به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری برگزیده های ایران، این روزها در موزه هنرهای معاصر تهران، حال و هوای خاصی جریان دارد و نمایشگاه کارتون و کاریکاتور آمریکای لاتین، از ۱۱ آبان جاری با نمایش آثاری از هنرمندان ۱۵ کشور دنیا در این مجموعه فرهنگی و هنری برپا شده است. این نمایشگاه، دربرگیرنده طیف موضوعی متنوعی از آثار هنرمندان منطقه آمریکای لاتین است که با بهرهگیری از زبان تند و تیز کارتون و کاریکاتور، از یکسو روحیه سلطهجویی و استعمارگری تاریخی کشورهایی چون آمریکا، انگلیس و فرانسه را به چالش میکشند و از سوی دیگر، به جنایات رژیم غاصب صهیونیستی در فلسطین اشغالی واکنش نشان میدهند. البته آثار دیگری هم هستند که سوژهها و موضوعاتی نظیر چهرهنگاری برخی رهبران سیاسی مطرح جهان، نظیر فیدل کاسترو، رهبر انقلاب کوبا و مهاتما گاندی رهبر هند و همچنین ستارگان فقید دنیای فوتبال، مانند پله و مارادونا را به تصویر میکشند.
در ادامه، گزارش برگزیده های ایران از حال و هوای برپایی این نمایشگاه هنری بینالمللی را از نظر میگذرانید:
حضور هنرمندانی از ۱۵ کشور دنیا
حد فاصل بلوار کشاورز تا موزه هنرهای معاصر تهران را در امتداد خیابان کارگر شمالی قدم میزنیم تا به موزه هنرهای معاصر تهران برسیم. در فاصله صد متری موزه، تابلوی بزرگی قرار دارد که روی آن بنر زرد رنگ نمایشگاه کارتون و کاریکاتور آمریکای لاتین نصب شده است. بنری که نشان میدهد نمایشگاه تا ۲۸ آبان جاری برقرار خواهد بود. همچنان پیش میرویم تا به موزه هنرهای معاصر تهران میرسیم. در ورودی موزه، پرچمهای بزرگ ۱۵ کشور حاضر در نمایشگاه به چشم میخورد. کشورهایی چون برزیل، آرژانتین، کوبا، ونزوئلا، کلمبیا، مکزیک، شیلی، اکوادور، کاستاریکا، پرو، اروگوئه و…
نمایشگاهی برآمده از سه دهه دوستی ایران و آمریکای لاتین
در کریدور ورودی موزه، بیانیه یا استیتمنت نمایشگاه دیده میشود. در این بیانیه آمده است که در سال ۱۳۷۱، پس از برگزاری نخستین دوسالانه کارتون و کاریکاتور تهران، زمینه تعامل گسترده و مستمر با هنرمندان مطرح جهان، ازجمله کارتونیستهای منطقه آمریکای لاتین فراهم شد و نمایشگاه پیشرو، ماحصل سه دهه دوستی و همنشینی فرهنگی میان ایران و کشورهای این منطقه است. پس از مرور بیانیه، بازدید از نمایشگاه را آغاز میکنیم. در طبقه همکف موزه، آثار اساتید و کارتونیستهای برجسته منطقه آمریکای لاتین به نمایش درآمده است؛ از «گیرمو موردیو» کارتونیست مطرح و سرشناس آرژانتینی گرفته تا «سرخیو آراگونس» اسپانیایی، «زیرالدو» از برزیل و «کینو» که او هم مانند موردیو، اهل آرژانتین است.
افشای ژست پوشالی آزادیخواهی آمریکا
یکی از آثار قابلتوجهی که در این بخش به نمایش درآمده، اثری از موردیو است که به شکلی کمیک به مجسمه مشهور لیبرتی (آزادی) پرداخته. در این مجسمه که نمادی از ایالات متحده آمریکا محسوب میشود، شخصیت لیبرتاس درحالی که لباس زندانیان را بر تن دارد، به نمایش گذاشته شده و صراحتا این گزاره را به ذهن تماشاگر متبادر میسازد که ایالات متحده تنها در شعار، قائل به آزادی است و در حقیقت، نمود عینی و مجسم زندان و محبس است.
یکی دیگر از آثار چشمگیر نمایشیافته در این طبقه به چهرهنگاری فیدل کاسترو، رهبر فقید انقلاب کوبا اختصاص دارد. اثری که توسط «لوئیز کارلوس فرناندز» کارتونیست نامدار برزیلی خلق شده است. فرناندز در این اثر، فیدل کاسترو را در وضعیتی متفکرانه به تصویر کشیده است.
در ستایش کتاب و کتابخوانی
اثر دیگری که در این طبقه روی دیوار هک شده، متعلق به زیرالدو، دیگر کارتونیست اهل برزیل است. این اثر در ستایش کتاب و کتابخوانی است و در آن کاراکتری به نمایش درآمده که به قول معروف، خوراکش کتاب است! ماحصل مطالعه و کتابخوانی در ذهن و اندیشه او رویشها و تاثیرات مثبت بسیاری را برجای گذاشته است.
پس از تماشای آثار نمایشیافته در کریدور ورودی، پا به گالریهای موزه هنرهای معاصر تهران میگذاریم. به محض ورود به فضای گالری، آثاری از «آرس» کارتونیست برجسته اهل کوبا را میبینیم که در امتداد یکی از دیوارها به نمایش درآمده است. آرس ازجمله هنرمندان بینالمللی مطرحی است که روحیه ضدامپریالیستی و آمریکاستیزی در آثارش به وضوح دیده میشود. در ادامه، با آثاری مواجه میشویم که واکنشهایی هنرمندانه به سوءاستفاده کشورهایی چون آمریکا و انگلیس از فضای مجازی و شبکههای اجتماعی نظیر و فیسبوک و توییتر به شمار میآیند. آثاری که نشان میدهند کشورهای سلطهجو و منفعتطلب دنیا چگونه از ابزار رسانهها و شبکههای اجتماعی به منظور فریب افکار عمومی و سرپوشگذاری بر سیاستها و مقاصد سوء خود استفاده میکنند.
