اجتماعی

واردات مواد غذایی از طریق ته‌لنجی بازی با جان مردم است/ ضرورت ساماندهی واردات ته‌لنجی و مرز‌نشینی

به گزارش خبرنگار سلامت برگزیده های ایران، خوب یا بد، افراد زیادی در جامعه ما طرفدار انواع خوراکی‌های برند خارجی هستند. سال‌هاست که بطری‌های روغن زیتون یونانی و ترکیه‌ای، شکلات‌های سوئیسی، آدامس‌ها و پاستیل‌های آلمانی، سس‌های آمریکایی، بیسکویت‌های انگلیسی و چیپس‌های اماراتی و هزاران قلم خوراکی خارجی دیگر در سوپر‌مارکت‌های تهران و دیگر شهر‌های بزرگ عرضه می‌شوند.

خوراکی‌های تقلبی قاچاق معمولا از طریق دریا و به وسیله‌ لنج‌ها وارد کشور می‌شوند؛ متأسفانه هیچ نوع نظارتی بر کیفیت و اصالت این کالا‌‎ها صورت نمی‌گیرد و به گفته شاهدان عینی، نحوه حمل این مواد غذایی کاملا غیر استاندارد و غیر بهداشتی است.

از طرف دیگر، به گفته برخی از فعالان بازار مواد غذایی بسیاری از خوراکی‌های برند خارجی موجود در بازار کشور تقلبی بوده و یا تاریخ انقضأ مشخصی ندارند. به طوری که این کالا‌ها به دلیل نزدیک بودن تاریخ انقضا با قیمت بسیار پایین خریداری می‌شود و پس از درج تاریخ مصرف جعلی، با قیمت‌های نجومی در بازار عرضه می‌‎شوند.

به گفته علی فاضلی، رئیس اتاق اصناف ایران، بیشتر این خوراکی‌ها تاریخ مصرف گذشته هستند یا به پایان عمر مجازشان چیزی باقی نمانده است. خوراکی‌های رنگارنگ هارجی در واحدهای زیرزمینی دوباره همانند نمونه‌های اصلشان بسته‌بندی و روی آنها تاریخ مصرف درج می‌شود.

واردات خوراکی‌های خارجی بدون نظارت وزارت بهداشت

محمد حسین عزیزی مدیرکل فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه سلامت برگزیده های ایران با اشاره به آسیب‌های واردات به شیوه ته‌لنجی به صنایع غذایی کشور، گفت: در حال حاضر علاوه بر ته‌لنجی، بسیاری از رویه‌های وارداتی دیگر نظیر پیله‌وری، کوله‌بری و تعاونی مرزنشینی و سایر رویه‌های وارداتی تبدیل به مبادی ورود کالای قاچاق به کشور شده است.

وی افزود: این کالاها خارج از دید دستگاه‌های نظارتی در حال ورود به کشور است و اصالت آن مشخص نیست. در واردات قانونی مواد غذایی با توجه به ارتباط مستقیم آن با سلامتی مردم، بسیاری از فاکتورهای کالای وارداتی مورد ارزیابی قرار می‌گیرد و بر این اساس مجوز آن صادر می‌شود؛ اما با واردات مواد غذایی به شیوه‌ ته‌لنجی امکان نظارت بسیار پایین است و اصالت و سلامت کالا مشخص نیست.

ریسک خرید مواد غذایی قاچاق برای سلامتی مردم

مدیرکل فرآورده های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو با بیان این‌که عدم نظارت بر این شیوه از واردات به اقتصاد کشور لطمه خواهد زد، گفت: حجم قابل توجهی از کالاهای قاچاق از طریق ته‌لنجی، پیله‌وری، کوله‌بری و تعاونی مرزنشینی و سایر رویه‌های وارداتی در حال ورود به کشور است که این موضوع موجب می‌شود تا ظرفیت‌های عرضه کالای تولید داخل اشغال شود و آمار تولید کشور کاهش یابد.

عزیزی ادامه داد: متأسفانه برخی از مردم بر این باورند که همیشه کالای خارجی از کالای تولید داخل بهتر است و به همین دلیل ریسک خرید کالاهای قاچاق را نیز می‌پذیرند. واردات این محصولات به دلیل حجم کمتر آن نسبت به مواد غذایی، در صنایع لوازم آرایشی و بهداشتی رایج است؛ اما ریسک خرید مواد غذایی قاچاق برای سلامتی مردم بسیار زیاد است.

لزوم نظارت بر واردات ته‌‎لنجی

وی با تأکید بر اهمیت حمایت از معیشت مرزنشینان اظهار داشت: حذف یکباره واردات به شیوه ته‌لنجی اصلاً به صلاح کشور نیست؛ چراکه معیشت بسیاری از مرزنشینان و ملوانان از این طریق تأمین می‌شود؛ اما ضروری است تا بر روی این مبادلات تجاری نظارت بیشتری انجام شود.

عزیزی افزود: متأسفانه این عدم نظارت موجب شده است تا مافیای واردات ته‌لنجی از این مجوز سوء استفاده کرده و به اندازه کل لنج و چندین کامیون کالا وارد کشور کنند.

مدیرکل فرآورده های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو در پایان در خصوص لزوم ساماندهی آیین‌نامه واردات ته‌لنجی، گفت: پیشنهاداتی به استانداری‌ها و فرمانداری‌ها ارائه شده است تا با ساز و کار ویژه‌ای بر روی این کالاها نظارت شود. البته در برخی از مناطق خصوصاً آبادان تا حد زیادی موفق بودیم و در تلاش هستیم تا این نظارت‌ها در مناطق دیگر نیز عملی شوند.

ضرورت ساماندهی واردات ته‌لنجی

به گزارش فارس، عدم نظارت بر کالا‌های واردتی از طریق ته‌لنجی و تعاونی‌های مرزنشینی موجب شده است تا بعضاً محصولات بی‌اصالت و غیراستاندارد وارد کشور شود و این موضوع در حوزه مواد غذایی و لوازم آرایشی و بهداشتی که مستقیماً با سلامت مردم در ارتباط است، می‌تواند خطرناک باشد.

به گفته مقامات وزارت بهداشت، شرکت‌های تولید کننده و واردکننده لازم است مدارک محصولات خود را برای آنالیز محصول در سامانه تیتک بارگذاری کنند. اما متأسفانه بسیاری از مواد غذایی موجود در بازار به صورت ته‌لنجی وارد کشور می‌شود و به دلیل عدم وجود ساز و کار مشخص برای واردات کالا در مناطق ساحلی امکان ثبت آن‌ها در تیتک و بررسی سلامت و اصالت آن‌ها وجود ندارد.

 

انتهای پیام/


سرور مجازی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا