به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری برگزیده های ایران، مجموعه کتاب «من اهل بیت(ع) را دوست دارم» براساس یکی از بهترین روشها برای معرفی شخصیتهای مذهبی نوشته شده است. در این روش، تنها به جنبههای تاریخی زندگی این شخصیتها بسنده نمیشود؛ بلکه در کنار توجه به جنبههای تاریخی، مقام معنوی، سبک زندگی، افکار و اندیشهها و سخنان آنان نیز متناسب با مخاطب کودک ونوجوان مورد توجه قرار میگیرد. قرآن کریم نیز همین روش را برای معرفی انبیا و اولیا به کار میبرد.طرح این اثر حاصل مطالعات قرآنی نویسنده و گشت و گذاری در آثار مذهبی دیگر ادیان است.
کتابهای «من اهل بیت(ع) را دوست دارم»، نوشته حجت الاسلام غلامرضا حیدری ابهری از سوی نشر جمال منتشر شده است. هانیه عدالتی، فعال حوزه کتاب، در یادداشتی به مناسبت میلاد مبارک پیامبر مهربانی، به معرفی نخستین جلد از این مجموعه پرداخته است. این یادداشت که برای انتشار در اختیار خبرگزاری برگزیده های ایران قرار گرفته، به این شرح است:
نام پیامبر، نام آشنایی برای کودکان مسلمان است. آنها بارها در طول روز در اذان و اقامه و صلوات ها نام محمد(ص) را میشنوند. سؤالهای ابتدایی کودکان، در مورد خدا و پیامبر(ص)، پدر و مادر را سر ذوق میآورد و آنها دوست دارند که تصویر زیبایی که خود دارند را به کودکشان ارائه دهند؛ ولی با توجه به اینکه کودکان درک درستی نسبت به مفاهیم انتزاعی و عالم دیگر ندارند؛ ممکن است اطلاعاتی به کودک بدهیم که او را سردرگم کند و در پی آن سوالات بیشماری در ذهنش ایجاد شود. بنابراین باید برای کودکان دنبال منبع مناسبی باشیم که متناسب با سطح درک و فهمشان باشد.
نشر جمال، مجموعه ۱۴ جلدی «من اهل بیت(ع) را دوست دارم» را منتشر کرده و در هر جلد به زندگینامه یکی از اهل بیت علیهمالسلام میپردازد. نویسنده این مجموعه، حجتالاسلام غلامرضا حیدری ابهری، هستند. ایشان، نویسنده و محقق در حوزه تعلیم و تربیت کودکان هستند و آثار متنوعی در زمینه ادبیات دینی کودکان و نوجوانان دارند.
کتاب «من حضرت محمد (ص) را دوست دارم» اولین جلد از این مجموعه است. مبنای کتاب بر پایه مودت و دوستی است و کتاب با این جمله شروع میشود؛ من حضرت محمد(ص) را دوست دارم؛ بعد از آن به معرفی ایشان به عنوان آخرین پیامبر خدا میپردازد. کتاب، اطلاعات کاملی از زندگی پیامبر خدا(ص) به صورت داستانگونه و مختصر به خواننده میدهد. به کودکی، محل تولد، خانواده ایشان و فقدانهایی که تجربه کردهاند، میپردازد.
شناخت محیطی که پیامبر در آن زندگی میکردند نیز در شناخت ابعاد وجودی پیامبر و اهمیت رسالت ایشان لازم است. حیدری ابهری، شرح مختصری از وضعیت فرهنگی مکه در آن زمان میدهد که مردم بتپرست بودند، دختران را زنده به گور میکردند، غالباً سواد خواندن و نوشتن نداشتند و همیشه در حال جنگ و خونریزی بودند. کودکان در این کتاب با اولین مسلمانان و دعوت پنهانی و علنی پیامبر، آزار و اذیت و بهانه آوردن مشرکان و ماجرای هجرت و مبنای سال هجری، آشنا میشوند. وقتی پیامبر در مدینه مستقر شدند و حکومت تشکیل دادند، غزوهها و جنگها شروع میشود؛ جنگ بدر، اولین و مهمترین جنگ است و خداوند فرشتگان را به یاری مسلمانان میفرستد.
آشنایی کودکان با این جریان سبب میشود که وعده نصرت الهی را بهتر درک کنند. نویسنده ماجرای آخرین حج پیامبر خدا و غدیرخم را بازگو میکند. در نهایت از آخرین ساعات حیات پیامبر(ص) که در بستر بودند و کاغذ و قلمی خواستند تا وصیت کنند و ممانعت عمر از این کار را بیان میکند تا برای همیشه این شبهه را که چرا پیامبر وصیت نکردند را در ذهن خواننده پاسخ دهد. اتفاقاتی که در کتاب به آنها اشاره شده بر پایه منابع معتبر و مشهور و متناسب با فهم کودکان و نوجوانان هست.
در کتاب از صفات و اخلاق نیکوی پیامبر(ص) نمونههایی آورده شده است:
«پیامبر(ص) به همه احترام میگذاشت؛ با مهربانی با همه سخن میگفت؛ همیشه لبخند زیبایی روی لب داشت؛ پایش را جلوی کسی دراز نمی کرد و به کسی دشنام نمی داد؛ مهمان را گرامی می داشت و سعی می کرد زودتر از همه به دیگران سلام کند حتی به کودکان…»
در پایان کتاب معرفی مختصر و شناسنامهای و سه نمونه از سخنان نورانی حضرت محمد(ص) آمده است کتاب «من حضرت محمد (ص) را دوست دارم» در کتابنامه رشد آموزش و پرورش معرفی شده و مناسب کودکان ۸ تا ۱۲ سال است.
/