خوی خونریز و جنگافروز آمریکا
در بخش دیگری از نمایشگاه، اثری از «رائول فرناندو زولتا» کارتونیست برجسته اهل کلمبیا توجه مخاطبان را به خود جلب میکند. در این اثر که تعریض دیگری به مجسمه لیبرتی به شمار میآید، موشکهایی را میبینیم که در حال خروج از مشعلی هستند که در دستان شخصیت لیبرتاس قرار دارند. این اثر هنری، خوی جنگافروز و خونریز ایالات متحده آمریکا را در طول تاریخ را هدف قرار داده است.
در ادامه بازدید از نمایشگاه کارتون و کاریکاتور آمریکای لاتین، با اثر دیگری از «آرس» که به تنهایی روی یکی از دیوارهای موزه به تصویر درآمده است، مواجه میشویم. در این اثر، اسلحهای به تصویر کشیده است که خشاب آن با فشنگهایی از جنس شبکههای اجتماعی پر میشود. شبکههایی که جملگی به شکلی هدفمند توسط ایالات متحده آمریکا و ایادی وابسته به آن طراحی و ساخته شدهاند و هدفی جز توجیه سیاستهای منفعتطلبانه و سرپوشگذاری بر جنایات و جنگطلبیهای این کشور مدعی حقوق بشر را دنبال نمیکنند.
شوخی با پله و مارادونا!
کمی آن طرفتر، با فضای متفاوتی از آثار هنرمندان حاضر در نمایشگاه مواجه میشویم. آثاری که به چهرهنگاری شماری از ستارگان فقید جهان فوتبال، ازجمله پله و مارادونا اختصاص دارند و شوخی هنرمندان منطقه آمریکای لاتین با ستارگان قاره محسوب میشوند.
در میان این چهرهنگاریها، کاریکاتورهایی که از دونالد ترامپ و جو بایدن، رووسای جمهور پیشین و فعلی ایالات متحده آمریکا هم دیده میشود. در این کاریکاتورها، بینیهای هر دو رئیس جمهور ایالات متحده به شکلی دراز کشیده است که از دروغگوییهایی مکرر آنها در طول دوران حضورشان در مسند ریاست جمهوری حکایت دارد.
در ادامه کارتونی از یک سرباز آمریکایی را میبینیم که کولهپشتیاش پر از جمجمه انسانها و ملل بیگناهی است که قربانی کشتارها و جنگافروزیهای مکرر ایالات متحده در طول تاریخ شدهاند.
همه با هم زیر یک پرچم برای فلسطین
در بخش دیگری از نمایشگاه، باز هم اثری گیرا از «رائول فرناندو زولتا» کارتونیست سرشناس کلمبیایی روی دیواری واحد نقش بسته است. در این اثر نمادین و پرمعنا، شهروندانی با ملیتها و نژادهای گوناگون را میبینیم که متحدانه زیر پرچم فلسطین جمع شدهاند و یک کل واحد را قوام بخشیدهاند. این اثر هنری روحیه اتحاد و همبستگی ملتها و نژادهای مختلف دنیا در حمایت از مظلومیت مردمان فلسطین را به نمایش میگذارد.
همه آتشها از گور آمریکا بلند میشود!
یکی دیگر از آثاری که توجه مخاطبان را به خود جلب میکند، متعلق به «ماریو آلفردو مارتینز» کارتونیست اهل کشور پرو است. در کانون این اثر، پرچم ایالات متحده آمریکا درحالی که از تمامی لایههای تشکیلدهنده آن، دود ناشی از انفجار خارج میشود، به تصویر کشیده است. فحوای این اثر نیز مانند آثار پرشمار دیگر حاضر در نمایشگاه کارتون و کاریکاتور آمریکای لاتین، به روحیه جنگطلبانه ایالات متحده اشاره دارد و چه بسا تداعیکننده این ضربالمثل مشهور زبان فارسی است که «همه آتشها از گور آمریکا بلند میشود».
اسرائیل از صحنه روزگار محو خواهد شد
در واپسین لحظات پرسه در نمایشگاه کارتون و کاریکاتور آمریکای لاتین و مواجهه با آخرین دیوارهای گالری موزه هنرهای معاصر، با سه اثر ضدصهیونیستی روبهرو میشویم. آثاری که به ترتیب، توسط «جورال اورتگا» از کشور جمهوری دومنیکن، «اسکار روجاس» از کشور ونزوئلا و «گوایکو» از کشور کلمبیا خلق شدهاند. در اثر متعلق به اورنگا، شخصیتی را میبینیم که لباسی منقش به پرچم فلسطین بر تن دارد و پس از تلاش و مجاهدتهای بسیار، موفق به شکست دستنبدی شده است که بر دستان او بسته بوده. دستنبدی متلاشیشده که نماد رژیم اشغالگر صهیونیستی است.
چنین چیدمانی از آثار در نمایشگاه کارتون و کاریکاتور آمریکای لاتین، حاکی از آن است که فرجام کار، شکست و نابودی رژیم صهیونیستی توسط ملت مظلوم فلسطین خواهد بود و دیری نپاید که صالحان، وارثان زمین شوند.
/