اجتماعی

رویکرد و ساختارهای نهضت سوادآموزی اصلاح می‌شود

رویکرد و ساختارهای نهضت سوادآموزی اصلاح می‌شود

– اخبار اجتماعی –

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری برگزیده های ایران، علیرضا عبدی؛ رئیس سازمان نهضت سوادآموزی امروز در نشست با رسانه‌ها با اشاره به اینکه برخی می‌گویند نهضت کار ویژه‌ای انجام نداده است و مشخص نیست استدلال آنها چیست و چه زمانی آمار دقیق را از ما گرفتند، گفت: کشور ما با جمعیت ۳۵ میلیونی وارد جریان ریشه‌کنی بیسوادی شد و اکنون جمعیت به بیش از ۷۰ میلیون نفر رسید.

وی افزود: در ابتدای انقلاب شکاف بسیار بیسوادی بین مناطق شهری و روستایی وجود داشت و تا به امروز میزان باسوادی به ۹۰ درصد رسیده است، آیا نهضت در این مسیر سهمی نداشته است؟ نهضت سوادآموزی حدود ۲۲ میلیون نفر را آموزش داد که از میان آنها ۹ میلیون نفر بیسواد مطلق، ۲ میلیون نفر نوسواد یعنی تا پایه دوم تحصیل کرده بودند و باقی مانده جزو گروه تثبیت سواد بودند آن هم به این دلیل که افرادی که برای باسوادی اقدام کردند در صورت عدم تمرین به دلیل فراموشی سواد به بیسوادی رجعت می‌کنند.

رئیس سازمان نهضت سوادآموزی گفت: آیا مجموعه‌ای را که امکاناتش اندک است، حذف می‌کنند یا به آن امکانات لازم می‌دهند تا بهتر کار کند؟ یکی از شاخص‌های توسعه و پیشرفت در دنیا بحث سواد است و با حذف نهضت نمی‌توانیم در مسیر سواد گام برداریم.

یک میلیون و ۷۰۰ هزار بیسواد مطلق

وی درباره ادغام نهضت با معاونت آموزش ابتدایی بیان کرد: اکنون آموزش و پرورش با کمبود معلم مواجه است و برخی می‌گویند کار را با حق‌التدریس جبران می‌کنند اما در برخی استان‌ها شاهد هستیم که حق‌التدریس معلمان باز هم کمبود معلم را جبران نمی‌کند آن وقت چگونه قرار است برای نهضت سواد‌آموزی هم نیرو بدهند، این کار ظلم در حق معاونت ابتدایی است و اگر بار نهضت را هم بر دوش آنها بگذاریم، یک میلیون و ۷۰۰ هزار بیسواد مطلق داریم و با آمار اتباع و نوسوادان جمعیت به ۵ میلیون می‌رسد و این معاونت کشش و ظرفیت آن را ندارد.

آیا انحلال نهضت سوادآموزی یک ضرورت است؟

عبدی گفت: یک بیسواد را به منتقدان می‌دهیم و با مدل آموزش ابتدایی آن را آموزش بدهند و مشاهده کنند آیا موفق می‌شوند یا خیر، آموزش بزرگسالان کاملاً متفاوت است و در دوره بزرگسال باید آموزش‌دهنده به سراغ فرد بیسواد برود و او را قانع کند که درس بخواند، چون افراد بزرگسال بیسواد تمایلی به باسوادی ندارند، معلم ابتدایی فرصت این کار را ندارند و اگر این کار را هم انجام بدهد وظایف او در حوزه معلمی دچار آسیب می‌شود و درگیر یک چرخه سنگین و دشوار می‌شود.

رئیس سازمان نهضت سوادآموزی درباره اینکه چرا بیسواد داریم، عنوان کرد: دلیل آن عدم انسداد بیسوادی است و معاونت ابتدایی نتوانسته آن را حل کند در این شرایط چگونه می‌خواهد مشکل بیسوادی را حل کند.

وی ادامه داد: این اندیشه نهضت را به انحلال و آموزش ابتدایی را به چالش می‌کشاند، یک میلیون و ۴۰۰ هزار بازمانده از تحصیل را نهضت سوادآموزی از سال ۶۳ تا ۸۷ باسواد کرده است، بازماندگی از تحصیل دارای دلایل مختلف است از جمله اینکه فرد نمی‌تواند در ساختار رسمی تحصیل کند همچنین نظام آموزش رسمی نمی‌تواند آنها را تحت پوشش قرار دهد.

عبدی با اشاره به اینکه اگر انحلال نهضت سوادآموزی رخ دهد مسئله بازماندگی از تحصیل رفع نخواهد شد، گفت: از سال گذشته به کمک آموزش ابتدایی آمدیم و معاونت‌های نهضت سوادآموزی در استان‌ها دبیر کارگروه بازمانده از تحصیل قرارگاه عدالت آموزشی هستند و در استان‌ها به موضوع بازمانده از تحصیل‌ها کمک می‌کنیم یعنی آموزش‌دهنده‌های نهضت سوادآموزی به شناسایی بازمانده از تحصیل‌ها کمک می‌کنند اما در آموزش حتماً افراد باید بالای ۱۰ سال باشند تا بتوانیم ورود کنیم.

وی درباره آینده نهضت سوادآموزی و ضرورت تغییر رویکرد بیان کرد: در جایی که آموزش و پرورش نیاز دارد حتما باید وارد شده و کمک کنیم که شاید یکی از آنها موضوع بازماندگان از تحصیل باشد، آموزش بزرگسالان در برخی کشورهای دنیا به شکل جدی دنبال می‌شود، سال ۹۳ شورای عالی آموزش و پرورش مصوبه‌ای را داشت تا آموزش و پرورش برنامه نظام آموزش غیررسمی بزرگسالان را تهیه کند که تا کنون محقق نشده است و اگر این اتفاق می‌افتاد فرد بزرگسال می‌توانست از دوره ابتدایی تا متوسطه وارد جریان آموزش بزرگسالان شود.

عبدی متذکر شد: در نظام آموزش بزرگسالان، آموزش‌ها به ویژه در دوره متوسطه متفاوت و مهارت محور است و این حتی می‌تواند در زمینه اشتغال به کشور کمک کند مثلا اگر فردی گچکار است یک دوره آموزش مرتبط با شغل را در مراکز فنی و حرفه‌ای دریافت کرده و دروس مورد نیاز را توسط نهضت سوادآموزی آموزش‌دیده و پس از آن به او مدرک می‌دهیم.

وی تاکید کرد: به‌شدت موافق توسعه ماموریت‌های نهضت سوادآموزی هستم و این سازمان در کنار انجام ماموریت‌های گذشته خود باید توسعه ماموریت پیدا کند چون نیازهای مردم و نحوه آموزش و سواد در دنیا متفاوت شده است.

/

سرور مجازی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا