به گزارش برگزیده های ایران، متخصصان نسبت به همزمانی آنفلوآنزا و کرونا در پاییز و زمستان امسال هشدار داده اند و معتقدند با توجه به فراگیری پوشش کامل واکسیناسیون در جامعه و ایجاد ایمنی کامل، بیماری کووید-۱۹ و همچنین در دسترس نبودن واکسن آنفلوآنزا برای همه مردم، رعایت پروتکل های بهداشتی بهترین راه ممکن برای کنترل این ۲ بیماری ویروسی و عفونی است.
موضوع بیماری های عفونی ویروسی همچون آنفلوآنزا در فصل سرما و در شرایطی که ویروس کرونا نیز همچنان جولان می دهد و در هر جمع و فضایی می تواند مردم را گرفتار خود سازد، مورد توجه متخصصان قرار گرفته و هر یک با هشدارهایی تلاش دارند مردم را متقاعد سازند که رعایت پروتکل های بهداشتی در این شرایط خاص و حساس بهترین راه ممکن در پیش روی مردم است.
پزشک عمومی بیمارستان شهدای تجریش در خصوص وضعیت موجود این روزهای پایتخت به خبرنگار برگزیده های ایران گفت: مدتی بعد از مهار خیز پنجم کرونا شاهد کاهش مراجعان به بخش اورژانس این بیمارستان بودیم اما اکنون دوباره می توان از افزایش میزان مراجعه خبر داد که در این میان آنفلوآنزا نقش اساسی دارد.
وی که ذکر نامش را مشروط به هماهنگی با روابط عمومی دانشگاه دانست، با اشاره به علائم مشترک بیماری کووید-۱۹ و آنفلوآنزا افزود: با شروع فصل سرما شهروندان به محض بروز برخی علائم سریع به پزشک مراجعه می کنند که گاهی این افراد هیچگونه مشکلی ندارند و با مراجعه به مراکز درمانی آلوده می شوند.
این پزشک ضمن تاکید به ادامه رعایت پروتکل های بهداشتی در این فصل، از مردم خواست با زدن ماسک و رعایت فاصله اجتماعی هم به کاهش آمار ابتلا به کرونا کمک کنند و هم گرفتار آنفلوآنزا نشوند.
علی شریفی که در بازارچه تجریش فروشنده لباس های زنانه است در خصوص رعایت پروتکل ها توسط مشتریان گفت: از وقتی روند واکسیناسیون در کشور سرعت گرفته و خیلی از شهروندان واکسینه شده اند تعداد افرادی که ماسک می زنند و فاصله اجتماعی را رعایت می کنند کاهش یافته و ما هم به عنوان فروشنده وقتی حتی محترمانه از مشتری می خواهیم که ماسک بزند، به حالت قهر مغازه را ترک می کنند.
وی که دانشجوی سال آخر رشته هنر است از رسانه ها خواست تا با فرهنگ سازی مردم را به ادامه رعایت پروتکل ها تشویق کنند چرا که کرونا ثابت کرده حتی واکسیناسیون هم نمی تواند تضمینی برای مبتلا نشدن باشد.
آقای جلالی که در یکی از آشپزخانه های تهران مشغول به کار است نیز در جواب سوال خبرنگار برگزیده های ایران که چرا از ماسک استفاده نمی کنید گفت: من هر ۲ دز واکسن را زده ام و و قتی ماسک میزنم گرمم شده و نفسم تنگ می شود.
در قسمتی دیگر از همان آشپزخانه، مشتری که حضور داشت به برگزیده های ایران گفت: ما کارمند هستیم و گاهی مجبوریم از بیرون غذا تهیه کنیم و چندین بار هم به شخصه تذکر داده و خواهش کرده ام تا ماسک بزنند، اما فایده ای ندارد و از طرفی با این اوصاف از ماسک زدن آشپزها نیز مطمئن نیستیم.
خانم محمدی ادامه داد: ای کاش کنترل ها از جانب مراکز بهداشت بیشتر شود چرا که بازرسی های هفتگی و ماهانه جوابگو نیست.
رییس بخش عفونی بیمارستان لقمان حکیم تهران نیز با اشاره به شیوع آنفلوآنزا و کرونا در پاییز و زمستان ۱۴۰۰، هشدار داد و گفت: شیوع وسیع آنفلوآنزای فصلی همزمان با همه گیری کرونا میتواند بیمارستانها و کادر درمان را درگیر کند و حتی از پا درآورد.
دکتر شروین شکوهی در اظهاراتی که دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی آن را منتشر کرده است، با بیان این که پیش از رسیدن فصل سرما و بیماری های شایع باید آماده باشیم، اظهار کرد: تامین واکسن آنفلوآنزا به ویژه برای کادر درمان و گروه های پرخطر ضرورت دارد.
وی با اشاره به این که آنفلوآنزا یک عفونت ویروسی، مسری و شایع است تاکید کرد: این بیماری، به خصوص برای کادر درمان که در تماس مستقیم با بیماران هستند، سالمندان، کودکان خردسال و مبتلایان به بیماریهای مزمن و زمینهای میتواند خطرناک باشد.
این استاد دانشگاه ضمن انتقاد از کاهش درصد رعایت پروتکل های بهداشتی توضیح داد: برای پیشگیری از ابتلای همزمان به بیماریهای آنفلوآنزا و کووید -۱۹، باید اقدامات پیشگیرانه انجام شود، مردم باید ماسک بزنند و از حضور در اجتماعات و مکانهای شلوغ پرهیز کنند.
وی با تاکید بر این که استفاده صحیح از ماسک، علاوه بر این که مانع بروز بیماری کرونا میشود، برای پیشگیری از آنفلوآنزا نیز موثر است خاطرنشان کرد: سال گذشته آمار مبتلایان به بیماری آنفلوآنزا به دلیل دریافت واکسن این بیماری و رعایت اقدامات پیشگیرانه برای مقابله با بیماری کرونا، کاهش قابل توجهی داشت ولی در سالجاری با کاهش رعایت شیوه نامه های بهداشتی نگرانی شیوع گسترده آنفلوآنزای فصلی دور از تصور نیست.
این متخصص عفونی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تاکید کرد: سفر کردن، مهمانی و رستوران رفتن، حضور در اجتماعات و ماسک نزدن ها در وضعیت خطرناک کرونا و احتمال بروز آنفلوآنزا، به ضرر خودمان و خانواده هایمان است.
وی گفت: کرونا بیماری بسیاری جدی است و این روزها آنقدر خبر مرگ کرونایی به گوشمان می رسد که دیگر نمیشود این ویروس را جدی نگرفت؛ کرونا خطرناک است و اگر رعایت نکنیم بسیار کشنده خواهد بود.
دکتر شکوهی ضمن یادآوری اهمیت رعایت فاصله گذاری اجتماعی، ماسک زدن و شتاب در روند واکسیناسیون علیه کرونا، خطر افرادی که از اساس و بدون هیچ منطق علمی با هر گونه واکسن مخالفند و معتقدند که واکسنها بدن را در مقابل بیماری ضعیف میکنند را مورد توجه قرار داد.
این متخصص بیماری های عفونی افزود: واکسینه شدن در برابر بیماری به خصوص در همه گیری ها یک مسئولیت اجتماعی است.
وی اضافه کرد: ماه ها است کشور ما با آمار بالایی از مرگ و میر ناشی از کرونا روبرو است و باید به این موضوع توجه داشته باشیم با توجه به مشکلات اخیر واکسن ها با مشقت های زیادی در دسترس عموم قرار می گیرد، بنابراین تنها راهکار برای کاهش مرگ و میر هموطنانمان واکسیناسیون علیه بیماری است.
این عضو هیات علمی دانشگاه ضمن هشدار نسبت به خطر مخالفان واکسینایون برای سلامت عمومی تاکید کرد: تنها موضوعی که می تواند به کاهش بار بیماری کمک کند، به طور قطع و بدون تردید واکسیناسیون است.
رییس بخش عفونی بیمارستان لقمان حکیم همچنین با اشاره به این که نتایج برخی مطالعات جدید نشان میدهد که واکسن آنفلوآنزا میتواند از افراد در برابر برخی عوارض شدید ناشی از ابتلا به کووید-۱۹ محافظت کند، افزود: بنظر می رسد واکسن آنفلوآنزا می تواند سلاحی ارزشمند برای مبارزه با همهگیری کووید-۱۹ باشد.
دکتر شکوهی با تاکید بر این که مهمترین اصل پیشگیری از بیماریهای عفونی، رعایت فاصله گذاری اجتماعی است ادامه داد: برای پیشگیری از افزایش بار بیماری و اضافه نشدن بار آنفلوآنزا به مراکز درمانی و بهداشتی باید برای مدتی قید مهمانیهای پرجمعیت را بزنیم و ناگزیریم از مراسم عروسی خودداری کنیم و به مهمانی نرویم.
بی توجهی به پروتکل ها آمار مرگ و میر را افزایش داد
هفدهم مهرماه و پس از آنکه وزارت بهداشت آمار فوتی های کرونا را در کشور ۱۷۳ نفر اعلام کرد، عده ای در نقاط مختلف و از جمله پایتخت خیلی زود دل خوش به پایان بیماری کرونا شدند و پروتکل های بهداشتی را در فصلی حساس یکی پس از دیگری کنار گذاشتند.
موضوعی که بارها مورد توجه متخصصان و مسئولان بهداشتی کشور قرار گرفته و تاکید کرده اند که آمار ابتلا به کرونا و افرادی که جان خود را از دست داده اند نباید معیار عمل به پروتکل های بهداشتی قرار گیرد چرا که این ویروس کشنده هر لحظه امکان اوج گرفتن دارد و می تواند مردم را غافلگیر و موجب مرگ آنها شود.
آماری که در روزهای ۱۸ تا بیستم مهر ماه بر گفته مسئولان مهر تایید گذاشت و در حالی که انتظار بر کاهش فوتی ها بود اما با فوت ۲۲۲ بیمار در ۱۸ مهر، ۲۷۶ نفر در ۱۹ مهر، ۲۱۳ نفر در ۲۰ مهر و رسیدن این آمار به ۱۹۴ نفر در ۲۱ مهر باید تاملی کنیم در رفتارمان که بیانگر آن است که رعایت نکردن دستورالعمل ها اگر به همین منوال ادامه پیدا کند کشور و بویژه پایتخت با جمعیت بالای ۱۰ میلیون را به سمت موج ششم کرونایی سوق خواهد داد.
برگزاری دورهمیهای خانوادگی و مراسم عروسی در فضای سربسته و بدون توجه به موارد بهداشتی همچنان متهم اصلی خیز و افزایش تدریجی مبتلایان و فوتی ها است؛ موضوعی که بر اساس اعلام مسئولان دانشگاه های علوم پزشکی در گوشه و کنار کلانشهر تهران بیشتر نمود دارد؛ به گونه ای که اکنون درصد قابل توجهی از جمعیت بخصوص در مراکز خرید به پروتکل ها بی توجهی می کنند و دورهمی های خانوادگی در گوشه و کنار پایتخت رو به افزایش است.
شرط کافی؛ رعایت شیوه نامههای بهداشتی
اگر چه در این شرایط خاص روند اکثر شاخصهای کرونا رو به نزول است، اما همانطور که کرونا بارها در ماههای گذشته نشان داده، باید شرایط تمامی استانها از جمله تهران را ناپایدار و شکننده در نظر گرفت و همچنان باید بدانیم برای کنترل کرونا، واکسیناسیون شرط لازم است و شرط کافی، رعایت شیوه نامههای بهداشتی است.
فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران با اشاره به تجارب کشورهایی که در کنترل کرونا موفق بوده اند، ترکیب فرآیند واکسیناسیون در کنار تعهد به رعایت شیوه نامههای بهداشتی را ضروری دانست و از شهروندان خواست که از برگزاری دورهمی های غیر ضروری مانند جمعهای خانوادگی خودداری کنند.
دکتر علیرضا زالی معتقد است که فرد واکسینه شده به طور حتم باید ۲ دُز واکسن را دریافت کرده باشد تا در مقابل ویروس کرونا ایمنی نسبی، کسب شود.
به گفته وی اما هنوز بسیاری از افراد دُز دوم را دریافت نکرده اند و بنابر این شرایط همچنان ناپایدار تلقی میشود و توصیه ما رعایت صبورانه شیوه نامههای بهداشتی است.
زالی با تاکید براینکه از بی توجهی به شیوه نامه های بهداشتی آسیب های فراوانی دیده ایم، گفت: باید با درس گرفتن از تجربیات تلخ، در کنار تسریع در روند واکسیناسیون برای کاهش روند بیماری تلاش کرد.
وی مهمترین نقطه آسیب پذیری در این روزها را رعایت نکردن شیوه نامههای بهداشتی، ساده انگاری و عادی انگاری دانست که در تحقق مصونیت سازی جمعی میتواند مشکل ایجاد کند.
زالی با بیان اینکه به صورت چشمگیری در میزان مراجعان سرپایی، بستری در بخشهای عادی و مراقبتهای ویژه و میزان مرگ و میرها شاهد کاهش آمارها هستیم، افزود: اما طبق تجربه و درسی که کرونا به ما آموخته این شرایط را به ویژه در کلانشهرها باید ناپایدار و شکننده تلقی کنیم.
براساس جدیدترین داده های آماری از رنگ بندی کرونایی کشور، هفت شهرستان در وضعیت قرمز، ۱۰۸ شهرستان در وضعیت نارنجی، ۲۴۷ شهرستان در وضعیت زرد و ۸۵ شهرستان در وضعیت آبی قرار گرفته اند.
این رنگ بندی کرونایی نشان می دهد تهران با وضعیت نارنجی یا پرخطر قرار دارد و در این وضعیت سطح شغلی سه و چهار تعطیل خواهند بود.
مدارس، دانشگاهها، حوزههای علمیه، آموزشگاههای فنی و حرفهای، زبانسراها، آموزشگاهها و کتابخانهها، مهدهای کودک، استخرهای سرپوشیده، موزهها و باغ موزهها، تالارهای پذیرایی، آرایشگاههای زنانه و سالنهای زیبایی و کاهش فعالیت مترو و حمل و نقل عمومی درون شهری از جمله مشاغل گروه شغلی سطح سه هستند.
همایشها، برگزاری مراسم اجتماعی، فرهنگی و مذهبی، مدارس شبانه روزی، باشگاههای ورزشی مربوط به ورزشهای پربرخورد، از جمله کشتی، کاراته و جودو، کافهها، چایخانهها و قهوهخانهها با عرضه مواد دخانی، باغ وحشها، شهربازیها و مراکز تفریحی آبی نیز از جمله مشاغل گروه شغلی چهار محسوب می شوند.
براساس این رنگ بندی و سطح بندی مشاغل دو گروه شغلی سه و چهار مجاز به فعالیت در تهران نیستند؛ موضوعی که براساس شواهد از سوی هیچ یک از این مشاغل رعایت نمی شود و اگر هم رعایت می شود در حد اندک و قابل شمارش بوده که البته این هم بخاطر رعایت پروتکل ها نیست و بیشتر بخاطر برخی مسائل حاشیه ای در تعطیلی بسر می برند.