به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری برگزیده های ایران، روز پنجشنبه (۲ شهریور) با حضور سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور در پانزدهمین نشست «بریکس»، در آفریقای جنوبی، با رأی اعضای گروه بریکس، ایران به عضویت دائم این گروه درآمد.
ایده ایجاد گروه بریکس با نزدیکی ۴ قدرت اقتصادی در حال ظهور جهان شامل برزیل، روسیه، چین و هند در دوران اوج یکجانبهگرایی آمریکا در اواسط دهه ۱۹۹۰ میلادی شکل گرفت.
سابقه شکلگیری این گروه به حضور ۴ عضو موسس، به سال ۲۰۰۱ باز میگردد و نهایتا «گروه بریک» در ۱۶ ژوئن ۲۰۰۹ رسما تاسیس شد. آفریقای جنوبی نیز در ۲۱ سپتامبر ۲۰۱۰ به این گروه اضافه شد و نام آن پس از پیوستن این کشور از «بریک» به «بریکس» تغییر یافت.
علاوه بر ۵ عضو اصلی، ۲۳ کشور به شکل رسمی و ۶ کشور به صورت غیررسمی و اعلامی خواهان عضویت در این گروه هستند که از جمله آنها میتوان به ایران، اندونزی، عربستان، کویت، امارات، بحرین، مصر، سوریه، مراکش، بلاروس، قزاقستان، کوبا، بولیوی، نیجریه، آرژانتین، ونزوئلا، تایلند، ویتنام، الجزایر، فلسطین، اتیوپی، هندوراس، مکزیک و … اشاره کرد که از آنها به عنوان «بریکسپلاس» یاد میشود.
در نشست روز (پنجشنبه ۲ شهریور ماه) عضویت ایران، عربستان، امارات عربی متحده، مصر، آرژانتین و اتیوپی مورد موافقت قرار گرفت.
در حال حاضر این گروه بیشترین سهم از تولید ناخالص داخلی جهانی (۳۱.۵ درصد) را در مقایسه با سایر بلوکهای اقتصادی از جمله گروه ۷ (۳۰.۷ درصد) به خود اختصاص داده است. ۴۶ درصد از نیروی کار دنیا، یک چهارم مساحت خشکی زمین، حدود ۴۰ درصد از جمعیت جهان (۳ میلیارد و ۱۸۷ میلیون نفر در سال ۲۰۲۱) به اعضای فعلی این گروه تعلق دارد.
در اجلاس ژوهانسبورگ ۲۰۲۳ علاوه بر ۵ کشور اصلی، از سران ۷۰ کشور دیگر برای شرکت در اجلاس دعوت شده که هیچیک از کشورهای اصلی غربی در لیست مدعوین قرار ندارند.
پس از عضویت دائم ایران در «بریکس»برخی از نمایندگان در گفتوگوهایی نسبت به این موضوع واکنش نشان دادند که در این گزارش میخوانیم:
*سنگدوینی: ایران میتواند تأمینکننده سوخت و انرژی پایدار برای اعضای بریکس باشد
رمضانعلی سنگدوینی عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت: نکته حائز اهمیت این است که اعضای بریکس به دنبال تأمین انرژی پایدار هستند؛ از این رو ایران کشوری با دارای منابع عظیم میتواند یک عضو تأمینکننده سوخت و انرژی پایدار برای اعضای بریکس باشد.
* روابط منطقه ای ایران تاثیرات جدی در زندگی مرزنشینان داشته است
معینالدین سعیدی نماینده مردم چابهار، نیکشهر، کنارک وقصرقند در مجلس افزود: تلاشهای وزیر امور خارجه و جهادگران عرصه دیپلماسی منجر شد ایران به عضویت بریکس در بیاید، ناگفته نماند عضویت ایران در شانگهای هم از دستاوردهای روابط بین المللی دستگاه امور خارجه ایران بوده است.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه روابط منطقه ای ایران با کشورهای همسایه برگ زرینی از عملکرد دولت سیزدهم است، اظهار داشت: گسترش روابط منطقه ای ایران تاثیرات جدی در زندگی مرزنشینان داشته است، علیرغم تلاشهای دولت قبلی برای گسترش روابط با غرب، دولت رئیسی سعی در گسترش روابط منطقه ای برای دور زدن تحریمها دارد که امیدواریم تاثیر مستقیمی در بهبود وضعیت اقتصادی و سفره های کوچک شده مردم داشته باشد.
*رجایی: با پیوستن ایران به بریکس تمام فشارهای آمریکا علیه ایران بی اثر خواهد شد
به گزارش برگزیده های ایران، حسین رجایی نماینده لنجان در مجلس گفت: با پیوستن ایران به بریکس تمام فشارهای آمریکا علیه ایران بی اثر خواهد شد و دیگر نمی تواند ایران را با فشارهای اقتصادی اذیت کند از این رو تهران با پیوستن به بریکس و شانگهای میتواند از سلطه تحریمهای آمریکا خارج شود.
