نامه ایروانی به گوترش: برنامههای موشکی و فضایی ایران خارج از صلاحیت قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت است
نامه ایروانی به گوترش: برنامههای موشکی و فضایی ایران خارج از صلاحیت قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت است
به گزارش گروه سیاست خارجی خبرگزاری برگزیده های ایران، امیر سعید ایروانی، نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد در نیویورک روز چهارشنبه به وقت محلی در نامهای به آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل ادعاهای سه کشور اروپایی درباره پرتاب ماهواره نور ۳ و نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت را رد کرد و اعلام کرد ایران هیچگونه فعالیت مغایر با قطعنامه ۲۲۳۱ (۲۰۱۵) انجام نداده است.
متن نامه نماینده ایران به شرح زیر است:
نامه حاضر در پاسخ به نامه مورخ ۹ اکتبر ۲۰۲۳ نمایندگان فرانسه، آلمان و انگلیس خطاب به رئیس شورای امنیت و دبیرکل تهیه شده است. در این نامه، کشورهای فوقالذکر بار دیگر تلاش مذبوحانهای کرده تا ارتباط نامربوط و ساختگی بین بند ۳ ضمیمه B قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت و ماهوارهبر فضایی قاصد متعلق به ایران که توانست در مورخ ۲۷ سپتامبر ۲۰۲۳ با موفقیت ماهواره نور ۳ پرتاب و در مدار قرار دهد، بسازند.
جمهوری اسلامی ایران قاطعانه ادعاهای غیرمستند علیه خود در نامه را رد میکند و مجدداً تأکید میکند که ایران هیچگونه فعالیت مغایر با قطعنامه ۲۲۳۱ انجام نداده است. موضع ایران در قبال این ادعاهای مکرر و بی اساس در نامههای متعدد خود از جمله نامههای ۲۶ مه ۲۰۲۲ (S/2022/438)، ۲۴ اکتبر ۲۰۲۲، (S/2022/794)، ۲۸ نوامبر ۲۰۲۲، (S/2023/882) به تفصیل بیان شده است.
جمهوری اسلامی ایران بارها اعلام کرده که برنامههای موشکی و فضایی این کشور خارج از حوزه یا صلاحیت قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت و ضمایم آن است.
دولتهای نویسنده نامه فوقالذکر به جای اینکه درگیر چنین اقدام غیراخلاقی باشند و در عین حال ادعاهای بیاساس و با انگیزه سیاسی مکرر علیه ایران بیان کنند، باید به طور کامل و واقعی به تمامی تعهدات قانونی خود تحت آن قطعنامه، از جمله با خودداری از هرگونه اقدامی که اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت بهویژه هرگونه اقدامی که ضمیمه A این قطعنامه را تضعیف میکند، پایبند باشند.
ما نسبت به هرگونه رویکرد سیاسی که توسط برخی کشورهای توسعهیافته با برنامههای فضایی استفاده میشود، هشدار میدهیم. آنها بدون شک به دنبال بد جلوه دادن استفاده کشورهای در حال توسعه از فناوری فضایی برای اهداف صلحآمیز به بهانههای پوچ، مانند نگرانیهای مربوط به گسترش سلاحهای هستهای هستند. این رویکرد ریاکارانه به طور جدی اعمال حق ذاتی کشورها برای دسترسی به فضا و اجرام آسمانی و همچنین آزادی آنها در اکتشاف و استفاده از فضا برای مقاصد صلحآمیز، از جمله دسترسی آزاد آنان به علوم، فنآوریها و کاربردهای فضایی بدون هیچ نوع تبعیضی را به خطر میاندازد.
جمهوری اسلامی ایران بار دیگر تاکید میکند که مصمم است به فعالیتهای خود در زمینه موشکهای بالستیک و وسایل پرتاب فضایی که هر دو در چارچوب حقوق ذاتی آن بر اساس قوانین بینالمللی بوده و برای حفظ امنیت و همچنین منافع اجتماعی-اقتصادی آن ضروری هستند، ادامه دهد.
با توجه به مأموریت مشخصشده در یادداشت رئیس شورای امنیت در مورد وظایف شورا بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱، (S/2016/44)، از دبیرکل انتظار میرود در گزارش بعدی خود در مورد اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ وظایف خود در چارچوب ماموریت محوله را انجام دهد و از ارائه گزارش پیرامون چنین فعالیتهای نامربوط خودداری کند. درعوض، بر اساس شروط فوقالذکر، از ایشان درخواست میشود تا عدم پایبندی فرانسه، آلمان و بریتانیا به تعهدات خود تحت این قطعنامه را گزارش دهد.
/