به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری برگزیده های ایران، اگرچه زیارت اباعبدالله الحسین (ع) با پای پیاده در ایام منتهی به اربعین قدمت دیرینهای دارد، اما در دو دهه اخیر این امر رونق ویژهای پیدا کرده و به یک اجتماع میلیونی تبدیل شده است که در دنیا نظیر ندارد.
این مراسم که هر سال باشکوه بیشتری نسبت به سال قبل برگزار میشود، در ایران نیز طرفداران بسیاری دارد و اگرچه سال گذشته حدود ۳ میلیون زائر ایرانی در این مراسم حضور یافتند و پیشبینی میشود این رقم در سال جاری به حدود ۵ میلیون نفر برسد، اما تازهترین افکارسنجی سازمان تبلیغات اسلامی حاکی از اشتیاق ۷۲ درصد مردم ایران برای حضور در پیادهروی اربعین است.
در این سالها که مراسم پیادهروی اربعین برگزار شده، مردم عراق برای پذیرایی از زائران سنگ تمام گذاشتهاند و با جان و دل هرآنچه در توان داشتند را صرف پذیرایی و اسکان زائران کردهاند.
ایرانیان نیز هر سال در مراسم پیادهروی هزاران موکب برپا میکنند تا همپای مردم شریف عراق به زائران سالار شهیدان خدمات لازم را ارائه دهند چراکه به جز ارادت خاص مردم ایران به امام حسین (ع)، خدمت به زائر ایشان از اجر و ثواب بیشماری برخوردار است.
طبق برخی روایات «کسى که از منزلش بیرون آید و قصدش زیارت قبر حضرت حسین بن على (علیه السلام) باشد، اگر پیاده رود خداوند منّان به هر قدمى که بر مىدارد یک حسنه برایش نوشته و یک گناه از او محو مىکند»؛ بنابراین در خدمت به زائری که چنین ارج و قربی نزد خداوند دارد، ایران و عراق فرقی ندارد و هرکجا خدمتی به آنها شود، اجر و ثوابی بیاندازه خواهد داشت و همانطور که امام صادق (ع) فرمودهاند «پاداش کسی که برای زائران امام حسین (ع) پولی خرج کند، خداوند به ازای هر درهمی که خرج کند، همانند کوه اُحد برایش حسنه مینویسد، چندین برابر آنچه هزینه کرده را در همین دنیا به او برمیگرداند و بلاهایی را که فرود آمده تا به او برسد، از او بر میگرداند».
با این حال اگرچه در ایام منتهی به اربعین در عراق وفور نعمت است و قدم و به قدم افرادی برای پذیرایی از زائران حضور دارند، اما با پایان یافتن روز اربعین، همه مواکب جمعآوری میشود و همه چیز به حالت عادی بازمیگردد؛ بنابراین زائری که بعد از روز اربعین عازم کربلا شود دیگر با صحنههای پرشور و زیبای پذیرایی از زائران مواجه نمیشود البته توقعی هم نیست و نمیتوان به شیوه برنامهریزی و خدمات رسانی عراقیها خرده گرفت، اما سؤال اینجاست که چرا همان مواکب اندکی هم که در مرزهای کشورمان برپا میشود، مطابق شیوه عراقیها بلافاصله بعد از ایام اربعین جمعآوری میشود؟!
به جز انتقاد از حضور حداکثری موکبهای ایرانی در عراق که پیش از این در مطالبی جداگانه به آنها پرداختیم و اعلام کردیم که در سال گذشته از ۲ هزار و ۸۷۴ موکب ثبتنام شده برای ارائه خدمات به زائران، ۹۵۳ موکب در ایران و ۱۹۲۱ موکب در عراق فعال بوده است، این انتقاد هم به شیوه مدیریت فعالیت موکبها وارد است، زیرا با جمعآوری یکباره موکبها در واقع به فکر نیاز زائران بعد از ورود به کشور نیستند و این در حالی است که با توجه به اینکه به زائران تأکید میشود برای ورود به کشور تعجیل نداشته باشند تا از ازدحام جمعیت در مرزها کاسته شود، لازم است موکبها دستکم تا دو روز فعال باشند.
محمد مخبر معاون اول رئیس جمهور نیز روز گذشته در جلسه جمع بندی سفر به خوزستان بر این موضوع تأکید کرد و گفت: در عراق رسم است که وقتی اربعین تمام میشود دیگر موکبی فعالیت نمیکند و به نوعی زائرانی که در حال برگشت هستند کسی از آنها پذیرایی نمیکند و از این رو موکبهای ایرانی باید تا ۴ یا ۵ روز پس از اربعین نیز به خدمت رسانی خود ادامه دهند.
اکثر زائران برای عزیمت به عراق با خودروی شخصی خود را به مرزها میرسانند و اگر بخواهند هنگام بازگشت به کشور که خستگی فراوانی دارند، ساعاتی را پیش از آغاز رانندگی با خودرو استراحت کنند، با جای خالی موکبها مواجه میشوند!
اهمیت و ضرورت استراحت زائران در مرزها پیش از آغاز رانندگی برای بازگشت به شهرهایشان در میزان هوشیاری آنها و بروز حوادث رانندگی است؛ سال گذشته بسیاری از تصادفات در مسیر بازگشت زائران به مبداء بوده است و دلیل عمده آن، عدم آمادگی راننده و پایین بودن سطح هوشیاری وی به دلیل خستگی مفرط بوده است.
محمد نصرتی یکی از زائران سال گذشته مراسم اربعین در این باره به خبرنگار برگزیده های ایران میگوید: سال گذشته وقتی به مرز خسروی رسیدیم، مریضی خستگی راه و پیادهرویهای مکرر را، مضاعف کرده بود اما به دلیل اینکه جایی برای استراحت، خوابیدن و رفع خستگی نبود، مجبور به بازگشت به محل سکونتمان شدیم و تا رسیدن به ایلام ۳ بار در معرض تصادف قرار گرفتیم.
وی ادامه میدهد: اگرچه در آن سفر جان سالم به در بردیم اما همواره به این فکر میکنم که اگر موکبی برای رفع خستگی و ارائه خدمات به زائران در روزهای پس از اربعین در مرزها وجود داشت نهتنها بنده بلکه هزاران زائر دیگر با خیال آسودهتری به مبداء بازمیگشتند و قطعا از تصادفات زیادی جلوگیری میشد.
اگرچه بر مردمی ماندن مراسم اربعین حسینی همواره تأکیدات زیادی وجود دارد و سعی بر این است که مسئولان مربوطه که ستاد مرکزی اربعین حسینی در رأس آن قرار دارد، بسیاری از امور با مشارکت ومیدان دادن به مردم انجام شود، اما در برخی موضوعات مانند جمعآوری سریع موکبها در مرزهای کشورمان بعد از اربعین حسینی، مسئولان امر میتوانند تدبیری بیندیشند و اجر مضاعفی در خدمت به زائران کسب کنند.
/