*ایران به دنبال حذف دلار از چرخه مبادلات تجاری کشور و دنیا است
حسین نوش آبادی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفتوگویی با بیان اینکه قطعا عضویت و حضور جمهوری اسلامی ایران در گروه بریکس یک اتفاق مبارک و رخداد مهم تاریخی است، گفت: این اقدام می تواند در تحولات منطقه ای و بین المللی اثرگذار باشد.
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس با یادآوری این مطلب که جمهوری اسلامی همواره به عنوان یک کشور مستقل به دنبال حذف دلار از چرخه مبادلات تجاری کشور و دنیا بوده است، عنوان کرد: ما معتقدیم هر کشوری باید بتواند برای انجام مبادلات تجاری با استفاده از ارز ملی خود و کشور مقصد، این کار را انجام دهد که بریکس نمونه یکی از این گروه ها است.
*مقتدایی: تهران با پیوستن به بریکس و شانگهای میتواند از سلطه تحریمهای آمریکا خارج شود
همچنین، عباس مقتدایی نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس گفت:تهران با پیوستن به بریکس و شانگهای میتواند از سلطه تحریمهای آمریکا خارج شود و با استفاده از ظرفیتهای بریکس و شانگهای میتواند از لحاظ اقتصادی امریکا را شکست دهد.
*بریکس فرصت خوبی برای توسعه فضاهای اقتصادی کشور محسوب میشود
محمد سرگزی نماینده سیستان و بلوچستان با اشاره عضویت ایران در گروه بریکس گفت: با توجه به اینکه بخش قابل توجهی از اقتصاد دنیا در کشورهایی است که در بریکس عضویت دارند، مدتی است که در راستای توسعه ارتباطات اقتصادی، به دنبال ارتباط با نهادهای اینچنین هستیم.
وی اظهار کرد: با توجه تحریمهای ظالمانهای که از سوی بلوک غرب نسبت به جمهوری اسلامی ایران وارد شده، بریکس فرصت خوبی برای توسعه فضاهای اقتصادی کشور محسوب میشود.
*ایران با عضویت در سازمانهای بینالمللی به دنبال یارگیری سیاسی است
حسین گودرزی سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس نیز در گفتوگو با برگزیده های ایران، با اشاره به عضویت ایران در بریکس گفت: ایران با عضویت در ائتلافها و سازمانهای بین المللی و منطقهای از جمله سازمان همکاریهای شانگهای و بریکس به دنبال یارگیری سیاسی و نقش آفرینی در نظم جدید بین المللی است.
*عضویت ایران در بریکس حکایت از اثرگذاری و قدرت ژئوپلیتیک ایران دارد
همچنین شهریار حیدری عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفتوگویی با اشاره به عضویت ایران در گروه بریکس گفت: بریکس گروهی است که قدرت منطقهای و اثرگذاری جهانی دارد و نقش جمهوری اسلامی هم در معادلات جهانی کاملا مشخص است. لذا عضویت ایران در پیمانهایی همچون بریکس حکایت از اثرگذاری و قدرت ژئوپلیتیک جمهوری اسلامی ایران دارد.
علاوه بر این تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی با انتشار مطالبی در صفحات شخصی خود در توییتر به عضویت ایران در گروه «بریکس» واکنش نشان دادند که در ادامه میخوانیم:
احمد نادری عضو هیات رییسه مجلس:
«پیوستن ایران به بریکس و قبل از آن پیمان شانگهای، نشان از شکست سیاست انزوای ایران در طول دهه اخیر و همچنین نشان از بازیگری فعال این بازیگر نوظهور در فضای بین الملل است. جمهوری اسلامی به عنوان یک بازیگر تغییر نظم جهانی، در تعریف نظم جدید موثر است و این یعنی مقاومت به ثمر نشسته است.
*بریکس، شانگهای و اوراسیا اسم رمز شکست تحریمهای غرب است
بنابراین گزارش، وحید جلال زاده رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در حساب توئیتر خود نوشت: «بریکس، شانگهای، اوراسیا، اسم رمز شکست تحریم های غرب است. خنثی سازی تحریم ها در عرصه شکل گیری هندسه نوین جهانی یعنی دوران ورود به پیمان ها، ائتلاف ها و اتحادیه های منطقه ای و بین المللی و این به معنی پایان یکجانبه گرایی است.
