فارس

فارس من| صدرا، شهری که فقط جمعیت دارد بدون هیچ نهاد حاکمیتی!

به گزارش برگزیده های ایران از شیراز، در سامانه فارس من، مطالبه ای با عنوان “درخواست مردمی انتزاع شهر جدید صدرا از شهرستان شیراز و تشکیل شهرستان صدرا” با ۴۷۸ حامی، به ثبت رسیده است.

مطالبه گران ضمن بیان مشکلات خاص شهر جدید صدرا، به علل و عوامل این مشکلات و البته راه حل های موجود برای رفع این چالش ها، اشاره کرده اند.

البته این درخواست به صورت دستی و فیزیکی هم به امضای ساکنین شهر صدرا و خانواده‌های معظم شهدا و ایثارگران، امام جمعه و شورای اسلامی شهر صدرا، معتمدین، پیشکسوتان و حامیان پیشرفت صدرا، رسیده و در سفر اخیر رئیس جمهور و هیئت دولت به استان فارس تقدیم وی گردیده است. 

حمید بشیری نیا، فعال و کنشگر اجتماعی و نماینده مطالبه گران شهر جدید صدرا، در مصاحبه با خبرنگار فارس درباره مطالبه خود گفت: شهر جدید صدرا با جمعیتی بالغ بر ۲۰۰ هزار نفر به دلیل نبود مدیریت واحد حاکمیتی و حکمرانی و برای هویت بخشی به این شهر جدیدالتاسیس، با عنایت به مشکلات امنیتی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، تخلفات اداری و اقتصادی و با توجه به پتانسیل‌های مهم این شهر برای مهاجرت‌پذیری و توسعه آینده این شهر و پیش‌بینی افزایش جمعیت آن تا ۵۰۰ هزار نفر در آینده و وجود بیش از ۲۴ هزار نفر جمعیت دانش‌آموزی در شرایط فعلی و پذیرش بیش از ۵۰ هزار نفر جمعیت سیار در تعطیلات و با عنایت به نقاط قوت و ضعف موجود، فرصت‌ها و تهدیدهای پیش‌رو خواهان انتزاع از بخش مرکزی شهرستان شیراز و ارتقای آن به شهرستان صدرا به مرکزیت شهر صدرا با فرمانداری ویژه می باشیم.

 شهر صدرا را از بلاتکلیفی در حکمرانی نجات دهید

بشیری نیا‌، مواردی را به عنوان فرصت های مهم و مزایای شهر صدرا به شرح زیر، نام برد: 

۱. رشد جمعیت: جمعیت شهر صدرا در طول ۱۵ سال اخیر ۲۰ برابر شده است و بعد از شیراز بیشترین جمعیت استان و در سطح کشور سومین نوین شهر از لحاظ جمعیت می باشد.

۲. طبق مصوبه شورای عالی شهرسازی و معماری کشور بیش از ۱۷۰۰۰ هکتار وسعت دارد و قابل توسعه هم هست. 

۳. در پایان هفته و ایام تعطیلات علاوه بر جمعیت ۲۰۰ هزار نفری ساکن بیش از ۵۰ هزار نفر جمعیت سیار و موقت به آن افزوده می شود.

۴. دارای مکان های مختلف باغ شهری مثل: مجموعه بزرگ اهل بیت، بوستان و گلستان، تنگ جلاب، قصر سبز، پردیس، گلبهار، گرینلند، دادگستری، آموزش و پرورش، یاس دوکوهک، باغ شهری های ملوسجان در اطراف شهر، شهرک قمشه در ضلع جنوبی آن می باشد که هرکدام بیش از ۱۰۰۰ قطعه و بیش از ۱۲۰۰ نفر جمعیت ثابت و ساکن دارند و در تبصره ۲ ماده ۱ تقسیمات کشوری می توان به جای روستا “مکان” را در نظر گرفت. 

۵. مراکز تفریحی : صدرا دارای مراکز تفریحی و گردشگری مثل تپه کاج، اکوپارک، پارک آبی، مرکز آموزش کشت گلخانه ای، پارک بزرک کوهستانی بام صدرا و تپه ماهورهای بسیار زیبا جهت سرمایه گذاری می باشد. 

