ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در بخشی از یک نشست خبری که مشروح آن در وبگاه وزارت امور خارجه آمریکا منتشر شده است، در پاسخ به سوالی مبنی بر این که با توجه به اظهارات حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران در پنجاهودومین نشست شورای حقوق بشر که گفت، «حقوق بشر کانون ارزشهاست» و «هیچ کشور یا گروهی نمی بایست خود را مستحق انحصارطلبی در مالکیت یا حق صیانت از حقوق بشر بداند یا دیگر کشورها را به تسلیم در برابر تفسیرهای خودساخته از حقوق بشر مجبور کند»، آیا حقوق بشر قابل تعبیر است یا متشکل از اصول و استانداردهایی ثابت است، با طفره رفتن از پاسخ به تکرار ادعاهای خود پرداخت و حضور وزیر امور خارجه ایران در شورای حقوق بشر را «ریاکاری» توصیف کرد.
پرایس با اشاره به اینکه نماینده کشورش هنگام سخنرانی ایران در جایگاهش حضور نداشت در عین حال ابراز عقیده کرد: ما اغلب بهانههایی از کشورهایی با بدترین سابقه در زمینه حقوق بشر میشنویم؛ آنها ادعا میکنند که حقوق بشر موضوعی است که درک آن بر اساس دیدگاه شخصی است و باید مبتنی بر شرایط باشد. در «اعلامیه جهانی حقوق بشر»، اولویت کلمه آن «جهانی» بودن است. برخی حقوق، حقوق جهانی ملتهای سراسر جهان است، یعنی دقیقا مختص تکتک افراد در جهان است، فارغ از آن که این فرد در آمریکا، در ایران یا در هر کشور دیگری باشد. این موضوع هیچ جنبهای ندارد که بتوان بر اساس دیدگاه شخصی به ادراک آن پرداخت.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا با یادآوری اینکه «ایران یک عضو سازمان ملل است و منشور سازمان ملل مبتنی بر برخی ایدهآلهای مطرح شده در اعلامیه جهانی حقوق بشر است» خاطرنشان کرد که نمیتوان رفتار دوگانهای داشت؛ هم خود را یک عضو سازمان ملل نشان داد و هم استدلال کرد این حقوق جهانی شامل حال مردم ما نمیشود.
او به اظهارات حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پنجاه و دومین نشست شورای حقوق بشر که در بخشی از آن تاکید شده «احترام به حقوق بشر و کرامت انسانی برای جمهوری اسلامی ایران یک ارزش بنیادین است و ریشه در رسوم و باورهای ملی و اعتقادات مذهبی ما دارد و ما در این چهاچوب به طور خستگی ناپذیر و مستمر برای صیانت و ارتقای حقوق بشر و کرامت انسانی تلاش کرده ایم. ما در طول تاریخ طولانی و با عظمت خود آموخته ایم که نباید از مشکلات و ناملایمات ناامید شده یا اجازه دهیم که موانع ما را از مسیرمان منحرف کنند.» واکنش نشان داده است.
پرایس در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این که «یکشنبه گذشته، وزیر امور خارجه ایران گفته بود، پیامی از سوی آمریکا توسط فواد حسین، وزیر امور خارجه عراق به او منتقل شده و این پیام درباره آمادگی برای توافق بر سری احیای توافق هستهای بوده و آمریکا گفته است که آماده پیگیری این مذاکرات است، آیا این موضوع صحت دارد یا نه و اگر صحت دارد، این پیام چیست، اگر هم صحت ندارد، چرا هر چند وقت یک بار شاهد مطرح شدن این اظهارات از سوی ایران هستیم»، بیان کرد: نمیتوانم به بخش دوم سوال شما پاسخ دهم. فقط مقامات ایران میتوانند پاسخ دهند، اما این واقعیت امور را تغییر نمیدهد. احیای برجام[توافق هستهای] چندین ماه است که در دستور کار نیست. ما هیچ پیامی مغایر با این منتقل نکردهایم.
وزیر امور خارجه ایران در گفتوگویی، درباره پیام وزیر خارجه عراق از سوی آمریکا گفته بود: آقای فؤاد حسین که از سفر واشنگتن برگشتند حامل این پیام بودند که طرف آمریکایی برای جمعبندی توافق آمادگی دارد، ما نیز همواره از مسیر دیپلماسی و مذاکره استقبال کردهایم و از مذاکره فاصله نگرفتهایم. این آمادگی را داریم در چارچوب مذاکراتی که تاکنون در وین انجام شده و پیامهایی که بین ما و طرف آمریکایی از طریق واسطه بهصورت “نان پیپر” (none paper سند غیررسمی) تبادل شده که متضمن رعایت منافع همه طرفها و البته خطوط قرمز جمهوری اسلامی ایران هست، نسبت به جمعبندی توافق و بازگشت همه طرفها به تعهداتشان ذیل برجام عمل کنیم. تصور میکنم اگر طرف آمریکایی در چارچوب پیامی که ارسال کرده واقعبینانه برخورد کند و اظهارات رسانهای ریاکارانه قبلی را تکرار نکند ما فاصله زیادی با توافق نخواهیم داشت.
او افزود: برداشت من از آنچه که ایشان از آمریکاییها نقل کردند، این است که دستیابی به توافق ممکن است و اظهارات طرف آمریکایی ناظر بر اعلام آمادگی طرف آمریکایی برای گام برداشتن در مسیر جمعبندی توافق است. اما مشکل اینجاست که آمریکاییها همواره پیامهای متناقض دیپلماتیک و رسانهای را دنبال میکنند، یعنی در مسیر دیپلماتیک پیامهای ایجابی و مثبت ارسال و در رسانه حرف دیگری زده میشود. ما امیدوار هستیم که طرف آمریکایی واقعبین بوده و ریاکارانه برخورد نکند.
وزیر خارجه گفت: این طرف آمریکایی است که از تعهدات خودش خارج شده. لذا شرط گذاشتن و اظهارات مغالطهآمیز و متناقض کمکی به حل مشکل و کمکی به این که تبعات عدم اجرای برجام به طور کامل متوجه آمریکا است را، رفع نخواهد کرد. پس آمریکاییها به جای اظهارات متناقض، اشتباه خودشان را بپذیرند و در مسیر جبران این اشتباه حرکت کنند. البته سه کشور اروپایی هم بایستی در این مسیر نقش سازنده خودشان را دنبال کنند و دچار خطا در تحلیل و محاسبات نشوند.
۳۱۱۳۱۱