به گزارش خبرگزاری برگزیده، سیدحسین موسویان، دیپلمات و سیاستمدار در این مطلب نوشت:
بخشی از خاطرات مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی (ره) در ۱۰ مهر ۱۳۷۹ منتشر شده است. بسیاری از دوستان در مورد کم وکیف گفتگو، از من سئوال کرده اند که ذیلا توضیح میدهم.
قسمت منتشره خاطره آن مرحوم از این قرار است:
“آقای [سیدحسین] موسویان، سفیر سابق ایران در آلمان [و معاون دبیرخانه شورایعالی امنیت ملی] آمد. درباره [انتخابات] ریاستجمهوری آیندهگفت، مصلحت نیست آقای [سیدمحمد] خاتمی انتخاب شود و بهتر است، فردی باشد که با رهبری هماهنگ باشد و ترجیحاً آقای دکتر [حسن] روحانی. مذاکراتش با آقای خاتمی را گفت که به ایشان صراحتاً گفته که آقای هاشمی، از شما در اصلاحطلبی، صریحتر و عمیقتر بوده و در عینحال به سازندگی میپرداخت وگفته است، مصلحت نیست که [در انتخابات ریاستجمهوری سال ۱۳۸۰] نامزد شود. خبر از پیام جدیدی از سوی آمریکا داد که خواسته است، در مبارزه با مواد مخدر و قاچاق نفت [عراق]، با ایران همکاریکنند و نیز برای مشکل خشکسالی به ایران کمک کنند و خواستار مذاکره مستقیم شدهاند؛ در شورای عالی امنیت ملی، مشغول تهیه جواباند.”
توضیح تکمیلی:
قبل از دیدار با مرحوم هاشمی، خدمت جناب خاتمی رسیدم و تحلیلی با این مضمون عرض کردم که:
“اختلافات دیدگاههای جنابعالی با مقام رهبری در دور اول ریاست جمهوری تان کاملا آشکار شده که هم گسترده است و هم غیر قابل حل.
پیش بینی من این است که جنابعالی در دور دوم ریاست جمهوری با مشکلات زیادی مواجه شوید لذا بهتر است که در دور دوم کاندید نشوید و یکی از آقایان ناطق نوری و یا روحانی کاندید شوند تا شکاف دو حاکمیتی در حکمرانی و اداره کشور کمتر شود. جناب هاشمی هم در دور دوم ریاست جمهوریشان دچار اختلاف با مقام رهبری شدند و در دور دوم موفق نبودند. باوجودیکه ایشان خواستار اصلاحات وسیع در سیاستهای اقتصادی و روابط خارجی بودند، اما بخاطر عدم اجماع در سطوح عالی حاکمیتی، عملی نبود. لذا پیش بینی من این است که شما در دور دوم رای خواهید آورد اما اختلافات در سطوح بالای حاکمیت گسترش خواهد یافت که نه به نفع شماست و نه به نفع کشور.
بعد از آن با جناب ناطق دیدار داشتم که ایشان تاکید کردند که تحت هیچ شرایطی کاندید ریاست جمهوری نخواهند شد.
سپس در ۱۰ مهر ۱۳۷۹ خدمت مرحوم هاشمی رسیدم و همین نظریه را ارائه کردم.
اما این دیدگاه را قبلا در مورد کاندیداتوری خود مرحوم هاشمی در انتخابات سال ۱۳۷۸ مجلس شورای اسلامی هم خدمت خودشان گفتم و پیشنهاد کردم که کاندید نشوید که آن مرحوم در خاطراتشان ذکر کرده اند.
در انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۸۸ هم خدمت جناب خاتمی و جناب کروبی رسیدم و گفتم که بفرض پیروزی در انتخابات، اختلافات گسترده دیدگاه شما با مقام رهبری؛ مشکل آفرین خواهد شد و لذا بهتر است که جناب ناطق نوری کاندید شوند و شما هم از ایشان حمایت کنید. جنابان آقایان خاتمی و کروبی این پیشنهاد من را پذیرفتند و به اطلاع جناب ناطق هم رساندند اما جناب ناطق پیشنهاد کاندیداتوری خودشان را قاطع رد کردند.
در مورد دور دوم ریاست جمهوری جناب روحانی هم همین نظر را داشتم. معتقد بودم که در دور دوم نباید کاندید می شدند.
حتی یکسال بعد از دور دوم ریاست جمهوری ایشان، که گسترده اختلافاتشان با مقام رهبری و برخی نهادهای حاکمیتی زیاد شد، در مصاحبه با روزنامه همشهری در سال ۱۳۹۷، با اشاره به تصمیم ترامپ در مورد خروج از برجام و عواقب سنگینی که برای اقتصاد و امنیت ملی کشور خواهد داشت، تاکید کردم که شرایط حاد پیش رو، ایجاب میکند که وحدت و اجماع ملی در تصمیم گیری و اداره کشور وجود داشته باشد و لذا:
«بزرگان نظام باید قبل از هرچیز دراین مورد چارهاندیشی کنند؛ حتی به قیمت یک خانهتکانی اساسی در دولت یا حتی استعفای دولت فعلی و برگزاری انتخابات زودرس، زیرا استمرار وضع فعلی تا ۲ سال دیگر، ممکن است موجب لطمات غیرقابل جبران شود.»
متاسفانه آنچه که درمورد کاندیداتوری مرحوم هاشمی در انتخابات مجلس و دور دوم ریاست جمهوری جنابان خاتمی و روحانی ، پیش بینی کرده بودم، درست از آب درآمد.
۲۱۹۲۱۹