به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری برگزیده های ایران، یکی از خلأهایی که در چند سال اخیر مورد نقد کارشناسان بوده، عدم توجه به ساخت سریالهای مناسبتی بوده است، خصوصاً در ایام محرم و صفر که جای خالی سریالی متناسب، احساس میشود. هر سال یکی از انتقاداتی که به تلویزیون وارد شده، فقدان سریال ویژه محرمی بوده که مهدی نقویان رئیس مرکز سیمافیلم در جریان معرفی چند سریال جدید که فیلمنامهشان آماده شده از ساخت سریالی به نام «طوبی» ویژه ایام محرم و صفر خبر داد.
این سریال در جریان فیلمبرداری قرار گرفت و روزهای ابتداییاش خبرها از شهرک غزالی به گوش میرسید. رفته رفته نام بازیگران و چند عکس ویژه از جریان فیلمبرداری هم در فضایمجازی دست به دست شد. اما هنوز خبری از این سریال در آنتن سیما نیست. چرا که سریال «فراری» یک روز بعد از دور دومِ انتخابات به آنتن رسید و جایگزین سریال «رخنه» شد. سریالی که با نگاه به سبک زندگی شهدای مدافع حرم و در ژانر اجتماعی به آنتن آمده و چند قسمتی از پخش آن میگذرد.
هدایت هاشمی، نسرین بابایی، حسین رفیعی، شهرام قائدی، علی زرمهری، شهین تسلیمی، جواد خواجوی، شهروز آقایی پور، مجید پتکی، افشین آقایی، حسین اجاقلو (بازیگر نوجوان)، زین العابدین تقیپور از جمله بازیگرانی هستند که در این سریال حضور دارند.
از طرفی دیگر نوستالژی فراموشنشدنیای که اگر پخش نشود مورد انتقاد قرار میگیرد، «مختارنامه» از همان شبِ اول محرم پخش خود را در شبکه آیفیلم آغاز کرد. «شب دهم» حسن فتحی هم با یک شب دیرتر از اثر داود میرباقری به آنتن آمد. در این راستا شبکه سه سیما هم همزمان با ایام محرم از فصل جدید «سرزمین مادری» که مدتها مخاطبان منتظرِ آن بودند رونمایی کرد.
در این میان برخی این پرسش را با انتشار خبرهایی عنوان کردند که چرا سریال ویژه محرم و صفر به نام «طوبی» به آنتن نرسید؟ پیگیریها از تلویزیون نشان میدهد سریال «فراری» که از شبکه یک در حال پخش است پس از پایانِ آن، مجموعه تلویزیونی «طوبی» به آنتن شبکه یک سیما خواهد رسید.
سیدحسین امیرجهانی فیلمنامه «طوبی» را نوشته است که سابقه نگارش «نجلا» را در کارنامه خود دارد، سریالی که اولین بار ماجرای اربعین سرخ را به شبکه سه آورد. او نگارش فیلمنامه سریالهای پدر، حکایتهای کمال، بر سر دوراهی، چرخ و فلک و پیکسل را در کارنامه کاری خود دارد.
اما کارگردانی این مجموعه تلویزیونی به یک سریالساز کهنهکار سپرده شد. سعید سلطانی یکی از کارگردانان پرکار تلویزیون در دهه ۷۰، ۸۰ و ۹۰ است که بیشتر با سریالهای «پس از باران» و اثر چند فصلی «ستایش» شناخته میشود. او این سریال را در شهرک غزالی جلوی دوربین برد و کنار بازیگران شناختهشده از هنرمندان مستعدِ جوان هم بهره میبرد.
نکته قابل توجه همکاری دوباره سعید سلطانی با داریوش ارجمند است که در چند فصل «ستایش» نقش محوری را بهعهده داشت و پیش از این در سریال «یاور» دیگر اثر این کارگردان نیز حضور داشت. او البته این روزها نقش هانیبن عروه را در «نامیرا»ی شهریار بحرانی هم بازی میکند که احتمالاً در جشنواره فیلم فجر حضور داشته باشد.
نقش محوری و یا بهعبارتی بازیگر اصلی سریال «طوبی» امین زندگانی است، بازیگری که سال گذشته نقش اول سریال «حبیب» را بازی میکرد که تولید مشترک ایران و سوریه بود و بهتازگی نمایش «هفتخان اسفندیار» را روی صحنه تئاتر داشت.
نام فریبا متخصص هم در فهرست بازیگران سریال «طوبی» دیده میشود که از بازیگران پرکار تلویزیون بهشمار میرود که سریالهای «بازپرس» و «محرمانه» را روی آنتن داشت و اغلب در رادیو فعالتر است. همچنین «هومن برقنورد» که با سریال «زیرخاکی» و «رحیل» در آنتن شبکه یک و سه سیما ظاهر شد. او در حالی جلوی دوربین سعید سلطانی حاضر شده که اولین تجربه همکاری او با این کارگردان کهنهکار محسوب میشود.
یکی دیگر از بازیگران اصلی این سریال، شبنم قربانی است که در ایام جشنواره فیلم فجر توانست با فیلم «مجنون» برنده سیمرغ بهترین بازیگر نقش مکمل زن را شود. او در این فیلم سینمایی که به کارگردانی مهدی شامحمدی ساخته شد نقش همسر شهید زین الدین را در کنار سجاد بابایی بازیگر این نقش ایفا کرد و توانست برنده سیمرغ بلورین شود.
بازیگران دیگری هم بهتناسب فیلمنامه و پلانهای جدید وارد داستان شدهاند و این عاشقانه تاریخی را شکل میدهند. احتمالاً این سریال ۴۰ یا ۵۰ قسمتی باشد.
پیگیریها نشان میدهد این سریال بیگپروداکشن ۴۰ سال دوره تاریخی از اوایل دهه ۱۳۵۰ تا ۱۳۹۰ را روایت میکند و یک قصه عاشقانهای را در دل این تاریخ روایت میکند، میانِ این روایتها البته موضوع خانواده اهمیت بسزایی دارد و بخش پیادهروی اربعین آن بخش مهم داستان بهشمار میرود.
گفته میشود «طوبی» کاری است که با یک نگاه جدید و منطقهای، پیش میرود تا جایی که نهایتاً یک پروژه بینالمللی از آب درآید که بتوان آن را به کشورهای منطقه هم ارائه کرد.
سیدحامد حسینی تهیهکننده شناختهشده هم در مقام تهیهکننده این سریال حضور دارد.
در کنار بازگشت «از سرگذشت»، «با حسین حرف بزن» و «مجلس واقعه» به شبکه نسیم اما فصل جدید «حسینیه معلی» نگاه همگان را به خودش جذب کرده و شکل جدیدی از برنامهسازی مناسبتی را وارد تلویزیون کرده است. در این فصل، نجمالدین شریعتی اجرای برنامه را برعهده دارد ولی با تغییراتی که در میز ذاکران (مداحان) اتفاق افتاده است برای نخستین بار محمدرضا طاهری در سری جدید حاضر شد.
همچنین سیدرضا نریمانی و نزار قطری از فصل گذشته در «حسینیه معلی» ماندگار شدند و مهدی رسولی پس از یک فصل غیبت دوباره به این برنامه برگشت. حجتالاسلام مصطفی کرمی هم پس از یک تجربه حضور در «حسینیه معلی» یک بار دیگر در ایام محرم کنار دیگر مداحان کارشناس در میز ذاکران حضور پیدا کرد.
به نظر میرسد با تغییر رویه ساخت آثار نمایشی شتابزده برای ایام مناسبتی همچون محرم، تمرکز بر روی برنامههای نوآورانه در حوزه موضوعات دینی و مذهبی همچون «حسینیه معلی» یا «مجلس واقعه» و حتی «از سرگذشت» اتفاق بهتری روی آنتن افتاده است. هرچند هنوز این نکته وجود دارد تلویزیون به «مختارنامه»های جدیدی نیاز دارد که مخاطب را با اتفاقات واقعی و حقیقی واقعه کربلا و داستانهای تاریخی مذهبی روبرو کند. خصوصاً با تحریفاتی که گاهی ایجاد میشود و این نسل بیش از هرچیزی به حقایقی نیاز دارد که متأسفانه این موضوع مغفول مانده و سالها طول میکشد تا سریالی همچون «سلمان فارسی» یا حتی «موسی(ع)» آماده شود.
/