به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری برگزیده های ایران، مریم نشیبا یکی از نام آوران رادیویی که به سبب قصه های کودکانه و صدای دلنشینی که دارد، محبوب دلهای کودکان است. نام پرآوازه و محبوبی خصوصاً برای بچهها؛ چهرهای که ما را یاد قصهگویی و توجه به کودک میاندازد.
او را بیشتر با برنامه «شب بخیر کوچولو» لالاییهای شبانه و قصههای کودکانه میشناسند؛ چه جوانانی که سالها با شنیدن قصههای شب بخیر کوچولو این هنرمند تکرار نشدنی، خوابیدهاند و اصلاً به این عبارت معروف است برنامه با سابقه رادیویی که مسئولیت خواب کردن بچهها را برعهده دارد.
یکی از نکات جالب این است مریم نشیبا ۷۷ ساله دبیر جغرافیا بوده و سالهاست که بازنشسته آموزش و پرورش است. نهم تیرماه ۱۳۶۹ با «شب بخیر کوچولو» شروع میکند؛ برنامهای که تاکنون از رادیو ایران پخش میشود و مورد استقبال کودکان و بزرگترهاست.
وی همچنین مجری برنامه گلبانگ، از رادیو ایران است. این گوینده پیشکسوت در زمینه کار تلویزیونی نیز، ضمن گویندگی در برنامههای مستند علمی و آموزشی و برنامههای تلویزیونی سینما دو و سینما چهار، اجرای مجموعههای صداهای ماندگار و روز نوروز را برعهده داشته است.
وقتی از او میپرسیم در برنامهای غیر از «شب بخیر کوچولو» حضور دارید؛ اینطور پاسخ میدهد: جز برنامه «گلبانگ» که درخواست آهنگ و موسیقی را برعهده دارم فعالیت دیگری ندارم. با توجه به شرایط، به خصوص شرایط تفکریام دیگر دوست ندارم، جای دیگری صدایم شنیده شود، یا تصویرم دیده شود.
با او گپ و گفت کوتاهی داشتیم که در ادامه میخوانید:
چرا مریم نشیبا بازیگر نشد؟
* با توجه به اینکه شناخته شده هستید و از آن تیپ افرادی هستید که مناسب نقشهای دست اول، آیا در کارنامه کاریتان به ایفای نقش هم پرداختید؟
اتفاقاً چند شب پیش خانمی تماس گرفت که در یک فیلمی بازی کنم. این خیلی جالب بود که به من فکر کرده بود و به من گفت: امکانش هست یک نقش را بازی کنید، نقش اصلی هم است، اما دیالوگها آن قدر نیست که شما را اذیت کند.گفتم قربانتان بروم، یادش بخیر داریوش مهرجویی از من خواسته بود در فیلم «مادر» با لیلا حاتمی بازی کنم که فکر میکردم، سنخیتی با شغل معلمی من ندارد، نهایتاً نپذیرفتم.
یا زمانی که شهره لرستانی یک فیلمی را راجع به عمه خانمی که اهل بروجرد بود، میساخت از من خواست که نقش اولش را بازی کنم که باز فکر کردم که من در همین حد کافیام. اینها نشان میدهد که دوستانمان محبت و لطف دارند و فکر میکنند من از انجام بعضی کارهای دیگر هم بر میآیم.
* با توجه به اینکه به راحتی میتوان به آهنگهای مورد دلخواه دسترسی داشت، چرا باز هم مخاطبان تماس میگیرند، درخواست آهنگ میکنند؟
خیلیها با توجه به دسترس بودن انوع و اقسام وسایل صوتی و به راحتی میتوانند آهنگهای روز و آهنگهای قدیمی را گوش کنند، اما با این وجود با برنامه تماس میگیرند تا بالاخره یک طوری با ما ارتباط داشته باشند و همکلام شوند. اینها همه سعادت، همه اینها توفیق الهی است و باعث انرژی میشود. نمیدانم با هیچ چیزی نمیتوان مقایسه کرد.
