به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری برگزیده های ایران، سالانه بیش از ۵۰۵ هزار قلم تجهیزات و ملزومات پزشکی در کشور از مسیر واردات و تولید داخلی تأمین میشود و یک بازار ۹۵ هزار میلیارد تومانی را تشکیل میدهد که ۴۰ درصد ارزش این بازار مربوط به تولید داخل است بنابراین واردات، نقش عمدهای در تأمین تجهیزات پزشکی موردنیاز بیمارستانها و بیماران دارد.
در سال گذشته، ۹۳۵ شرکت اقدام به واردات تجهیزات و ملزومات پزشکی کردهاند و ارزش تجهیزات واردشده به کشور بالغ بر ۱.۷ میلیارد دلار بوده است که این رقم نسبت به سال ماقبل (سال ۱۴۰۱) بهمیزان ۳۰ درصد رشد کرده است اما تعداد اقلام واردشده به کشور ۸ درصد کاهش یافته است.
واردات ۱.۵۲میلیاردعددی تجهیزات و ملزومات پزشکی به کشور
در سال ۱۴۰۲ تعداد ۱.۵۲ میلیارد عدد تجهیزات و ملزومات پزشکی وارد کشور شده است. ۶۸ درصد از کالاهای وارداتی تجهیزات پزشکی بوده، حدود ۱۹ درصد از کالاهای وارداتی تجهیزات آزمایشگاهی، ۱۲ درصد تجهیزات دندانپزشکی و کمتر از یک درصد نیز تجهیزات بیمارستانی بودهاند.
تجهیزات قلبی ـ عروقی رتبه اول ارزبری واردات
این روزها شاهد افزایش بار بیماریهای مزمن در کشور بهویژه بیماریهای قلبی و عروقی هستیم و آن طور که حسین فرشیدی؛ معاون بهداشت وزارت بهداشت نیز پیش از این به برگزیده های ایران گفته بود، رتبه اول مرگومیر در ایران مربوط به بیماریهای قلبی و عروقی است.
آمارنامه واردات تجهیزات پزشکی مصرفی به کشور نیز مؤید سهم بالای مشکلات قلب و عروق از بیماریهای مزمن کشور است بهطوری که رتبه اول ارزبری تجهیزات پزشکی واردشده در سال گذشته به کشور به تجهیزات پزشکی در حوزه قلب و عروق اختصاص دارد.
عمده محصولی که از این گروه وارد کشور شده، استنت دارویی قلب است؛ این محصول درواقع نوعی استوانه فلزی است که در سطح خود دارو دارد و در مواقعی که احتمال ایجاد انسداد عروق قلب بالاست از آن برای بیماران قلبی (در شریان) استفاده میشود و بهطورکلی در اصطلاح عامه بهعنوان فنر قلب نیز شناخته میشود.
در سال گذشته ۵۳۲ هزار عدد استنت دارویی از منابع مختلف وارد کشور شده است.
در سال ۱۴۰۳، بالغ بر ۲۳۶ میلیون دلار بابت واردات تجهیزات مصرفی در حوزه قلب و عروق، ارز از کشور خارج شده است.
پروتزهای زانو و لگن رتبه دوم ارزبری
دومین گروه تجهیزات پزشکی وارداتی کشور بهلحاظ رتبه ارزبری، پروتزهای ارتوپدی هستند که بیش از ۱۱۹میلیون دلار ارز برای واردات آنها از کشور خارج شده است.
در مجموع بیش از ۴۴۱ هزار عدد پروتز در سال گذشته وارد کشور شده است که عمده آن (۲۵۳ هزار عدد) پروتز زانو بوده است. پروتز لگن نیز رتبه دوم واردات بهلحاظ ارزش ریالی و عددی را بین پروتزها به خود اختصاص داده است.
پروتزهای تومور زانو و فمور، اندام مصنوعی و پروتزهای شانه نیز بهترتیب در رتبههای بعدی از نظر سهم واردات قرار دارند.
ابزار تزریقات و دندانپزشکی، رتبه سوم و چهارم واردات
تجهیزات مصرفی عمومی نیز در جایگاه سوم رتبهبندی ارزبری تجهیزات پزشکی کشور قرار گرفتهاند؛ ابزار تزریقاتی (اینفیوژن و اینجکشن) و تجهیزات مدیریت درمان زخم و انتقال خون بهترتیب در زمره ارزبرترین کالاهای این دسته قرار میگیرند، این گروه کالاها در مجموع بالغ بر ۱۰۷ میلیون دلار ارزبری از کشور داشتهاند.
دستکش معاینه، سوزن قند خون، آنژیوکت، ستِ سرم، سوزن طب سوزنی، پانسمانها و… از جمله اقلام پرمصرف این گروه در سال گذشته بوده است.
تجهیزات پزشکی مصرفی، اگرچه رتبه سوم ارزبری را به خود اختصاص دادهاند اما در رتبه اول تجهیزات پزشکی واردشده به کشور از نظر عددی قرار دارند بهطوری که مجموعاً بالغ بر ۷۷۷ میلیون قلم از کالاهای این گروه در سال گذشته وارد کشور شده است و «دستکش معاینه» پرمصرفترین تجهیزات مصرفی واردشده به کشور بوده است.
پرمصرفترین تجهیزات آزمایشگاهی واردشده به کشور در سال گذشته نیز نوار تست قند خون بهمیزان ۱۵۶ میلیون عدد بوده است.
تجهیزات مصرفی موردنیاز برای جراحیهای دندانپزشکی نیز رتبه چهارم ملزومات پزشکی وارداتی به کشور از نظر ارزش دلاری را به خود اختصاص دادهاند، میزان ارزبری این گروه کالایی در سال گذشته معادل ۹۸ میلیون دلار بوده و بالغ بر ۹۹ درصد از تجهیزات دندانپزشکی واردشده، ایمپلنتهای دندانی (فیکسچر) بوده است.
ارزبرترین دستگاههای تصویربرداری واردشده به کشور
دستگاههای تصویربرداری نیز از نظر ارزش وارداتی، در رتبه پنجم تجهیزات وارداتی قرار دارند. ارزبرترین دستگاههای تصویربرداری واردشده به کشور در سال گذشته دستگاههای سونوگرافی، امآرآی، سیتیاسکن و ماموگرافی بوده است.
/+