رانت پنهان| ارز دولتی بهانهای برای مسیرهای غلط/رقابتی شدن تولید با اصلاح ارز ۴۲۰۰ تومانی

جمشید نفر در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی برگزیده های ایران در مورد لزوم اصلاح ارز ۴۲۰۰ تومانی، گفت: به اعتقاد من هر گونه نرخ دستوری و هر گونه نرخی که باعث ایجاد تفاوت شود غلط است. همچنین معتقدم که هر روشی را که میخواهیم انتخاب کنیم باید براساس مقدورات کشورمان انتخاب شود.
وی افزود: یعنی اگر میتوانیم ارز ۴۲۰۰ تومانی را در یک مسیر درست و مستقیم و بدون دستانداز با نیت کمک به معیشت مردم در شرایط سخت تحریم اقتصادی قرار دهیم اشکالی ندارد، اما وقتی نمیتوانیم مسلما این مسله تبدیل به رانت میشود و عدهای از این رانت سوء استفاده میکنند و درنتیجه آن رانت موجب گسترش اختلاف طبقاتی در جامعه میشود.
رئیس کمیسیون صادرات اتاق ایران اظهار داشت: مفهوم این اتفاق نیز آن است که ما نه تنها به معیشت مردم کمک نکردهایم، بلکه شرایط را برای ایجاد طبقات اجتماعی متفاوت و سوء استفاده کردن از این پولها و رانتها فراهم کردهایم. بنابراین پرداخت ارز ۴۲۰۰ نه تنها منفعت نداشته، بلکه ضرر نیز داشته است.
وی در پاسخ به این سوال که در صورت اصلاح ارز ۴۲۰۰ تومانی چگونه باید از اقشار آسیبپذیر حمایت کرد، گفت: متاسفانه در طول ۴۳ سال گذشته در موضوعات مختلف تعادل را رعایت نکرده ایم، لذا با توجه به تجربیات و با وجود سالها فعالیت اجتماعی و اقتصادی این نگرانی را دارم که برنامه درستی برای حمایت از اقشار آسیبپذیر در صورت اصلاح ارز ۴۲۰۰ تومانی اجرا نشود و یک ضربه شدید به معیشت مردم وارد شود.
وی افزود: مسلما باید ارز ۴۲۰۰ تومانی اصلاح شود، اما در مقابل باید یک برنامه دقیق و منسجم برای معیشت قالب مردم پیشبینی شود.
رئیس کمیسیون صادرات اتاق ایران در پاسخ به این سوال که آیا اصلاح ارز ۴۲۰۰ تومانی در رقابت بین بازرگانان در واردات کالاهای با کیفیت موثر است، گفت: ۱۰۰ درصد موثر است زیرا تاکنون که ارز ۴۲۰۰ تومانی در اختیار همه نبوده است. آنهایی که میگویند بخش خصوصی این ارز را گرفته بگویند کدام بخش خصوصی این ارز را گرفته است.
نفر اظهار داشت: ارز ۴۲۰۰ تومانی بهانهای برای یک مسیر غلط بود و در رابطه با دارو شاهد آن هستیم که اختصاص این ارز به دارو باعث قاچاق خروجی میشود و در رابطه با نهادهها نیز شاهد بودهایم که دولت هر چقدر سعی کرد که با اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی به واردات نهادهها قیمت محصول نهایی را محاسبه شده و با سود معین برای تولید کننده تعیین کند این اتفاق حاصل نشد.
وی افزود: تولیدکنندگان مرغ اگر برای تولید در انتظار دریافت ارز ۴۲۰۰ تومانی میمانند در بیشتر اوقات باید یا تولید را کاهش میدادند و یا تعطیل میکردند بنابراین معتقدم که با اصلاح ارز ۴۲۰۰ تومانی شرایط تولید به سمت رقابتی شدن خواهد رفت و چنانچه به این مساله توجه نکنیم در نهایت تمام صنایع تولیدی ما درگیری مریضی میشوند که خودروسازان به آن مبتلا شدهاند.
انتهای پیام/ب