زاوش محمدی: لیگ قهرمانان آسیا در فصل جدید ۲۳-۲۴ از هر نوع حساب کنیم با سالهای گذشته زمین تا آسمان فرق می کند. تا دو سال قبل لیگ قهرمانان آسیا با شروع سال نو میلادی و در زمستان آغاز می شد اما با تعطیلی یک فصل این مسابقات، سری جدید این بازی ها با افزایش تیم ها و از تابستان و مطابق با لیگ های اروپایی آغاز شد. همچنین حضور ستاره هایی همچون کریس رونالدو، نیمار و بنزما جذابیت زیادی به این بازی ها بخشیده است.
این اولین بار نیست که ستاره های مطرح دنیای فوتبال در لیگ قهرمانان آسیا بازی می کنند. پیش از این ستاره هایی همچون رائول گونزالس، ریوالدو، جونینو، ژاوی و … سابقه بازی در لیگ قهرمانان آسیا را دارند اما حضور رونالدو، نیمار و بنزما شور و حرارت خاصی به فوتبال آسیا داده است.
پروژه شکست خورده چین در جذب ستارهها
رونق فوتبال چین به همان شدتی که به وجود آمد از بین رفت. محدودیتهای سخت کووید، اقتصاد سخت و برنامهریزی عجولانه، خانه کارلوس توس، هالک و اسکار را به گورستانی از استادیومهای خالی و باشگاههای فروریخته تبدیل کرد. این رونق و رکود میتواند یک داستان هشداردهنده برای عربستان سعودی باشد، که جاهطلبیهای فوتبالیاش یادآور آرزوهای چینیهاست.
رویای فوتبال چین با برنامه بلندپروازانه رئیس جمهور «شی جینپینگ» آغاز شد. او رویاهای بزرگی برای تبدیل شدن به ابرقدرت فوتبال تا سال ۲۰۵۰ داشت. او در آغاز قرن بیست و یکم، فوتبال را یکی از بهترین ابزارها برای رساندن کشور به رتبه برتر جدول جهانی اقتصاد میدانست. او میخواست چین در جام جهانی بازی کند، میزبان مسابقات باشد، در بین ۲۰ تیم برتر فیفا قرار بگیرد و حتی در نهایت قهرمان جام جهانی شود.
در راستای همین سطح ارتفا، باشگاه های چینی بازیکنانی چون هالک، کارلوس توس، اسکار، رامیرز، فلینی و موسی دمبله را به خدمت گرفتند اما طولی نکشید تا این بازیکنان از این کشور فرار کردند و تیم های بزرگ این کشور از جملهگوانگژو اورگراند، موفقترین تیم تاریخ سوپرلیگ چین، ۲۴۰ میلیارد پوند بدهی بالا آورد و آینده باشگاه در هالهای از ابهام قرار گرفت.
قطر با بزرگان فوتبال به جام جهانی رسید
پس از چین قطر وارد پروسه جذب بازیکنان بزرگ جهان شد و سعی کرد ستارههایی که در آستانه بازنشستگی قرار دارند را جذب کند. آنها بازیکنانی همچون ژاوی، رائول، جونینیو و … را جذب کردند و همین بازیکنان باعث سطح ارتقا فوتبال قطر شدند. قطر در سالهای اخیر سرمایه گذاری های زیادی در فوتبال پایه و زیرساختها کرده و حتی توانستند میزبانی جام جهانی را بگیرند و جام جهانی ۲۰۲۲ یکی از باشکوه ترین جام جهانی های تاریخ بود.
قطری ها در سال های اخیر درگیر برگزاری جام جهانی بودند و حالا پس از برگزاری این مسابقات دوباره رو به جذب ستاره های کردند و در تلاش بودند از فوتبال عربستان در جذب ستاره عقب نمانند. آنها در تابستان گذشته بازیکنانی چون دراکسلر و وراتی را جذب کردند و تصمیم دارند پس از قهرمانی در جام ملتهای آسیا، طعم قهرمانی در لیگ قهرمانان را هم پس از چند سال دوباره بچشند.
پروژه بزرگ عربستان با بنسلمان
پروژه رشد و پیشرفت ورزش در عربستان در مرحله اول ۳ هدف اصلی پیش رو دارد. بن سلمان در پروژه ۷ ساله خود تا سال ۲۰۳۰ می خواهد به ۳ هدف اصلی برسد. افزایش درآمدزایی سالیانه لیگ فوتبال عربستان از ۴۵۰ میلیون ریال به ۱.۸ میلیارد ریال سعودی(بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومان) یکی از اهداف سه گانه است. هدف دوم افزایش ارزش لیگ فوتبال عربستان از ۳ میلیارد ریال به ۸ میلیارد ریال است. همچنین پیشرفت فوتبال کشور تا سال ۲۰۳۰ تا برای کسب میزبانی جام جهانی موفق عمل کنند.
خون تازه رونالدو و رفقا به لیگ قهرمانان آسیا
پس از جذب بازیکنانی همچون کریس رونالدو، نیمار، بنزما، تالیسکا، میتروویچ، بورزوویچ و … سطح بازی های لیگ قهرمانان آسیا نسبت به گذشته تغییراتی اساسی داشته است. با حضور بازیکنان مطرح، پای مربیان بزرگ جهان هم به قاره کهن باز شد و نوع فوتبالی که آنها بازی می کنند نسبت به قبل عوض شده است. در حال حاضر تالیسکا ستاره برزیلی النصر به ۶ گل در صدرجدول گلزنان لیگ قهرمانان قرار دارد و پشت سر او میتروویچ با ۵گل در تعقیب او است.
به نظر می رسد این تازه ابتدای پروژه کنفدراسیون فوتبال آسیا به همراه عربستان است و این احتمال وجود دارد از فصل آینده موج جدیدی از کوچ ستاره های بزرگ فوتبال دنیا به آسیا شکل بگیرد. AFC به خاطر جذب ستاره های بزرگ توسط تیم های عربستانی قانون تعداد بازیکنان خارجی حاضر در لیگ قهرمانان آسیا را تغییر داد تا این تیم ها بتوانند از بازیکنان خود بیشترین بهره را ببرند.
۲۵۱۲۵۱