مسیریابی سعادت بشر با پویش “زندگی با آیهها”
مسیریابی سعادت بشر با پویش “زندگی با آیهها”
حجتالاسلام محمدمهدی ماندگاری، استاد حوزه و دانشگاه، در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی خبرگزاری برگزیده های ایران با بیان اینکه پویش زندگی با آیهها مسیریاب سعادت بشر است، گفت: از روزی که نرمافزار مسیریاب به موبایلها راه یافت، مردم به دلیل توانمندیهای این نرمافزار که مسیرهای خلوت را انتخاب میکند، دستاندازها، دوربین پلیس، ترافیک و… را اعلام میکند و مسیر را به راحتی به راننده نشان میدهد، تمایل به استفاده از این برنامه دارند. پویش زندگی با آیهها نیز با تدبر روزانه در یک آیه از قرآن به ما میفهماند که قرآن مسیریاب سعادت است؛ چنانچه در سوره بقره آمده است: «ذَلِکَ الْکِتَابُ لَارَیبَ فِیهِ هُدًى لِلْمُتَّقِینَ؛ این کتاب که هیچ شکی در آن نیست، راهنمای پرهیزگاران است.»
ماندگاری ادامه داد: آیه ۹ سوره اسراء میفرماید: «إِنَّ هَذَا الْقرآن یهْدِی لِلَّتِی هِی أَقْوَمُ؛همانا این قرآن به راست و استوارترین طریقه هدایت میکند.» لذا آثار و برکات قرآن هدایت مسیر درست در زندگی بشر است؛ چون زندگی ما یک لایه عینی و یک لایه غیبی دارد.
او ادامه داد: مسیریاب لایه غیبی و رابطه ظاهر و باطنی زندگی عالم، قرآن است که آثار و برکات آن شامل سعادت، هدایت، رشد، پیروزی و موفقیت میشود.
رسانه ملی، دانشگاه ترویج سبک زندگی ایرانی اسلامی باشد
این استاد حوزه با اشاره به سخنان رهبر معظم انقلاب، رسانه ملی را دانشگاه دانست و گفت: متأسفانه گاهی احساس میکنیم که صدا و سیما به یک زنگ تفریح تبدیل شده است. این در حالی است که حضرت آقا صدا و سیما را به مثابه یک دانشگاه عمومی میدانند که وظیفه گسترش دین، اخلاق، امید و آگاهی و ترویج سبک زندگی اسلامی ایرانی در میان آحاد ملّت را بر عهده دارد.
ماندگاری با بیان اینکه اگرچه دانشگاه و مدرسه زنگ تفریح دارد اما همه آن تفریح نیست، خاطرنشان کرد: اساس دانشگاه و مدرسه بر تعلیم و تربیت است. اگر رسانه به عنوان یک دانشگاه به رسالت اصلی خود برسد و جایگاه قرآن را برای مردم توضیح دهد، مردم به قرآن به عنوان مسیریاب سعادت اعتماد کنند، قرآن را تلاوت کنند و در آن تدبر نمایند، حتماً سعادت بشر در بُعد فردی، خانوادگی و اجتماعی در تمام ابعاد تضمین خواهد شد.
این کارشناس مذهبی تأکید کرد: انشاءلله اگر دانشگاهها، مساجد، هیئات و رسانه نقش تعلیم و تربیتشان را پررنگ کنند، اتفاقات خوبی در زمینه توسعه فرهنگی قرآنی در کشور رقم خواهد خورد.
ماندگاری تمرکز اصلی صدا و سیما را بر آموزش و پرورش دانست و اظهار کرد: صدا و سیما باید کارهای تعلیمی و پرورشی را برعهده داشته باشد؛ پرورشی به این معنا که صدا و سیما باید جایگاه آیه به آیه و نکته به نکته قرآن را در زندگی انسانها در موضوعات مختلف تبیین کرده و سپس نمونههای تأثیرپذیری از قرآن را برای مردم بیان کند.
محفلی که تأثیر قرآن در زندگی را نمایان کرد
این استاد حوزه و دانشگاه به اثرات ارزشمند برنامه محفل در زندگی مردم اشاره کرد و گفت: برنامه محفل با ایدهای خلاقانه و با محوریت قرآن توانست زمینه تدبر در قرآن را برای مخاطبان رسانه ملی به ارمغان آورد. اگر رسانه بتواند با تداوم برنامههایی مشابه برنامه محفل تأثیر قرآن در زندگی افراد و همچنین حل مشکلات مردم را بیان کند، قطعاً در انس مردم با قرآن اثرگذار خواهد بود.
او ضمن اشاره به نقش نهادهای فرهنگی از جمله سازمان تبلیغات اسلامی در تحقق جامعه قرآنی گفت: سازمان تبلیغات اسلامی یا هر نهاد فرهنگی دیگر باید به طلاب و مبلغین آموزش دهد که چگونه میشود با زبان، عمل و روشهای تربیتی مردم را با قرآن مأنوس کرد؛ این اقدام تأثیر زیادی در انس مردم با قرآن خواهد داشت.
این خطیب دینی تصریح کرد: ما نباید موعظهکننده باشیم بلکه باید مربی باشیم. مربی باید وسط میدان باشد و مسائل و مشکلات مردم را مستند به قرآن حل نماید. اگر راه و روشهای استفاده از قرآن در دورههای آموزشی سازمان تبلیغات کار شود، قطعاً حضور مبلغین تأثیر بیشتر خواهد داشت.
این کارشناس مذهبی تأکید کرد: اگر بعد از ماه رمضان و ماه محرم مراجعه مردم به مراکز پاسخگویی به سؤالات، روحانیت، مسجد و قرآن بیشتر شد، معلوم میشود که روحانیان و بالطبع سازمان تبلیغات اسلامی خوب کار کردهاند.
نکاتی برای انس بیشتر مردم با قرآن
ماندگاری به منظور انس بیشتر مردم با قرآن چند مسئله را مورد توجه قرار داد و گفت: یکی از راههای انس بیشتر مردم با قرآن اعتمادسازی است. در حال حاضر مردم آنقدر که به اینترنت و فضای مجازی اعتماد دارند به قرآن اعتماد ندارند. مشکل ما این است که به قرآن اعتقاد داریم اما اعتماد نداریم. اعتقاد یعنی میدانیم که قرآن راهحلهایی دارد اما اعتماد سپردن خودمان به قرآن است.
او یادآوری کرد: وقتی قرآن میگوید این کتاب راهحل و کتاب رشد است، مردم باید اعتماد کنند. ما وقتی به پزشکی اعتماد میکنیم، ریش و قیچی را به دست او میسپاریم. اگر ما به قرآن اعتماد کردیم، راهحلها را از قرآن میپرسیم.
این کارشناس مذهبی یکی دیگر از راههای انس مردم با قرآن را تلاوت و تدبر در قرآن عنوان کرد: خداوند در آیه چهارم سوره مزمل می فرماید «وَرَتِّلِ الْقرآن تَرْتِیلًا؛ به تلاوت آیات قرآن با توجه کامل مشغول باش.» البته اگرچه به تلاوت قرآن بسیار تأکید شده اما خوب است که در کنار هر تلاوتی، تدبر قرآن را هم مدنظر قرار دهیم. تدبر در قرآن باعث می شود تا مردم شیرینی قرآن را بچشند.
او ادامه داد: ما باید نتایج عمل به قرآن را برای مردم تبیین کنیم و شیرینی آن موفقیت را به مردم بگوییم.
ماندگاری آیه «تواصوا بالحق» را دستورالعملی برای زندگی دانست و گفت: مردم باید یاد بگیرند که راهحلهای قرآن را برای همدیگر تبلیغ کنند، از قرآن دفاع کرده و پای قرآن ایستادگی کنند. اگر جریانسازی این مراحل در جامعه اتفاق بیفتد، انس مردم با قرآن بیشتر خواهد شد.
/