به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری برگزیده های ایران، حسن زمانیان؛ معاون وزیر و رئیس سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران امروز در نشست خبری اظهار کرد: سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران در سال ۱۳۵۹ با مصوبه شورای عالی انقلاب راهاندازی شده و مأموریت آن ایجاد محصولات صنعتی برپایه پژوهش بوده است و یک رسالت دیگر آن رفع مشکلات و مسائل کلان کشور مبتنی بر دانش فنی و پژوهش است.
وی گفت: سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران ۲ رکن اساسی دارد که نخست، پژوهشکدههای سازمان و واحدهای فناور سازمان است که در کنار یکدیگر بودن این دو رکن باعث شده است که تقاضاهای زیادی از خارج از کشور داریم تا الگوی سازمان را در کشورهای مسلمان بهویژه کشورهای محور مقاومت پیاده کنیم.
زمانیان تصریح کرد: سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران برخلاف بعضی از پژوهشکدهها به دنبال مقاله نیست و پژوهشی را دنبال میکند که منجر به رفع مشکلات یا تولید صنعتی شود. این سازمان در رتبهبندی ISC در بین ۵۲ سازمان، پژوهشکده و پژوهشگاه رتبه اول را کسب کرده است.
وی ادامه داد: همانطور که گفته شد یک رکن، پژوهشکدههای سازمان دارای ۷ پژوهشکده هستند که شامل پژوهشکدههای برق و فناوری، مواد و فناوریهای نوین، فناوریهای شیمیایی، کشاورزی، بیوتکنولوژی، مکانیک و مطالعات فناوری است. ۲ پژوهشگاه ضروری را در حال راهاندازی هستیم که اعضای هیئت علمی برای آن جذب شده است و بهزودی با مصوبه شورای گسترش راهاندازی خواهد شد.
رئیس سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران تأکید کرد: نخستین پژوهشکده، پژوهشکده شیمی و دارویی با هدف ساخت داروهای خاص است و دومی پژوهشکده اکتشاف و استحصال عناصر استراتژیک است چراکه ما خامفروشی زیادی داریم و حتی فراوردههای آن نیز به نوعی خامفروشی محسوب میشوند.
وی ادامه داد: ۳ عنصر گالیوم، جرمنیوم و اندیوم عناصر بحرانی هستند که جزو فلزاتی هستند که در صنعت الکترونیک بسیار کاربرد دارند و در طبیعت نیز کمیاب هستند.
رئیس سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران گفت: دانش فنی ساخت ماهواره در سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران با ساخت ماهواره “مصباح” که یک ماهواره مخابراتی است، بومیسازی شده و تعداد زیادی دانشمند در حوزه ماهواره داریم. امروز در حال ساخت ماهواره “آیات” هستیم که یک ماهواره زلزلهشناسی است که در مرز دانش حرکت میکند. ۱۳ زیر پروژه ماهواره آیات در حال انجام است که بعد از مطالعات وارد فاز ساخت خواهیم شد که برای اتمام این پروژه نیاز به ۲ میلیون دلار اعتبار ارزی احتیاج داریم.
زمانیان تصریح کرد: دستگاه همودیالیز در سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران بومیسازی شده است و امروز نسل جدید دستگاههای دیالیز در حال ساخت است و تنها سازمانی که در حال ساخت دستگاه دیالیز است سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران است. دستگاه دیگر دستگاه دیالیز همراه از راه دور است که از دیگر دستاوردهای سازمان است.
رئیس سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران تأکید کرد: دستگاه LabOn Diak یکدیسک تفلونی است که یک قطره خون بر روی آن میچکد و مشخصات بیوشیمی خون شما در کامپیوتر نشان داده میشود و شما از رفتن به آزمایشگاه معاف خواهید شد و از طرفی نیز ما از نبود آزمایشگاهها در مناطق دوردست رنج میبریم که این کمک به این مناطق است.
وی با اشاره به راهاندازی پارک علم و فناوری جمهوری اسلامی ایران گفت: یکمگاپروژه داریم که بزرگترین دستاورد سازمان محسوب است و آن نیز راهاندازی پارک علم و فناوری ایران است که تمام مراحل راهاندازی آن از جمله اساسنامه، آییننامه آن انجام شده است که یک ساختمان ۶ هزار متر مربعی و یک فضای ۴۵ هزار مترمربعی در جوار مرقد مطهر امام خمینی(ره) اختصاص یافته است و زمینی به مساحت ۱۰۰۰ هکتار نیز در کنار آن وجود دارد که امکان استقرار شرکتهای دانشبنیان در آنجا وجود دارد.
زمانیان گفت: ۱۰۰۰ شرکت بزرگ داخلی که گردش مالی بالای ۲۰ میلیارد تومان دارند در این پارک مستقر میشوند و از شرکتهای خارجی نیز در این حوزه دعوت خواهد شد؛ ۳۰ درصد از مقالات ما در دانشگاهها یا خارجیها مشترک است و در فناوری نیز باید با خارجیها از باب فناوری و نوآوری مراوده داشته باشیم.
رئیس سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران تأکید کرد: در سازمان، شورایی تحت عنوان شورای حکیمان راهاندازی کردیم و آینده سازمان را از باب پژوهش و مأموریتها احصا کردیم. وظیفه سازمان راهبری امر پژوهش در کشور است؛ در همین راستا ما پژوهشهای دنیا را تا سال ۲۰۵۰ مورد بررسی قرار دادیم و متوجه شدیم که عمده فعالیتهای بشر بر روی تغییرات اقلیمی است؛ بهعنوان مثال از جمله بحثهای روز سوخت هیدروژنی یا سوخت پاک، گرافین یا کربن صفر، هوش مصنوعی، آب، کوانتوم، میکروالکترونیک و از حوزههای دیگر است.
وی گفت: این شورا ۲۴ طرح ملی را احصا کرده و آماده مطالعات است و به محض تأمین اعتبار آغاز خواهد شد.
تحولات در جشنواره خوارزمی
زمانیان با بیان اینکه در برگزاری جشنوارهای خوارزمی تغییراتی اعمال شده است، گفت: شاخه فناوری و نوآوری به این رویداد اضافه شده است ضمن آنکه جوایز برگزیدگان میز افزایش یافته است.
رئیس سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران خاطرنشان کرد: تاکنون به برگزیدگان جشنواره خوارزمی ۲۰۰ و ۱۵۰ میلیون تومان اهدا میشد که با هماهنگیهای صورت گرفته جوایز برگزیدگان این جشنواره به یک میلیارد تومان افزایش یافته است.
ایجاد معاونت ارتباط با صنعت در پژوهشگاه
زمانیان یکی از مأموریتهای سازمان پژوهشها را رفع نیازهای صنعتی عنوان کرد و ادامه داد: در این راستا با نهادهای متناظر، کرسیهای ارتباط با صنعت را راهاندازی کردیم؛ همچنین در راستای ارتقای کیفیت فرایندها، سامانه ملی اتف (ارزیابی توانمندی فناوری) با همکاری وزارت صمت راهاندازی شد.
به گفته وی، این سامانه در راستای رتبهبندی شرکتهای تولیدی و ارائهدهنده خدمات فنی ایجاد شده و گواهی سطح فناورانه برای آنها صادر میکند.
زمانیان با بیان اینکه این گواهینامه، گواهینامه تحقیق و توسعه شرکتهاست، گفت: این گواهینامه برای کلیه شرکتهای تحت پوشش وزارت صمت صادر میشود.
رئیس سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران صدور گواهینامه ارزیابی عمق فناوری برای شرکتهای حوزه تجهیزات پزشکی و الکترونیک را از دیگر خدمات این سازمان نام برد و افزود: در حال حاضر ۲۰ هزار شرکت در این حوزه فعالی هستند و گواهی عمق ساخت و یا تزریق فناوری در محصولات آنها صادر میشود.
وی با اشاره به اهمیت این گواهینامه تاکید کرد: وزارت صمت بر اساس این گواهینامه تسهیلاتی چون ارز نیمایی اعطا میکند، چراکه تسهیلات بر اساس این رتبهبندی اعطا میشود.
راهاندازی سامانه “جان“
زمانیان با اشاره به راهاندازی سامانه “جان” گفت: این سامانه محل مبادلات تجاری است و تمام شرکتهای دانشبنیان میتوانند محصولات خود را برای فروش، در این سامانه بارگذاری کنند؛ این سامانه بهزودی با حضور وزیر علوم راهاندازی میشود.
/