Categories: اقتصادی

وقتی علامت غیرواقعی به اقتصاد می‌دهید

وقتی علامت غیرواقعی به اقتصاد می‌دهید

روز یکشنبه، هشتم بهمن ماه ۱۴۰۲، اولین خبری که در صفحه اول روزنامه اطلاعات جلب نظر می‌کند، این است: “سالانه ۱۰۰ میلیارد دلار یارانه برای انرژی در کشور پرداخت می‌شود.” یعنی به طور متوسط بیش از یک هزار دلار برای هر ایرانی یعنی برای یک خانواده متوسط ۴ نفره بیش از ۴۰۰۰ دلار از بیت المال بابت سوبسید انرژی پرداخت می‌شود.

در واقع این پول از بیت‌المال، یعنی از جیب مردم. هرچند اگر کسی در گوشه‌ای از کشور زندگی می‌کند، اتومبیل هم ندارد، خانه‌اش هم گازکشی نشده و برای گرم کردن خود و پختن غذا از هیزم و خار استفاده می‌کند و برای روشنایی در خانه‌اش هم، چند لامپ ۱۰۰ بیشتر ندارد، ولی به هر حال خودش، همسرش و همه فرزندانش، که در بیت‌المال سهیم هستند، هر یک ماهانه یک‌هزار دلار را پرداخت می کنند، چون عده‌ای برای اتومبیل‌های خود بنزین ارزان می‌خواهند، و برای خانه‌های بزرگ و چند طبقه خود سوخت ارزان، و برق ارزان، چون آنها با کلمه “صرفه‌جویی‌” بیگانه‌اند،
می‌خواهند خانه را به ضرب سوخت ارزان گرم کنند و با لباس زیر از پنجره برف را تماشا کنند. البته اشکال ندارد؛ به شرط آنکه بهای سوخت مصرفی را به طور واقعی بپردازد، نه این‌که از جیب همه مردم به نفع برخی از مردم، و بدتر این‌که از جیب عموم مردم و به نفع طبقه مرفه‌تر. این گونه یارانه‌ها فقط برای سوخت هم نیست، برای ارز و به تبع آن برای بسیاری دیگر از کالاها هم هست.

حالا سوال این است آیا نمی‌شود به جای این‌که برای انرژی و ارز این یارانه‌ها داده شود و خودش باعث گسترش فسادهای مختلف، چه اقتصادی، چه بهداشتی و چه فرهنگی شود، این یارانه‌های ناعادلانه راحذف کرد و به جای آن اولا رقم کسری بودجه را به صفر رساند، که به تبع آن نیاز به چاپ اسکناس و خلق پول و ایجاد تورم‌های بالای ۴۰ درصد هم نباشد، و از طرف دیگر، بقیه آن حجم عظیم از سرمایه را هم در اختیار سه نهاد “آموزش و پرورش” ، “بهداشت و درمان” و ” امنیت و قضاوت” قرار داد؟

ندادن یارانه برای ارز هم مواهب بسیاری دارد؛ از جمله این‌که از حجم خروج غیررسمی ارز از کشور کم می‌شود و سرمایه‌گذاری در داخل کشور مقرون به منفعت می‌شود.

یکبار دیگر عرض می کنم، همان‌طور که
بار ها گفته‌ام: “قیمت یعنی علامت ” اگر حتی با نیت خیر علامت غیرواقعی بدهید، کاری ناصواب و بی‌خردانه کرده‌اید.
رقابت در بازار و در عرصه اقتصاد اصل است، و نابرابری در قیمت‌ها و شرایط ، به هر بهانه‌ای حتی با نیت خیرخواهانه هم که باشد مسلما به نوعی، عملی ظالمانه تلقی می‌شود و باعث ایجاد رانت برای عده‌ای و دلسردی و ناامیدی برای جمع دیگری خواهد شد.

* تحلیلگر اقتصادی

۲۲۳۲۲۵

برگزیده های ایران

admin

Recent Posts

چرا گیربکس چینی؟ بررسی مزایا و معایب نسبت به برندهای دیگر

گیربکس‌های چینی به دلیل قیمت پایین، دسترسی آسان و تنوع بالا مورد توجه قرار گرفته‌اند…

3 هفته ago

لیستی از هتل های محبوب سنگاپور از نگاه بوکینگ

شاید برای شما جالب باشد که بدانید سنگاپور جزو کشور هایی می‌ باشد که با…

4 هفته ago

فرق میسلار واتر و تونر

پاک نکردن آرایش، میتونه آسب های متعددی به پوستت بزنه، اولین و مهم ترین آسیب…

1 ماه ago

نیکزاد: تأثیر ۶۰ درصدی معدل در کنکور مطالبه متخصصان بود

نایب رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: تأثیرگذاری ۶۰ درصد معدل در کنکور، درخواست و مطالبه…

1 ماه ago

تدارک ویژه رادیو برای سالروز میلاد حضرت امام حسن عسکری (ع)

شبکه‌های مختلف رادیویی در آستانه فرا رسیدن سالروز میلاد حضرت امام حسن عسکری (ع) برنامه‌های…

1 ماه ago

سقوط ۲ پله‌ای تیم ملی فوتسال در رده‌بندی جدید فیفا

تیم‌های ملی فوتسال مردان و بانوان ایران در رده‌بندی جدید فیفا دچار تنزل رتبه شدند.

1 ماه ago