بودجه برای حقوق و دستمزد بر چه مبنایی ۳۲۵ میلیارد بود؟ کمیته صدور مجوز حرفهای براساس درآمدهایی که شناخته شده بود و باشگاهها برای مجوز حرفهای بارگذاری کرده بودند، یک درآمدهایی مشخص کردند و این درآمدها چیزی حدود دو هزار و ۷۰۰ میلیارد برای مجموع درآمد ۱۳ باشگاه بود، البته سه باشگاه هم درآمدشان را نگفتند و اگر آنها را هم اضافه کنیم نهایتاً زیر سه هزار میلیارد بود. ما درآمد ۱۳ باشگاهی که بارگذاری کردند، به دست آوردیم. بیشترین هزینهای که یک باشگاه کرده ۵۵۰ میلیارد تومان بوده و سه چهار باشگاه هم نزدیک به ۵۰۰ میلیارد بود، این درآمدی بوده که این باشگاهها اعلام کردند. ما به بحث فیرپلی مالی نزدیک شدیم و معیار دستمان است که چه باشگاهی چه مقدار درآمده داشته است. برای مجوز حرفهای و لیگ نخبگان امتیازی در نظر گرفته شده است فکر میکنم چیزی بالغ بر ۴۴۰ تا ۴۵۰ میلیارد برای باشگاههایی است که در لیگ نخبگان حضور پیدا میکنند که در نظر گرفته شده است.
قنبرزاده ادامه داد: نکتهای که ما از تجربه سال گذشته استفاده کردیم، این بود که یک درآمدهایی را باشگاههایی که در آسیا داشتند، حساب کردیم. باشگاهها به ما گفتند که این پاداش آسیایی را به سقف بودجه ما اضافه کنید که ما گفتیم منطقی است و میتوانند صد درصد آن را به بودجهشان اضافه کنند. موضوع دیگر هم دریافت مجوز حرفهای بود که ما باشگاهها را تشویق کردیم که مجوز بگیرند. نکته دیگر در دستورالعمل این بود که به منظور توجه به ردههای پایه، الزام شد که تیمهایی که در آسیا حضور دارند حداقل باید ۱۰ درصد بودجه عمومیشان به تیمهای پایه و آکادمی تخصیص دهند و اسناد آن را به کمیته مجوز حرفهای ارائه کنند. AFC در این مورد ورود کرده و اگر صورت نگیرد برای گرفتن مجوز حرفهای به مشکل خواهند خورد. برای سایر باشگاهها این رقم هشت درصد است که به تیمهای پایه خود اختصاص دهند.
نایب رئیس دوم فدراسیون فوتبال در پاسخ به این پرسش که «سقف بودجه برای تیمهایی که در آسیا حضور ندارند، چقدر است؟»، گفت: ۳۲۵ میلیارد تومان است. اگر مجوز حرفهای باشگاهی بگیرند ۶۰ میلیارد به این مبلغ اضافه میشود. باشگاههایی هم که در آسیا پاداش بگیرند، صد درصد پاداشی که میگیرند به بودجهشان اضافه میشود. یکی از مواردی که AFC ورود کرده بحث شناسایی درآمد است. آنها میگویند به میزانی که درآمد دارید باید تعهد ایجاد کنید. طبیعی است که هرچه درآمد بیشتری داشته باشید میتوانید بازیکن باکیفیتتری خریداری کنید و نداشته باشید ناچار هستید بفروشید. همین بودجهای که دیده شده باز هم باشگاهها مقروض میشوند. در بحث بانوان هم مصوبه داریم که حتماً تیمهایی که در لیگ برتر هستند باید تیم بانوان داشته باشند و باید بودجه مشخصی برای آنها تخصیص داده شود و یکی دیگر از الزامات AFC است که باید باشگاهها جدی بگیرند.
قنبرزاده درباره اهرمهای نظارتی و ضمانت اجرایی این موضوع خاطر نشان کرد: در این بحث میدانید که ما یک دستورالعمل ۳۰ بندی داشتیم. امسال خیلی روی این کار شد و نظرات ۱۶ تیم لیگ برتری و لیگ یکی را گرفتیم و در این بین کلیه کمیتهها هم نظر دادند. در واقع این دستورالعمل هنوز رونمایی نشده و بسیار پیشرفته است، ضمانتهای اجرایی هم در آن در نظر گرفته شده است که اگر انحرافی صورت گرفت چگونه برخورد شود. در بحث مسائل فرهنگی باز هم پیوستهای فرهنگی دیده شده است تا باشگاهها رعایت کنند. در این بین دستورالعملی هم برای کارگزارها به تصویب هیئت رئیسه رسید که اصطلاحاً مدیر برنامه خوانده میشوند. یک دستورالعمل کامل تهیه شده و کارگزارها حتماً باید شناسه داشته و شناخته شده باشند. کارگزارهای غیررسمی حق فعالیت ندارند و حتماً باید رسمی باشند. آنها هم مشخص شده است که تا چه سقفی میتوانند بازیکن به باشگاهی بدهند. اینطور نیست که یک نفر تعداد زیادی بازیکن به یک باشگاه بدهد. ما در گذشته مدیر برنامهای داشتیم که هشت تا ۱۰ بازیکن در یک باشگاه داشت که مشکلاتی به وجود میآورد. کارگزار فقط باید با بازیکن قرارداد ببندد و باشگاهها در این دستورالعمل مستقیم نباید با بازیکن قرارداد ببندند و طرف حساب بازیکن فقط مدیر برنامه است و یک نسخه از قراردادش هم به باشگاه میآید. باشگاه هم حق پرداخت تعهدات مدیر برنامه را ندارد. این مسائل آسیبشناسی شده است.
وی در پایان در پاسخ به این سؤال که «باشگاه تراکتور واگذار شد؟»، گفت: یک مکاتبهای که در رسانهها هم منتشر شد، صورت گرفته و اعلام کردند که میخواهند واگذار کنند. بحث واگذاری دارای تشریفات و مقرراتی است که قوانین مشخصی دارد. این را هم بگویم که انتقال یک تیم از استانی به استان دیگری ممنوع است و هر اتفاقی بیفتد باید داخل همان استان صورت بگیرد. آقای زنوزی زحمت کشیده است و فکر میکنم در هفتههای گذشته یک مقدار دلسرد شده. انشاءالله که باز هم برمیگردد. از ایشان خواهش میکنیم که مثل گذشته پای کار باشند.
/