۶. مراکز درمانی: شهر صدرا دارای مراکز درمانی در سطح ملی و فراملی مثل بیمارستان پیوند اعضا(بوعلی سینا)، سوانح سوختگی، اعصاب و روان، قلب خاتم الانبیاء و بیمارستان سرطان جنوب به عنوان محور توسعه توریسم پزشکی می باشد. 

۷. مراکز اقتصادی: صدرا دارای مراکز اقتصادی مهمی چون شهرک صنعتی گلسار، مجتمع تفریحی و تجاری خلیج فارس، مرکز خرید گلبهار، مرکز خرید سهند و مروارید، مجتمع بزرگ تجاری الماس شهر و پارمیدا، کارخانه شیراز سرم، کارخانه سانتی گراد، کارخانه آذر پولاد، کارخانه تولید تجهیزات برق تکاپو و کارخانه سیما صنعت فارس و ده ها گارگاه تولیدی دیگر است که در بخش جنوبی شهر قرار گرفته اند. 

۸. مراکز علمی و ظرفیت فرهنگی شهر: صدرا بیش از ۲۴ هزار نفر جمعیت دانش آموزی دارد و دارای مراکز علمی مثل دانشگاه صنعتی، پردیس دانشگاه آزاد، دانشکده هنر و معماری، مرکز علمی و آموزشی پیوند اعضاء، مرکز علمی و کاربردی فن آوران کشاورزی صدرا می باشد. 

۹. راه‌های مواصلاتی: با توجه به موقعیت صدرا در شمال تا غرب شیراز توانسته محور توسعه استان فارس به خصوص شهر شیراز باشد به همین منظور بزرگراه سردار سلیمانی، بزرگراه قره پیری، محور صدرا دوکوهک و محور صدرا به بزرگراه شیراز اصفهان نقش بسزایی در توسعه آینده این شهر و استان دارد و محورهای صدرا به ملوسجان و صدرا به زرقان و صدرا به بزرگراه شیراز – سپیدان، شمال و غرب شیراز را به یاسوج و اصفهان متصل خواهد نمود. 

بشیری نیا در ادامه به بیان مصادیق تهدید ها و مشکلات شهر صدرا پرداخت و گفت:  با توجه به نوپا بودن این شهر، آب و هوای مناسب و جمعیت پذیری این شهر و توسعه بیش‌ از حد مسکن‌های اجتماعی مثل مسکن ملی و مسکن مهر و هجوم شهرستان ها و ادارات برای ساخت مسکن کارکنان و افزایش بی رویه جمعیت متاسفانه شاهد ناهنجاری های زیادی در شهر صدرا هستیم که عمده این مشکلات به شرح زیر می باشد: 

۱. زمین خواری، کوه خواری و حیف و میل انفال عمومی 
۲. تخلفات اداری، اختلاس، رشوه، تبعیض و پارتی بازی 
۳. عدم استقرار نهادها و ارگان های حاکمیتی و نظارتی در این شهر 
۴. حاکمیت دو گانه شرکت عمران و شهرداری
۵. کمبود فضاهای آموزشی، مدارس و مراکز درمانی دولتی و شبانه روزی 
۶. عدم اجرای زیرساخت‌های لازم شامل فیبر نوری، شبکه مخابرات و تلفن ثابت، تصفیه خانه فاضلاب و شبکه داخلی فاضلاب و اجرای معابر در فاز۲ صدرا 
۷. کمبود ناوگان حمل و نقل عمومی 
۸. وجود بیش از ده‌ها پروژه نیمه تمام و رها شده از سوی دستگاه های اجرایی 
۹. عدم تخصیص اعتبارات عمرانی استان فارس به این شهر جهت تکمیل پروژه های نیمه تمام و ساخت مراکز درمانی و آموزشی و فرهنگی دولتی در این شهر 
۱۰. برنامه ریزی برای توسعه غرب این شهر و اجرای فاز۳ شهر صدرا و هجوم دلالان و سرمایه گذاران ملکی در این شهر 
۱۱. رویکرد فروش املاک و مستغلات به جای توسعه اقتصادی و اشتغالزایی پایدار 
۱۲. عدم شفافیت در واگذاری ها و بعضا سوءاستفاده مدیران و صاحبان قدرت و ثروت در این شهر