سید نظام الدین موسوی سخنگوی هیات رییسه مجلس:«نگاه تک بعدی دولت روحانی به سیاست جهانی، دهه ۹۰ را برای ایران به معنای حقیقی کلمه هدر داد اما پیوستن ایران به گروه اقتصادهای نوظهور جهان بریکس و نیز الحاق به سازمان شانگهای، طی دو سال نخست دولت آیت الله رئیسی، بیانگر طرحی نو در سیاست خارجی است. راهی که تازه آغاز شده است…»
در همین راستا، فاطمه محمدبیگی عضو کمیسیون بهداشت و درمان:«عضویت ایران در گروه بریکس آغاز «حکمرانی نوین جمعی» برای ائتلاف اقتصادهای نوظهور در سطح جهان، تکمیل کریدور شمال – جنوب و منجر به تشکیل صندوق «ذخیره ارزی بینالمللی» و تضعیف قدرت اقتصادی، اجتماعی و سیاسی جبهه غرب به سرکردگی آمریکا خواهد شد.»
جلیل رحیمی جهان آبادی عضو کمیسیون امنیت ملی با اشاره به عضویت دائم ایران در بریکس، نوشت:اقتصادهای نوظهور مجموعه بریکس فرصت ارزشمندی برای فعالیت کشورهای در حال توسعه و مخالف با سلطه آمریکاست. عضویت ایران در پیمانهای ارزشمند و مهم شانگهای و بریکس راهبردی منطبق با منافع ملی و تلاشی قابل تقدیر است. دستگاه دیپلماسی ما موفقیتی قابل احترام کسب نموده، برای منافع ملی متحد باشیم.
همچنین حجت الاسلام سیدناصر موسوی لارگانی عضو کمیسیون اقتصادی د توئیتی نوشت:«عضویت دائم ایران در بریکس یا همان گروه اقتصادهای نوظهور گامی دیگر در مسیر موفقیت های دیپلماتیک دولت آقای دکتر رئیسی است. حضور قدرتمندانه شخص رئیس جمهور در اجلاس ژوهانسبورگ نشان می دهد ایران سد فشارهای پیدا و پنهان آمریکا را شکسته و موفق شده بازیگر مهم جهانی شود.
علیرضا عباسی عضو کمیسیون کشاورزی نیز نوشت:«عضویت ایران در پیمان شانگهای و گروه بریکس نشان داد ژنرالهای پرمدعای دولت قبل چگونه ۸ سال اقتصاد و سیاست کشور را به برجام و FATF گره زده ومعیشت مردم را گروگان گرفته بودند. در خوشبینانهترین حالت اگر نفوذی نبودند،حداقل زبان دنیا که هیچ، زبان تعامل با متحدان ایران را هم بلد نبودند.»
عزت الله اکبری تالارپشتی رییس کمیسیون صنایع و معادن هم در توئیتی نوشت:عضویت دائم ایران درگروه بریکس، پیروزی استراتژیک دیگری است درمقابل تحریمهای جنایت آمیز آمریکا .اکنون، ایران اسلامی درترسیم نظم آینده جهان حضور فعال دارد واین ثمره مقاومت ملت وخون شهدا و حاج قاسم است ودرس عبرتی برای غرب باوران و اصحاب دیپلماسی التماسی.
وی با اشاره به عضویت دائم ایران در بریکس بهروز محبی نجم آبادی عضو کمیسیون برنامه و بودجه نیز نوشت:«پیروزی بزرگ ملت عزیز ایران در عرصه جهانی و عضویت ایران سرفراز در یکی از بزرگترین پیمانهای بین المللی یعنی بریکس را به دولت مردمی دکتر رئیسی و همه مجاهدان عرصه دیپلماسی و ملت مظلوم ایران اسلامی تبریک عرض میکنم.
۴۷ درصد جمعیت جهان ۳۷ درصدGDP دنیا»
مالک شریعتی عضو کمیسیون انرژی:«از ادعای بدون دستاورد غربگراها؛ تا دستاوردهای بی ادعای انقلابیها از برجام و پاریس تا شانگهای و بریکس»
بنابراین گزارش، علی حدادی عضو کمیسیون شوراها نوشت:«مسیر پیشرفت یعنی رسیدن از تفکری که تلاش داشت ایران را به یک چرخ دنده در نظام سرمایهداری و تامین کننده ارزان انرژی برای جهان تبدیل کند؛ به عضویت دائم در پیمانهای شانگهای و بریکس. یعنی تاثیرگذاری به جای تاثیرپذیری و یعنی افزایش توانایی خود به جای نگاه به دست دیگران…»
آرا شاوردیان عضو کمیسیون عمراندر توئیتی در این باره نوشت:«عضویت دائم ایران در بریکس، پس از پیمان شانگهای هم جایگاه اقتصادی و سیاسی ایران را تقویت میکند و هم نشانهای از تقویت کانونهای جدید قدرت در جهان و تثبیت نظام چندقطبی است. این فرصت تاریخی و شاید تکرارناپذیری است که کشورها سهم و نقش خود در تعاملات جهانی را بازتعریف کنند.»
انتهای پیام/