به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری برگزیده های ایران، شرایط “دریاچه ارومیه” مانند تابستان گذشته بازهم بحرانی شده و علیرغم انتقال آب از تونل زاب، تبخیر شدید در فصل تابستان و عدم پرداخت کامل حقابه دریاچه ارومیه، خطر خشک شدن آن در پاییز را افزایش داده است.
علیرغم تأکید سازمان حفاظت محیط زیست بر لزوم کاهش سطح زیرکشت در حوضه آبریز دریاچه ارومیه، سطح زیر کشت به بیش از ۶۰۰ هزار هکتار رسیده است! تبدیل اراضی دیم به آبی و اراضی کشاورزی به باغات همچنان ادامه دارد و مسدود کردن چاههای غیرمجاز نیز انجام نشده است.
به گفته مجتبی ذوالجودی؛ معاون محیط زیست دریایی و تالابهای سازمان حفاظت محیط زیست “از خرداد ماه سطح تراز دریاچه ارومیه ۲۴ سانتیمتر کاهش داشته و حجم آب دریاچه هم در یک سال گذشته ۰.۹۷ میلیارد مترمکعب کاهش داشته است.”
در این رابطه محسن موسوی خوانساری؛ کارشناس محیط زیست به برگزیده های ایران گفت: تراز دریاچه ارومیه به پایینترین میزان خود در سالهای اخیر رسیده و اصلا ًشرایط خوبی ندارد. برای احیا دریاچه لازم بود که ۲۷ اقدام از جمله کاهش آب کشاورزی در حوضه آبریز ارومیه تا ۴۰ درصد، انتقال پساب تصفیهخانه ارومیه و تبریز،کاهش سطح زیرکشت محصول آببر چغندر قند و … همزمان انجام شود که این اتفاق نیفتاد.
وی تأکید کرد: برای احیای دریاچه ارومیه لازم است که همه این اقدامات باهم انجام شود تا نتیجه دلخواه را ببینیم.
موسوی خوانساری با اشاره به انتقال آب از زاب گفت: حدود ۳۱۰۰ میلیارد مترمکعب حقابه دریاچه ارومیه است که باید تأمین شود و رهاسازی ۱۶۰ میلیون مترمکعب آب از تونل زاب به تنهایی به هیچ وجه چارهساز نیست ضمن اینکه تا الان بیشتر این آب نیز تبخیر شده است همچنین رهاسازی آب از سدها به مقدار ۹۰۰ میلیون مترمکعب باید انجام میشد اما امسال تنها ۲۰۰ میلیون مترمکعب رهاسازی شده است.
این کارشناس محیط زیست ادامه داد: این درحالی است که امسال، سال آبی در حوضه آبریز ارومیه، نرمال بود و میشد که رهاسازی انجام شود.
موسوی خوانساری درباره آبگیری تالابهای اقماری دریاچه ارومیه اظهار کرد: حقابه تالابهای اقماری دریاچه حدود چند میلیون مترمکعب است که توسط وزارت نیرو تأمین شده و اکنون حیات وحش نیز در منطقه ساکن شدهاند اما حقابه خود دریاچه تأمین نشده است.
وی هشدار داد: اگر شرایط به همین شکل ادامه پیدا کند، احتمال خشکی و باتلاقی شدن دریاچه در پاییز سال ۱۴۰۲ وجود دارد.
/