خبرنگار سوتزن خوزستانی: هدفم مبارزه با رانت و فساد بود/ به دنبال ارائه یک الگوی عدالتخواهی صحیح هستیم
به گزارش برگزیده های ایران از اهواز، طی روزهای گذشته افشای اسناد محرمانه وزارت نفت توسط یک خبرنگار و شکایت این وزارت از خبرنگار در شبکههای اجتماعی جنجالبرانگیز شد.
عاطفه اسماعیلی منش دارای مدرک کارشناسی ارشد جامعه شناسی و دانشجوی دکتری جامعه شناسی گرایش سیاسی است و فعالیت رسانهای خود را از سال ۸۹ با روزنامه همشهری آغاز کرد و سپس از سال ۹۵ تا امروز در برگزیده های ایران مشغول به فعالیت است. آنچه در ادامه میخوانید گفتوگوی ما با عاطفه اسماعیلی منش است.
فارس: ماجرای افشاگری حقوق نجومی نفتیها از کجا شروع شد؟
با توجه به کاری خبری که انجام میدهم روزانه کانالهای خبری استانی و کشوری را در تلگرام چک میکنم از انجایی که عضو چند کانال خبری کشوری هستم خیلی اتفاقی متوجه به اشتراک گذاشتن اسناد محرمانه استخدام پیام کهتری به عنوان مسوول دفتر وزیر نفت شدم.
فارس: چطور شد که تصمیم به انتشار نامه استخدام گرفتید؟
رسالت خبرنگار را مبارزه با رانت و فساد میدانم و با همکارانم در خبرگزاری به دنبال ارائه یک الگوی عدالتخواهی صحیح در مقابل انحرافاتی که در این زمینه وجود دارد، هستیم؛ از این جهت در موارد و موضوعات مختلفی اقدام به مطالبهگری و پیگیری دغدغههای مردم میکنیم؛ از مهمترین دغدغههای مردم نیز استخدامهای رانتی و بیکاری جوانان بومی در صنایع و شرکتها است و از این جهت نتوانستیم بی تفاوت از کنار استخدام سفارشی و حقوق نجومی این ماجرا عبور کنیم.
ابتدا توییتی به این مضمون منتشر کردم:(( پس از استخدام سفارشی دختر آقای نماینده،حالا وزارت نفت از یک نورچشمی دیگر بنام پیام کهتری انور بدون یک روز سابقه در وزارت نفت به عنوان مدیرکل حوزه وزارتی رونمایی کرد. اسناد محرمانه! نشان از حقوق نجومی این فرد، فراتر از مجوز قانونی است.))
فارس: واکنش وزارت نفت نسبت به انتشار اسناد چگونه بود؟
پس از انتشار توییتها فردی که خود را از حوزه وزارتی وزارت نفت معرفی کرد، با بنده تماس گرفت و معتقد بود که با آبروی این فرد استخدام شده بازی کردم و حق الناس گردنم میماند که در پاسخ گفتم: “شما نگران آبروی یک فرد که بدون ضابطه استخدام شده، هستید اما نگران آبروی وزارتخانه دولتی نیستید که با شعار مبارزه با فساد و رانت و… روی کار آمده”؟!
این فرد در حین مکالمه بنده را تهدید به شکایت و برخورد قضایی کرد که اتفاقاً پس از گذشت دو روز از مکالمه، پیامی از شعبه ۴ دادسرای فرهنگ و رسانه تهران مبنی بر شکایت وزارت نفت به اتهام انتشار اسناد محرمانه دولتی دریافت کردم.
فارس:پس از شکایت وزارت نفت از شما یک فضای حمایتی بسیار خوبی از شما در سطح کشور ایجاد شد چگونه این اتفاق افتاد؟
پس از طرح موضوع شکایت بار دیگر نیز در قالب توییتی شکایت وزارت را رسانهای کردم و پس از آن کاربران فضای مجازی، اصحاب رسانه، فعالان اجتماعی، سیاسی ، برخی نمایندگان مجلس و اصناف به صورت جداگانه از وزارت نفت خواستند از شکایت صرنظر کند و ضمن محکومیت آنها از لزوم شفافیت و پاسخگویی در خصوص اصل موضوع استخدام رانتی سخن گفتند.
فارس: آیا وزارت نفت از شکایت خود صرف نظر کرد؟
سرانجام پس از چند روز فشار افکار عمومی، وزارت نفت در شبکه های خبری و رسانه ها اعلام کرد که شکایت را پس گرفته است پس از بررسی روند رسیدگی پرونده از سوی وکیل بنده و کسب اطلاع موثّق، مشخص شد که شکایت وزارت نفت همچنان به قوت خود باقی مانده و پرونده مفتوح مانده است و پس گرفتن شکایت صحت نداشته است.
فارس:شکایت به کجا ختم شد؟
بنده به جهت ایمان واثق به دستگاه قضایی وهمچنین لزوم برخورد ریشه ای با معضل فساد و رانتخواری، از ادامه رسیدگی استقبال کردم و خود را جهت ارایه مستندات و مدارک تخلّف بیشتر آماده کردم که امروز باخبر شدم بازپرس شعبه ۴ دادسرای فرهنگ و رسانه ضمن تحسین رسالت اصلی خبرنگاری و گردش آزاد اطلاعات در جامعه، قرار منع تعقیب به استناد اصول مترقّی قانون اساسی برای بنده صادر کرده است که جا دارد از رئیس قوه قضائیه تشکر کنم چرا که نشان داد حامی سوت زنی و خبرنگاران افشاگر است؛ من همچنان خواستار رسیدگی به تخلف وزارت نفت توسط دستگاه قضا هستم تا بار دیگر شاهد این اتفاقات نباشیم.
هدف نهایی این است که به فسادستیزی در این وزارتخانه و سایر دستگاهها توجه بیشتری شود؛ هیچ دستگاهی در سایه نامهنگاریهای محرمانه و عدم شفافیت نباید بتواند تخلف کند؛ امروز خواستار این هستیم که وزارت نفت به افکار عمومی احترام گذارد و به طور شفاف نسبت به مسوولیتهای اجتماعی خود در استان خوزستان پاسخگو باشد.
خبرنگاران و مردم حق دارند که از وزارت نفت بخواهند تا تعهدات خود را در زمینه پرداخت عوارض الایندگی ایفا کند و در مسیر جبران عقب ماندگی استان نقش موثر داشته باشد.
انتهای پیام/