به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری برگزیده های ایران، حسین بن علی بن حسن بن حسن بن علی بن ابی طالب، معروف به «شهید فخّ»، در سال ۱۶۹ هجری، قیامی را بر ضد هادی عباسی (خلافت از ۱۶۹ ـ ۱۷۰) در منطقه فخ از شهر مکه ترتیب داد. وی قیامش را در مدینه آغاز کرد و پس از تسلط بر این شهر، از آنجا که زمان حج نزدیک بود، همراه ۳۰۰ تن از شیعیان و نزدیکانش به سوی مکه حرکت کرد.
وی در منطقه «فخّ» با سپاه عباسیان مواجه شد و در نبردی که صورت گرفت، همراه شمار دیگری از سادات حسنی به شهادت رسیدند.
مقبره شهدای فخ در ورودی شمالی شهر مکه در خیابان شهدا (در چهار کیلومتری مسجدالحرام) قرار دارد و تمامی آن منطقه را به نام منطقه شهدا میشناسند و این نام هم دقیقا به خاطر شهادت شهید فخ در آنجاست. یک خیابان فرعی از خیابان شهدا به فاصله نزدیکی از تقاطع شهدا ـ تنعیم، به سمت مقبره می رود. مقبره مزبور در پایین کوهی قرار گرفته که اکنون یک سمت آن مقبره است. این مقبره به عبارتی در پشت مسجد البوقری واقع است.
مقبره مزبور به خاطر راه، سه پاره شده و یک مثلث کوچک آن در حال از بین رفتن است. بخشی از آن با یکی دو متر ارتفاع از سطح خیابان قرار دارد. بخش اصلی برجای مانده از قبرستان شهدای فخ در یک چهار دیواری قدیمی، در جنب کوه واقع شده و دری مسدود دارد. در میانه این چهاردیواری، مقبره نیمه مخروبه ای نیز هست که از بالای کوه تا اندازه ای قابل رؤیت است. قاعدتاً همانجا باید مقبره حسین بن علی، شهید فخ باشد که حاکمان آن دیار به دلایل مذهبی، آن را بستهاند.
حجت الاسلام والمسلمین مجید مویدی؛ راوی بعثه مقام معظم رهبری درباره شهدای فخ توضیح میدهد:
/