به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری برگزیده های ایران، یکی از گلایههایی که در زمینه ناکارآمد شدن جلسات شورای عالی سینما در دولتهای گذشته مطرح بود، عدم اهتمام شخص رئیس جمهور یا معاونینش به این شورا بود که سرانجام به انحلال این شورا انجامید. چه بسا اگر شورای عالی سینما در دولت قبل منحل نمیشد، این امکان فراهم میشد تا بخشی از مصوبات شورای قبلی و یا مصوباتی جدید برای سینما اجرایی شود و میراث سینمایی دولت دوازدهم اینگونه با چالشهای اساسی مواجه نباشد.
اما در دولت سیزدهم به خواست و اصرار رئیس سازمان سینمایی و شخص وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی توانسته با احیای این شورا با ارزیابی، مطالعه و آسیبشناسی و نیازسنجی نسبت به ضرورتها و نیازهای خانواده سینما و ظرفیتشناسی در راستای رشد و ارتقای سینمای ایران گامهایی بردارد و به نوعی ظرفیتسازی در این عرصه ایجاد کند.
با توجه به تحولاتی که در حوزه صنعت صوت و تصویر بهخصوص در فضای مجازی رخ داد، تحقق اهداف راهبردی دولت سیزدهم در عرصه فرهنگ از قبیل شکوفاسازی ظرفیتها، توزیع منابع و امکانات در کشور، مردمیسازی، بهبود وضعیت اقتصادی، محصولمحوری، یارانهمحوری و حمایت از مردم، بیش از پیش به ارتقای نگاه، احساس مسئولیت، همافزایی و همکاری کلیه دستگاههای اجرایی و نهادهای ذیربط برای انجام اقدامات اساسی و زیربنایی در سینمای کشور نیازمند است.
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به استناد اصل (۱۳۸) قانون اساسی و به موجب ماده (۲) قانون اهداف و وظایف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در راستای افزایش تعامل، هماهنگی و همکاری دستگاههای اجرایی و نهادهای ذیربط و استفاده بهینه از ظرفیتهای موجود برای تحقق اهداف، مصونسازی، ساماندهی و شکوفایی سینمای کشور، پیشنهاد تشکیل شورای عالی سینما را جهت سیر مراحل بررسی و تصویب به دولت ارائه کرده و به موجب اصل (۱۳۸) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، دولت میتواند تصویب برخی از امور مربوط به وظایف خود را به کمیسیونهای متشکل از چند وزیر واگذار کند. مصوبات این کمیسیونها در محدوده قوانین پس از تأیید رئیسجمهور لازمالاجرا است.
به موجب پیشنهاد ارائه شده، اعضای «شورای عالی سینما» به انتخاب وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی عبارتند از: معاون اول رئیسجمهور (رئیس)، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی (نایب رئیس)، دو نفر از وزرا به انتخاب معاون اول رئیسجمهور، رئیس سازمان امور سینمایی و سمعی بصری (دبیر)، دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی، رئیس سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، هفت نفر از سینماگران و نمایندگان اصناف و تشکلهای حوزه سینما که حداقل دو نفر آنها از بانوان خواهند بود، رئیس مرکز مدیریت حوزه علمیه قم و رئیس یکی از دانشگاههای دولتی هنر.
شکلگیری مجدد شورای عالی سینما و روند فعالیتهای آن در یک سال و اندی اخیر در کنار حضور مستمر و پیگیری معاون رئیس جمهوری به عنوان دومین مقام عالی اجرایی کشور اتفاقات مهمی را رقم زده و فعالیت این شورا، مصوبات و دستاوردهای خوب آن نشان دهنده اهمیت شورا برای دولت سیزدهم و جایگاه راهبردی سینما و مرجعیت فرهنگی آن در جامعه است.
شورای عالی سینما امسال همزمان با روز ملی سینما چند تصمیم مهم و راهبردی گرفته و مصوبات این شورا موید آن است که دولت سیزدهم با همت و تمامقد کنار سینماگران ایستاده است. تصویب طرحهای بزرگ ملی از قبیل: اختصاص ۲۰۰۰ واحد مسکونی به خانواده سینما، حمایت تجهیزاتی از مراکز سینمای جوان سراسر کشور تا سقف ۱۸۰۰ میلیارد ریال، تصویب احداث سالن سینما در شهرهای بالای ۱۰۰ هزار نفر جمعیت از محل منابع سفرهای استانی رئیس جمهور، تصویب طرح تاسیس شهرک سینمایی دیجیتالی، تصویب بودجه ارزی برای تولیدات مشترک بینالمللی، تصویب طرح «سینما- کارت » برای تضمین دائمی مخاطبان سینما، تصویب تاسیس بنیاد ملی پویانمایی و چندین طرح دیگر در کنار اهتمام به کمک و حمایت از معیشت سینماگران، مباحث مالیاتی، بیمه بیکاری و …. هرکدام میتوانند برای سینمای پر افتخار ایران فرصتهای مغتنمی را فراهم آورند. چه بسا با تحقق همین چند مصوبه مهم و دستاوردهای آن، بتوان کارنامه سازمان سینمایی در دوره جاری را موفق ارزیابی کرد.
به یقین، سینمای ایران در پرتو کاربست گفتمان انقلاب اسلامی و با اتکا به کارنامه چهار دهه گذشته خود، افقهای بلندی را پیشرو دارد و اینگونه بسترسازیها و حمایتها، هم به صورت ساختاری به تقویت و رشد سینمای ملی کمک میکند و هم شرایط و استانداردهایی را فراهم میسازد تا سینمای ایران در بازارهای پررقابت منطقهای و بینالمللی از جهشها و پیشرفتهای مورد انتظار جا نماند و مسیر رو به رشد خود را مقتدرانه تداوم بخشد.
اگر چه بخش اعظمی از دستاوردهای مذکور در قالب طرحهای «توسعه پایدار» طی ماهها و سالهای آینده، جامعه سینمایی و حوزه فرهنگ را از اثرات خود بهرهمند خواهند ساخت اما بدون شک، تصویب و عملیاتیسازی این اقدامات در زمینه زیرساخت، تجهیز، معیشت، رفاه و مسکن سینماگران، رشد فناوریهای آموزشی، ایجاد پشتوانههای اقتصادی و تقویت اقتصاد سینما، احیای سینمای استانی و … باعث شکوفایی مضاعف سینمای کشور و ورود آن به بازارهای منطقهای و بین المللی میشود و امید است که چنین اقداماتی بتواند برای سینمای ایران در گام دوم انقلاب و در جهت تحول، بازسازی و اعتلای انقلاب شکوهمند اسلامی موثر باشد.
/