نماینده مطالبه گران شهر صدرا، خواسته مطالبه گران را بیان نمود و گفت: ما اهالی شهر صدرا از ریاست جمهوری، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، وزیر کشور و همه تصمیم گیرندگان تقسیمات کشوری درخواست داریم تا با ارائه یک لایحه یا طرح در مجلس شورای اسلامی با توجه به شرایط این پدیده جدید شهری ضمن برطرف کردن خلاء‌های قانونی زمینه انتزاع شهر صدرا از بخش مرکزی شیراز را فراهم کنند تا با ایجاد شهرستان صدرا و تشکیل فرمانداری ویژه، گام مهمی در تعیین تکلیف حکمرانی در شهر صدرا برداشته شود و با الحاق یک تبصره به ماده یک قانون تقسیمات کشوری و اصلاح آن بر مبنای ایجاد شهرهای جدید، زمینه برخورداری شهر جدید صدرا از هویت حکمرانی مستقل از شیراز فراهم شود.

بشیری نیا، استدعای همکاری، همراهی و مساعدت استاندار فارس و فرماندار شهرستان شیراز در این خصوص را داشت.

یکی از ساکنین دیگر شهر صدرا به خبرنگار فارس گفت: ما صدرانشینان، نه تنها در زندگی روزمره خود دچار مشکلات فراوانی هستیم، بلکه حتی برای مُردگان خود نیز دچار معضل و مشکل هستیم و در حالی که حتی روستاهای کوچک هم آرامستان دارند، اما شهر صدرا فاقد آرامستان است.

شهروند دیگری نیز به مشکلات امنیتی در شهر صدرا اشاره کرد و گفت: نبودن یک نهاد حاکمیتی در این شهر باعث شد که در شلوغی های سال ۹۸، شهر صدرا کانون اغتشاشات در سطح کشور شود.

پس از شرکت در جمع زیادی از ساکنین شهر صدرا و صحبت با آنها و همچنین گفتگو با امام جمعه صدرا، حجت الاسلام حسین نژادیان و اعضای شورای شهر صدرا و تحقیق میدانی در این شهر جدید، به نکاتی دست یافتم که با شما به اشتراک می گذارم.

حدود سه دهه است که ساخت و گسترش شهرهای جدیدی همچون شهر صدرا شکل گرفته است، شهر صدرا شیراز نیز یکی از جدیدترین شهرهای ایران و استان فارس می‌باشد که با چالش‌های زیادی رو به رو شده است.

بررسی جزییات شهر صدرا، نشان می‌دهد که حذف چالش‌های کلیدی در این شهرها امری بسیار حائز اهمیت است و یکی از اهداف آینده، جهت توسعه و پیشرفت این شهرمی‌باشد.

کیفیت پایین زندگی

مطالعات و بررسی‌های انجام شده از سطح پایین کیفیت زندگی در شهر صدرا حکایت دارد که دلیل آن، عدم دسترسی به مراکز مختلف خدماتی و کمبود شاخص های رفاه شهری در مقایسه با سایر شهرها است.

جانمایی نامناسب شهر

  عدم دقت و کم‌کاری در مکان‌یابی شهر جدید صدرا و ساخت و سازه های نامتناسب و نامناسب، سبب جانمایی نامناسب این شهر شده است، هرچند جانمایی اولیه برای احداث شهر صدرا خیلی نامناسب نبوده است، اما ساخت و سازهای مسکن مهر طی یک دهه گذشته عمدتا در مناطقی از این شهر انجام شده است که نسبت به سایر مناطق دورافتاده‌تر و نامناسب‌تر بوده‌ است و شروع ساخت مسکن ملی هم به آن افزوده گردیده است.

عدم وجود سیستم حمل و نقل عمومی مناسب

طی نظرسنجی که از ساکنان انجام شد، ۸۰ درصد ساکنان این شهر از کمبود سیستم حمل و نقل مناسب بین شهر صدرا و شهر شیراز گفتند، درواقع مهم‌ترین مشکل سکونتی این افراد عدم وجود سیستم حمل و نقل ارزان و سریع بود که عدم وجود سیستم حمل و نقل مناسب، مشکلات زیادی را برای صدرانشینان به وجود آورده است، چراکه در حال حاضر تنها وسیله تردد بین شهر جدید و شهر مادر، خودروهای شخصی خود ساکنین شهر صدرا می‌باشد که زمان و هزینه رفت و آمد را برای صدرانشینان افزایش می‌دهد و این در حالی است که محل کار اکثر ساکنین شهر صدرا، شهر شیراز است.

فقر خدمات رفاهی و سکونتی

همانطور که می‌دانیم شهر صدرا کمترین سطح دسترسی را به خدمات درمانی، تفریحی، بهداشتی، امکانات رفاهی، آموزشی و… دارند، لذا باتوجه به روند رو به رشد این شهر و بیست برابر شدن جمعیت این شهر طی چند سال، فقر خدمات رفاهی و سکونتی در این شهر به شدت احساس می‌شود و ساکنین شهر جدید صدرا با کمبود خدمات رفاهی و سکونتی زیادی دست و پنجه نرم می‌کنند.

ضعف در جذب جمعیت هدف در صورت حل نشدن مشکلات

مهم‌ترین علت این امر سطح پایین کیفیت زندگی در این شهر است و افراد به جهت تجربه بهتر و افزایش کیفیت زندگی خود به شهر جدید مهاجرت می‌کنند و اگر شرایط زندگی در شهرهای جدید نامناسب باشد دیگر کسی تمایلی به مهاجرت و سکونت در این شهر را ندارد.

تبدیل شهر صدرا به خوابگاه شاغلان کلان‌شهر شیراز

می‌توان گفت از کلیدی‌ترین چالش‌ها برای ساکنان شهر صدرا، تبدیل این شهر به خوابگاه شاغلان کلان‌شهر شیراز می‌باشد و این چالش به دلیل وابسته بودن شغلی افراد ساکن در شهر صدرا به شهر مادر است، چون برنامه ریزی جهت توسعه شهر جدید صدرا، مناسب نبوده است و بدون تدابیر مشخص برای اشتغال ساکنان احداث شده‌است.

طبق بررسی‌های صورت گرفته، شهر صدرا در شکل خوابگاه برای افراد شاغل در کلان شهر شیراز به نظر می‌رسد و یکی از دلایل افزایش خرید آپارتمان در صدرا نیز همین شاغلان کلان شهر شیراز هستند که به دنبال خانه‌های ارزان در صدرا می‌گردند و درواقع می‌توان گفت یکی از چالش‌های افراد ساکن در صدرا محدود بودن بانک مشاغل صدرا می‌باشد.

موارد دیگری هم به این موضوع دامن زده و باعث رشد قارچ گونه آپارتمان های بدون زیر ساخت مناسب شهری شده، عواملی مثل وجود بیمارستان بزرگ پیوند که باعث جذب هم وطنان از سراسر نقاط ایران به این شهر و نیاز آنها به محلی برای سکونت، شده است.

تمام سعی و تلاش ما برای احصای جزئیات مسائل و مشکلات شهر صدرا و کمک به حل این مشکلات است.

حاکمیت دوگانه شهر صدرا و نبودن نهاد حاکمیتی قوی در این شهر باعث دامن زده شدن به همه مسائل گشته و نبود زیر ساخت مناسب شهری، آموزشی، بهداشتی، عمرانی، انتظامی و امنیتی، مردم ساکن‌در این شهر را تا سرحد انفجار، کلافه و سر در گم کرده و تصمیم نمایندگان شهر شیراز مبنی بر الحاق شهر صدرا به کلان شهر شیراز، باعث آزردگی خاطر آن ها شده است.

انتهای پیام/ف/ ق


سرور مجازی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا