به گزارش خبرنگار فرهنگی برگزیده های ایران، استبدال بهمعنای عام یعنی عوض کردن چیزی یا چیزی را بهجای چیز دیگر خواستن. همچنین استبدال یکی از مفاهیمی است در اندیشهی دینی و قرآنی بر آن تأکید جدی شده است. سنت استبدال در قرآن بیانکنندهی این است که خداوند میفرماید: «من اراده و دینی دارم و میخواهم دینم در زمین محقق شود؛ اما این اختیار را گذاشتم که ببینم انسانها کدام را انتخاب میکنند.»
بهطور کلی، استبدال زمانی پیش میآید که قومی بگوید میخواهیم مسیر درستی را که انتخاب کردهایم، عوض کنیم. البته کسانی که با خداوند پیمان بستند و مسیری را انتخاب کردند، مسیرشان را ادامه میدهند و آن را عوض نمیکنند. شایان ذکر است که آثار و نتایج استبدال در زندگی انسان باقی میماند.
وقتی صحبت از انتخاب به میان میآید، ذهنها درگیر میشود. بعضی معتقدند که خداوند بر همهی امور قادر و تواناست؛ درنتیجه برای انسان قدرت انتخابی وجود ندارد و هیچ تغییری بدون ارادهی خداوند امکانپذیر نیست. بعضی دیگر نیز معتقدند که انسان با قدرت عقل و اراده میتواند در تمام امور قدرت انتخاب داشته باشد و میتواند بسیاری از امور را تغییر دهد. بهراستی کدام درست است؟
دکتر سعید جلیلی در سلسله جلسات بنیاد اندیشهی سیاسی، در سال ۱۳۹۵ با محوریت تأمل بر مفهوم استبدال جلساتی را برگزار کرد؛ سپس مجموعه سخنرانیهایش را در هفت گفتار در کتابی به نام استبدال در اختیار علاقهمندان گذاشته است. سرفصلهای کتاب استبدال عبارت است از: انتخاب، جهاد کبیر، استبدال، ائتلاف و اختلاف، اِتراف و اَشراف، کفر، امربهمعروف و نهیازمنکر عناوین هفتگانهی گفتارهای این کتاب است.
کتاب استبدال در ۲۶۲ صفحه به همت انتشارات چاپ و نشر بینالملل منتشر شده است.
/