به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری برگزیده های ایران، در آغاز این مراسم، محمد خراسانیزاده مدیرکل هنرهای تجسمی و سرپرست موزه هنرهای معاصر تهران بیان کرد: فرا رسیدن ایام سوگواری بر سید و سالار شهیدان، حضرت امام حسین (ع) که آزادگان عالم همه در ذیل خیمه او هستند را تسلیت عرض میکنم. این روزها نقاط مختلف کشور عزیزمان ایران، عطر یاد امام حسین (ع) را دارد. شهید مطهری ۴۵ سال پیش فرمودند که اگر امروز حضرت سیدالشهدا (ع) زنده بودند، روضه حضرت علی اکبرشان روضه فلسطین بود. اکنون نه فقط در ایران اسلامی و منطقه مقاومت بلکه در شهر به شهر و کوچه به کوچه دنیا حرف از مظلومیت فلسطینیها و جنایات رژیم کودککش صهیونیستی است.
او تصریح کرد: باید در سمت درست تاریخ ایستاد و سمت درست تاریخ، حمایت از مظلومی است که صدای دادخواهیاش بلند شده و هنرمندان در جای جای جهان، به این ندا لبیک گفتهاند و در این مسیر به خلق آثار هنری پرداختهاند.
سرپرست موزه هنرهای معاصر تهران یادآور شد: یکی از هنرمندان پیشکسوت جهان که آثارش در همین نمایشگاه ارائه شده است، سه سال برای پریایی نمایشگاه خود زحمت کشید اما تنها به دلیل حمایت از فلسطین در صفحه شخصیاش نمایشگاه او را در یکی از دانشگاههای معتبر ایالات متحده لغو کردند. باوجود این،او همچنان پای آرمان انسانی این روزهای مردم جهان ایستاده است.
خراسانیزاده بیان کرد: اکنون نه فقط ایران اسلامی و نهتنها در منطقه مقاومت و کشورهای اسلامی بلکه در شهر به شهر و کوچه به کوچه دنیا صحبت از مظلومیت فلسطینیها و حماقت، جسارت و نسلکشی رژیم غاصب صهیونیستی است.
مدیرکل هنرهای تجسمی افزود: موزه هنرهای معاصر تهران پس از وقوع انقلاب اسلامی حدود یک سال تعطیل بود. یکی از افتخارات بزرگ موزه این است که پس از بازگشایی در بهمن ۱۳۵۸ اولین نمایشگاه خود را با موضوع فلسطین و با نمایش آثاری از هنرمندان عرب و فلسطینی در کنار آثار هنرمندان ایرانی برپا کرد. امروز ما یاد و خاطره چهل و پنج سال پیش را در شرایطی زنده نگه میداریم که ایران اسلامی پیام خود را تا هزاران کیلومتر دورتر از مرزهای داخلی خود به اقصی نقاط جهان مخابره کرده است. امروز همه مردم دنیا از ملت فلسطین حمایت میکنند و این نمایشگاه به منزله تلنگر و توجه به این نکته است که ما ایرانیها بیتفاوت نیستیم و هنرمندان به راحتی از کنار مسئله مهمی مانند نسلکشی فرزندان، بانوان و مردم مظلوم فلسطین توسط رژیم منحوس صهیونیستی عبور نمیکنند.
خراسانیزاده ادامه داد: ۲۸۰ روز است که قریب به ۴۰ هزار فلسطینی تنها به جرم این که میخواهند در سرزمین مادریشان زندگی کنند، روزانه به شهادت میرسند. اردوگاههای آوارگان که بر مبنای تمام تفاهمات و پیماننامههای بینالمللی باید مکان امنی برای آنها باشد، ناامن است. زنان و کودکان بیگناه و بیپناه که بر مبنای تمام تفاهمات و پیماننامههای بینالمللی باید مورد حمایت باشند به خاک و خون کشیده میشوند و حتی امکان رساندن غذا و دارو هم به آنها وجود ندارد. در چنین شرایطی موزه هنرهای معاصر تهران با برپایی نمایشگاه «نقشی بر سنگ» کنشگری و اعلام میکند که نسبت به مسئله فلسطین بیتفاوت نیست.
سپس محمدرضا وحیدزاده، نمایشگاهگردان نمایشگاه «نقشی بر سنگ» گفت: این نمایشگاه را به مناسبت فرا رسیدن ایام سوگواری حضرت سیدالشهدا (ع) برپا کردیم تا نشان دهیم در این مقطع مهم تاریخی، کجا ایستادهایم. نمایشگاه پیشرو را رویدادی عاشورایی میدانیم که در آن مجموعهای از آثار ارزشمند هنرمندان ایرانی، فلسطینی، خاورمیانهای و حتی غربی از دورههای مختلف جهان با تکنیکها و سبکهای گوناگون حول مسئله فلسطین گردآوری شده است؛ مسئلهای که فقط در مضمون خود را نشان نمیدهد، بلکه در فرم آثار هم تجلی یافته است؛ مسئله مهمی که هنر فلسطین را به رغم محدودیتهایی که در برابر آن وجود دارد، متاثر ساخته است.
این پژوهشگر ادامه داد: در این نمایشگاه، آثار هنرمندانی به نمایش درآمده است که به سختی کار هنری را پیش بردند. کنشگری برخی از این هنرمندان، نوعی مبارزه به شمار میآید. آثاری که در ابتدای نمایشگاه میبینید، عموما در قطع کوچک خلق شدهاند؛ دلیلش این است که هنرمندان فلسطینی در زیر بمباران، در حال جنگ و گریز و گاهی در جریان عملیاتهای چریکی آنها را خلق کردهاند.
