به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری برگزیده های ایران، برنامه «نبرد اذهان» رادیو گفتگو با موضوع بررسی ابعاد جنگ ترکیبی از گسل سازیهای اجتماعی تا ایجاد شکافهای نسلی در نظام جمهوری اسلامی ایران و با حضور دکتر هاتفالرحمان صالحی کارشناس مسائل اجتماعی به روی آنتن رفت.
در این برنامه هاتفالرحمان صالحی؛ کارشناس مسائل اجتماعی با اشاره به پیروزی انقلاب اسلامی ایران و کوتاهشدن دست آمریکا از کشورمان گفت: از همان روزهای نخست انقلاب اسلامی، اقدامات ضد امنیتی علیه کشورمان آغاز شد و تمام مناطق کشور بهنوعی درگیر شد. در حقیقت از همان روزهای نخست انقلاب اسلامی، نظام استکبار به دنبال سرنگونی انقلاب اسلامی ایران بود.
وی به نظریه برخورد تمدنهای هانتینگتون اشاره و بیان کرد: بر اساس این نظریه، یک تمدن اسلامی به پیشقراولی ایران در برابر یک تمدن لیبرال دموکراسی به پیشقراولی آمریکا قرار دارد.
صالحی افزود: سه رویکرد نسبت به انقلاب اسلامی ایران داریم؛ یک رویکرد سکولارهای مسلمان هستند که اعتقاد دارند غرب زور زیادی دارد و ایران باید با آن کنار بیاید که این نظریه بر خلاف فلسفه انقلاب اسلامی ایران است. رویکرد دوم متعلق به کسانی است که قائل به مدرنیسم اسلامی هستند و غرب را یک سیستم کامل نمیبیند؛ آنها اعتقاد دارند میتوان دستاوردهای غرب را دریافت کرد؛ اما بااخلاق اسلامی ممزوج کنید. رویکرد سوم یک رویکرد تمدنی است و بر اساس آن، بههیچوجه در زمین و پازلی که دشمن ترسیم کرده است بازی نمیکنیم. در حقیقت ایران بر اساس رویکرد سوم زمینبازی را تعریف میکند و تأثیرگذار در دایره عالم خواهد بود.
این کارشناس مسائل اجتماعی با اشاره به متوسلشدن دشمنان به جنگ ترکیبی علیه ایران اسلامی تصریح کرد: دشمنان برای بهزانو درآوردن مردم ایران بهصورت ترکیبی و همزمان یک جنگ پیچیدهای را راه انداختند که تمام مؤلفهها را در خود جایداده است. در این جنگ هم در میدان آشوب ایجاد میکنند و هم در ذهن مردم این گونه ترسیم میکند که نباید به آینده امیدوار بود و هیچ کاری برای جوانان انجام نشده است.
صالحی با بیان اینکه جنگ نرم و شناختی از همان روزهای اول انقلاب اسلامی علیه ملت ایران آغاز شد و همچنان ادامه دارد، گفت: آنها دنبال این هستند که جوانان را نسبت به داشتههای خود ناامید کند و از تمام ظرفیتها هم استفاده میکنند تا به این هدف خود دست یابند.
وی درباره این ادعا که دشمنان در تأثیرگذاری بر ذهن مردم و بهویژه جوانان ایرانی موفق عمل کردهاند، اظهار کرد: این یک ادعای رسانهای است. دشمن در اغتشاشات پاییز سال گذشته بودجه و تلاش زیادی به خرج داد بهطوریکه حتی رهبر انقلاب هم فرمودند در دل، دشمن را تحسین کردم. دشمنان اما چون مردم را نمیشناسند، باز هم در اجرای نقشههای خود شکست خوردند.
ناکارآمدی آمریکا در جنگ نظامی و امنیتی منجر به رویآوردن به جنگ ترکیبی شده است
در ادامه برنامه، حمید نیکرو؛ کارشناس مسائل فرهنگی با اشاره به اینکه جنگ در دورههای مختلف تاریخی با اقدام نظامی و سخت معروف بوده است، گفت: شکست یا عدم توانایی در جنگ سخت منجر به بهرهگیری از ظرفیتهای دیگری برای رسیدن به هدف و غلبه بر دشمن شد که ماحصل آن شکلگیری جنگ ترکیبی بود.
وی جنگ ترکیبی را بسیار پیچیده، مبهم و چندبعدی توصیف و بیان کرد: جنگ ترکیبی جزو جنگهای نسل جدید محسوب میشود؛ زیرا همهجانبه، فراگیر، متکی بر ابعاد مختلف نظامی، نیابتی، سیاسی، امنیتی، اقتصادی، دیپلماسی، اجتماعی، فرهنگی، رسانهای، علمی و مجازی است؛ از جنگهای ترکیبی بهعنوان جنگهای متعارف و غیرمتعارف، متقارن و غیرمتقارن یاد میشود که در فضای مدرن شکل میگیرد.
این عضو هیئتعلمی دانشگاه در مصاحبه با رادیو گفتگو با تصریح بر این موضوع که بخش زیادی از جنگ ترکیبی در حوزه جنگ شناختی یا مدیریت ادراک موردتوجه است، اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران در یک دهه گذشته با جنگ ترکیبی مواجه بوده است و دلیل آن، ناکارآمدی و عدم پاسخگویی در جنگهای نظامی و حتی جنگهای اقتصادی و امنیتی آمریکا علیه ایران است.
وی درباره علت شکلگیری جنگ ترکیبی علیه انقلاب اسلامی ایران عنوان کرد: نابودی منافع جبهه استکبار و نظام سلطه بعد از پیروزی انقلاب در داخل ایران، نخستین دلیل بهکارگیری جنگ ترکیبی علیه ایران اسلامی است. تا قبل از انقلاب نزدیک به ۷۰ هزار مستشار و فرمانده و مدیر از آمریکا در ایران حضور داشتند که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی همه آنها از کشور اخراج شدند.
نیکرو افزود: کوتاه شدن دست غرب از منابع انرژی در منطقه غرب آسیا، به چالش کشیده شدن لیبرال دموکراسی بهعنوان یک الگوی حکومت و شکستهای پیدرپی آمریکا و اقمار آن در هجمه علیه ایران در ابعاد مختلف از دیگر دلایل بهکارگیری جنگ ترکیبی و شناختی علیه ایران اسلامی در یک دهه گذشته است.
این کارشناس امور فرهنگی با بیان اینکه ایران در طول انقلاب اسلامی با اقدامات منطقهای، هیمنه آمریکا را شکست داده است، اظهار کرد: آمریکا امروز محلی از اعراب ندارد و هژمونی خود را شکستخورده میداند و همین امر سبب شده است متوسل به جنگ ترکیبی علیه ایران شود.
نیکرو به ابعاد اجتماعی جنگ ترکیبی آمریکا و غرب علیه ایران اشاره و بیان کرد: ایجاد نافرمانی مدنی، قانونگریزی، اخلاق عمومی، بیتفاوتی اجتماعی، ازبینبردن سرمایه اجتماعی، آسیبهای اجتماعی، ازبینبردن امنیت روانی جامعه، اختلال در ارتباطات و تعاملات اجتماعی، قطبیسازی جامعه، گسست نسلی، ایجاد چالشهای قومیتی و در نهایت شورش و اغتشاشات بخش مهمی از جنگ ترکیبی آمریکا و غرب علیه ایران در ابعاد اجتماعی محسوب میشود.
/