خاطرهای جالب در استودیوی رادیو
* خاطرهای از مدیران یا معاونین صدا دارید؟
یادش بخیر زمان آقای خجسته کم پیش میآمد که ما در هفته ایشان را نبینیم، حالا در راهرو، استودیوها و …به عناوین مختلف معاون را میدیدیم. زمینهای فراهم میشد برای اینکه صحبت کنیم یا اینکه خودشان اینقدر ماشاءالله مسلط بودند و علاقهمند، سرمان را بلند میکردیم، میدیدیم که داخل اتاق فرمان است و به برنامه گوش میدهد.
طبیعی است که در جریان کار بودند پیشنهادات و نظراتشان هم اغلب براساس همین کند و کاوی بود که با بچهها داشتند و در استودیوها خیلی زنده با گوینده و همکاران در ارتباط بودند. خیلی بچهها را مینواختند و خود همین باعث میشد که ما شرمندهشان باشیم به قول خودم؛ نمیشد زمان «خجسته» آدم دیر بیاد یا زود برود چون آدم دلش میسوخت.
اگر بخواهد آنطور که باید کار نکند، چون به ما فکر میکردند و توجه داشتند. همیشه دست نوازششان به سر بچهها بود به طرق مختلف، من از آقای خجسته به عنوان یک الگو یاد کردم. البته نه اینکه خدایی ناکرده بگویم دیگران چنین نمیکنند، نه. آقای بخشیزاده هم بسیار محترماند و همیشه دغدغه کارمندان به ویژه پیشکسوتان را دارند.
پیشنهادی برای مدیران
* چه پیشنهاداتی دارید؟
من معتقدم از تعداد جلساتی که اغلب مسئولین با همکاران خودشان دارند، بکاهند و این جلسات را به صورت زنده سر به زنگاه در استودیوها با حضور عوامل برنامهساز انجام دهند، حتماً موفقیتش بیشتر خواهد شد.
راهکاری برای علاقهمندگان به گویندگی و اجرا
* کسانی که علاقه به کار گویندگی و اجرا، دارند به نظر شما باید از کجا شروع کنند؟
باید یک جایی یا مکانی برای علاقهمندان تعیین شود، یک عدهای که آگاهاند نسبت به این نوع فعالیت یک جایی در اختیارشان باشد، که عزیزان علاقهمند صدایشان را ارسال کنند و نمونهکارهایشان را بفرستند؛ اگر فقط «صداست» که «صدا» یا اگر نثر یا نوشتهای هست، بفرستند.
خوابی راحت با «شب بخیر کوچولو»
* درباره رمز موفقیت «شب بخیر کوچولو» بارها صحبت شده و بسیاری آن را به حضور شما تعبیر میکنند؛ نظر شما در این باره چیست؟
خیلی از موارد دیگر مطرح است. من فکر میکنم رمز موفقیت «شب بخیر کوچولو» توجه به صمیمیت در رفتار و ارتباط با کودکان است. ماهیت برنامه ما این است که بچهها را برای خواب آماده میکند تا خوابی راحت را تجربه کنند.
چرا «شب بخیر کوچولو» تلویزیونی نشد؟
* زمانی تلویزیونی شدن این برنامه مطرح بود؛ چرا این پیشنهاد پذیرفته نشد؟
زمانی که از شبکه ۲ پیشنهاد دادند «شب بخیر کوچولو» تلویزیونی شود از آقای خجسته مشورت گرفتم ایشان مخالفت کردند. به من نکتهای را یادآور شدند که بسیاری پیش از این میگفتند. اگر به تلویزیون بروی باختهای! در صورتیکه مبلغ بیشتری نسبت به رادیو به من پیشنهاد کردند. به این خاطر تلویزیونی شدن «شب بخیر کوچولو» منتفی شد.
/