در ادامه، پیام ویدیویی «سلیمان منصور» هنرمند سرشناس جهان عرب که مناسبت برپایی نمایشگاه «نقشی بر سنگ» در موزه هنرهای معاصر تهران، ایراد شده بود، برای حاضرین پخش شد.
منصور در پیام خود بیان کرد: دوست دارم از دستاندرکاران برگزاری این نمایشگاه در موزه هنرهای معاصر تهران تشکر کنم. من فکر میکردم بسیاری از آثار ارائهشده در این نمایشگاه در بیروت و جاهای دیگر مفقود شده اما اکنون بسیار خوشحالم که میبینم این نمایشگاه توسط افرادی معتمد برپا شده است.
این هنرمند افزود: سخن گفتن از طریق هنر درباره فلسطین بسیار مهم است و میتواند پیام آزادی ملت فلسطین را به اقصی نقاط جهان برساند.
در بخش پایانی این مراسم، عبدالحمید قدیریان هنرمند شناختهشده عرصه هنرهای تجسمی که آثارش در نمایشگاه «نقشی بر سنگ» ارائه شده است، در جایگاه سخنران حاضر شد و بیان کرد: ما در اوایل انقلاب اسلامی متاثر از تعالیم تربیتی حضرت امام خمینی (ره) نگاه ویژهای به فلسطین داشتیم و نگاهمان اصلا ناسیونالیستی نبود. من این روزها در اخبار میبینم که فضا را ناسیونالیستی جلوه میدهند. نه اینکه فضا ناسیونالیستی نباشد، اما مسئله فلسطین فراتر از اینهاست.
او یادآور شد: وعده خدا در عالم تحقق خواهد یافت. چیدمانهای خداوند در عالم بسیار زیباست و به بشریت رفعت میبخشد. شما اکنون در مسئله فلسطین شاهد عکسالعمل افرادی در کشورهای جهان هستید که هرگز فکرش را نمیکردید اینها داعیه طرفداری از فلسطین و مقابله با رژیم صهیونیستی را داشته باشند. این خیلی عجیب است. تحولی که در بشریت رخ میدهد، تحقق وعهده الهی است.
قدیریان خاطرنشان کرد: به همه کسانی که در زمینه فلسطین کار میکنند، توصیه میکنم فضا را از حالت ناسیونالیستی خارج کنند. فلسطین را در یک قطعه زمین خلاصه نکنیم؛ بحث از ایمانیات انسانی و تجلی نور خداست. فضای کنونی بسیار گسترده و عظیم است و جهان را متحول خواهد کرد. هنرمندان باید وارد این فضا شده با ایدههای الهی همراه شوند و رموز خلقت را پیدا کنند. انسان، نشئهای از ظهور را در این حوادث پیدا کند. ما باید راجع به این مسئله فکر، گفتوگو و تحقیق کنیم. مسئله بسیار فراتر از اینهاست و نباید آن را محدود به دفاع از مظلوم کرد. مدیران و مسئولین فرهنگی ما باید مراقب باشند که از وقایع الهی جا نمانند. آنها باید به میدان بیایند و هم خود بهره ببرند و هم فضای مناسبی را ایجاد کنند تا جامعه از آن بهرهمند شود.
محسن مومنی شریف رییس سابق حوزه هنری انقلاب اسلامی، محمد زرویی نصرآباد مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری، مهدی متولیان مدیر انجمن هنرهای تجسمی انقلاب و دفاع مقدس، جعفر واحدی رییس موسسه توسعه هنرهای تجسمی معاصر، شعیب حسینی مقدم قائم مقام موزه هنرهای معاصر تهران و هنرمندانی چون: مرتضی اسدی، امیر عبدالحسینی، سید عبدالله حاجی سید حسن و… ازجمله حاضرین در مراسم افتتاح این نمایشگاه بودند.
گفتنی است که نمایشگاه «نقشی بر سنگ» به معرفی و نمایش آثار هنرمندانی با سبکها و تکنیکهای گوناگون و از دورههای مختلف میپردازد که در جنگ غزه و پس از ۷ اکتبر در اثر بمباران هوایی رژیم صهیونیستی به شهادت رسیدهاند. همچنین ارائه تصاویر و فیلمهایی از هنرمندان نوگرای معاصر جهان همچون بنکسی، آیویوی، مایک پار، سامیه حلبی و میسره بارود، بخش دیگری از این نمایشگاه را تشکیل میدهد.
در این نمایشگاه بیش از ۱۰۰ اثر از آثار هنرمندان برجسته ایرانی، فلسطینی و بینالمللی از جمله: زندهیاد حبیبالله صادقی، کاظم چلیپا، ایرج اسکندری، حسین خسروجردی، ناصر پلنگی، غلامعلی طاهری، مصطفی گودرزی، مرتضی اسدی، عبدالحمید قدیریان، احمد اسفندیاری، محمدعلی ترقیجاه، حبیبالله آیتاللهی، علی وزیریان، مصطفی ندرلو، سلیمان منصور، نبیل عنانی، مصطفی حلاج، مونا سعودی، کمال بلاطه، نوید نبعه، برهان کرکوتلی، عبدالمعطی ابوزید، عبدالرحمن المزین، حسین سعید، توفیق عبدالعال، ابراهیم هزیمه، محمد الشاعر، جمال افغانی، مارک ویریش، کلود لازار و … به نمایش درآمده است.
«نقشی بر سنگ» تا ۱۸ شهریور ۱۴۰۳ در موزه هنرهای معاصر تهران برپا خواهد بود.
/