به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری برگزیده های ایران، مدیرعامل یک شرکت دانشبنیان فعال در حوزه تولید کنجد زراعی و مکانیزه معتقد است، در کشورهای خشک نظیر ایران باید به کشت گیاهان کمآببر مثل کنجد که میزان آب موردنیاز آن یکپنجم گیاه برنج است توجه ویژه شود.
محمدرضا سیاهپوش؛ مدیرعامل شرکت زیستبنیان شفا، با اشاره به توانمندی این شرکت در زمینه تولید گسترده روغن کنجد گفت: “کنجد” ملکه گیاهان روغنی است و بهلحاظ کیفیت مطلوب روغن در دنیا مطرح است. روغن این دانه بدون هیچگونه فیلتراسیونی در صنایع آجیل و قنادی مصرف میشود و مصارف متعددی نیز دارد؛ این گیاه ارزشمند بهواسطه عدم وجود ژنها در ریزش دانه، امکان کشت گسترده نداشت و کشاورز مجبور بود بهصورت سبز محصول را برداشت کند زیرا در غیر اینصورت، کپسول باز میشد و دانه پس از خشک شدن شروع به ریزش کامل میکرد.
وی در ادامه با تأکید بر ارزشمندی گیاه کنجد از لحاظ امنیت غذایی و تولید روغن گفت: ما برای نخستین بار، طی یک تلاش هشتساله، ژن مقاوم به ریزش را در لاینهایی ارتقا دادیم، در نتیجه امروزه با توجه به لاینهای ایجادشده، گیاه قادر است با کمباین و بهصورت مکانیزه برداشت شود.
سیاهپوش مطرح کرد: طی این مراحل، کنجد یک گیاه زراعی مکانیزه شد و به همین واسطه آمادگی کشت در هزاران هکتار را پیدا کرد، این در حالی است که قبل از آن کشاورز نهایت یک هکتار زمین را گیاه کنجد میکاشت؛ اوج بلوغ یک محقق رسیدن به فناوری است و در همین زمان است که میتواند به مردم خود خدمت کند و اوج خلاقیت وی نیز تبدیل علم به ثروت است.
وی خاطرنشان کرد: در این راه حمایتهای معاونت علمی و فناوری نیز بیتأثیر نبوده است که نمود آن را در موفقیتمان دیدیم؛ معاونت علمی ریاستجمهوری، راهگشای فناوران است و با ارائه تسهیلات، دست به دست آنها میدهد و به ارتقای کشور یاری میرساند.
مدیرعامل این شرکت دانشبنیان در خصوص چالشهای پیشِرو گفت: عدم وجود مزرعه یکی از چالشهای اساسی ما شده است زیرا کنجد، گیاه خودرشدی نیست و نگهداری آن بسیار مهم است. امیدوار هستیم مسئولان برای این مسئله نیز فکری کنند زیرا در غیر این صورت فناوری دچار مشکل خواهد شد.
وی اضافه کرد: خوشبختانه امروزه در کشور، با توجه به اقدامات صورتگرفته و مناسب بودن شرایط محیطی، عملکرد تولید گیاه کنجد حدود ۷۰۰ تا ۷۵۰ کیلوگرم در هکتار است و در تابستان سال گذشته نیز به بالاترین میزان تولید این دانه روغنی که چیزی حدود یکهزار و ۵۰۰ کیلوگرم در هکتار بود، دست پیدا کردیم و این در حالی است که متوسط تولید کنجد در دنیا چیزی حدود ۵۰۰ کیلوگرم در هکتار است.
/+